ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και μεταφορά και διασπορά

«Μεικτή» θα είναι η λύση που πιθανά θα εφαρμοστεί στο ζήτημα της στέγασης των 60 νηπίων του 1ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, τα οποία εν μέσω καλοκαιριού βρίσκονται «μετέωρα», μετά την εκκένωση του κτιρίου της Παπαζογλείου Υφαντικής Σχολής.

Το θέμα έρχεται την Τετάρτη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά τις συσκέψεις της Επιτροπής Παιδείας στην οποία συμμετέχουν τα στελέχη του δήμου, της εκπαίδευσης και εκπρόσωποι γονέων.

Με δεδομένη τη δυσκολία εξεύρεσης εναλλακτικής, η μεταφορά του νηπιαγωγείου στο Καπλάνειο Δημοτικό Σχολείο είναι η μοναδική λύση που μπορεί να εφαρμοστεί. Ωστόσο, όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη, λόγω της ανεπάρκειας χώρων, αιτία εξάλλου που είχε οδηγήσει πριν δέκα χρόνια στην εγκατάσταση του νηπιαγωγείου στο απέναντι κτίριο.

Η επικρατέστερη λύση για τη διευθέτηση του ζητήματος φαίνεται πως είναι μεν η μεταφορά του νηπιαγωγείου εκεί, αλλά με μικρότερο αριθμό νηπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που προτείνεται είναι τα 45 από τα 60 συνολικά νήπια να μετακινηθούν σε τρία τμήματα, στους χώρους του 1ου Δημοτικού Σχολείου, και συγκεκριμένα δύο τμήματα στις αίθουσες όπου στεγάζεται το ολοήμερο και ένα στην αίθουσα μουσικής.

Τα υπόλοιπα 15 νήπια πρόκειται να εγγραφούν σε άλλα νηπιαγωγεία, κάτι που πιθανότατα έχει ήδη συμφωνηθεί με τους γονείς, ώστε να μπορούν και εκείνοι να εξυπηρετηθούν από αυτή τη μετακίνηση, χωρίς να αλλάξει ο προγραμματισμός τους.

Βέβαια, παραμένει η πρόταση να γίνει ακόμη μια προσπάθεια συνεννόησης με την Επιτροπή Διαχείρισης του Κληροδοτήματος, κάτι που ζητά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η Ένωση Γονέων, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, πρόσφατα σε δηλώσεις της, είχε επισημαίνει ότι τα περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστα, μετά και την κοινοποίηση της δικαστικής απόφασης για εκκένωση του χώρου.

Οποιαδήποτε λύση πάντως δοθεί, όπως επίσης είχε δεσμευθεί η κ. Τσίλη, θα είναι προσωρινή και αφορά τη σχολική περίοδο που ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Οριστική λύση θα δοθεί με την εγκατάσταση του 1ου Νηπιαγωγείου, όπως και του Σχολείου Αναπήρων Παίδων στους χώρους του παλιού Χατζηκώστα, κάτι για το οποίο χρειάζεται αρκετός χρόνος, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες υποδομών, αλλά και να καταστούν έτοιμα προς χρήση τα προκατασκευασμένα κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν.

Ένα βήμα για το δεύτερο Κλειστό

Στην ίδια συνεδρίαση, το Σώμα αναμένεται να λάβει απόφαση παραχώρησης έκτασης για την κατασκευή του Πανηπειρωτικού Κλειστού Γυμναστηρίου στην πόλη των Ιωαννίνων, έργο που εξήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στα Γιάννενα τον περασμένο Μάιο.

Το ζήτημα της δημιουργίας του κλειστού γυμναστηρίου αθλοπαιδιών, σε οικόπεδο του δήμου στην περιοχή του Βοτανικού, που εδώ και χρόνια προοριζόταν γι’ αυτόν τον σκοπό, τέθηκε στη συνάντηση, που είχαν πρόσφατα ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό και την τότε διοίκηση του ΠΕΑΚΙ.

Ο κ. Συναδινός σε δηλώσεις του είχε σημείωσε ότι υπήρχε ανταλλαγή αλληλογραφίας, προκειμένου να παραχωρηθεί το οικόπεδο και να ακολουθήσει η διαδικασία της αποτύπωσης από μηχανικούς, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα στάδιο 3.500 θέσεων, αντίστοιχο με αυτό της Πάτρας.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με 58 θέματα στην ημερήσια διάταξη, θα γίνει  την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα.

Σχετικά άρθρα

Θα δώσουν λύσεις, αλλά οι ανάγκες παραμένουν

Γεωργία Χαλάτση

Προχωρούν –έστω και αργά- τα μεγάλα έργα

Από παράταση σε παράταση, καθώς τα προκάτ καθυστερούν