ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τους έπιασε η βιασύνη για το Π.Δ. Παμβώτιδας

Πολιτικά λάθος χαρακτήρισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας την κίνηση του υπουργείου Περιβάλλοντος να στείλει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας τις παρατηρήσεις των τοπικών φορέων σε διάστημα λίγων μόλις ημερών.

Ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως η διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, παραμονές εθνικών εκλογών και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται να φέρει κανένα αποτέλεσμα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ.
Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα με υπηρεσιακούς παράγοντες και δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να γίνει συζήτηση και να κατατεθούν παρατηρήσεις και προτάσεις.
«Είμαστε παραμονές εθνικών εκλογών, οι υπηρεσιακοί υπουργοί και μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορούν να λάβουν τέτοιες αποφάσεις και να προωθήσουν ζητήματα στο ΣτΕ. Δε θέλω να πω ότι είναι μια πρωτοβουλία για λόγους εντυπωσιασμού, θα πω μόνο ότι είναι μια λάθος χρονικά πρωτοβουλία και λάθος για τον περιορισμό λίγων ημερών για διαβούλευση. Στον παρόντα χρόνο και με τις συνθήκες αυτές, δεν πρόκειται να παραχθεί αποτέλεσμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης του ΠΔ της Λίμνης. Εμείς, ως δημοτική αρχή, συνεπείς πάντα στην κατάθεση απόψεων για τόσο σημαντικά ζητήματα, θα είμαστε παρόντες για το καλό του τόπου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Αιχμηρός ο Θ. Μανταλόβας

«Το απόλυτο… τίποτα των πέντε χρόνων διακυβέρνησής του σε σχέση με την προστασία της Παμβώτιδας και την ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης, προσπαθεί να καλύψει σε πέντε μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ».
Με τη φράση αυτή, μεταξύ άλλων, και με καυστικό τρόπο σχολιάζει ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Μανταλόβας την αιφνιδιαστική αποστολή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, σε φορείς της περιοχής, του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης, καλώντας τους να γνωμοδοτήσουν, σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πέντε ημερών, πριν αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Πέντε χρόνια πλήρους αδιαφορίας και αδράνειας γίνονται ξαφνικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πέντε ημερών. Πέντε μέρες πριν παραδώσει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να κλείσει άρον –άρον ένα θέμα, για το οποίο είχε όλο τον χρόνο να το πράξει αλλά δεν το έκανε.
Κι όταν αποφάσισε να το κάνει, διάλεξε ξανά τον δρόμο που ακολούθησε όλο το διάστημα, στο οποίο άσκησε εξουσία: τον δρόμο της αλαζονείας, της μεθόδευσης, του ευτελισμού της τοπικής κοινωνίας και των εκλεγμένων οργάνων της.
Μπορεί τα πέντε χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αποδείχτηκαν αρκετά για να ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας. Μπορεί οι πέντε μέρες διορία που έδωσε για τη διαβούλευση του Π.Δ., πριν αυτό οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να μην αρκούν για να κατατεθούν τεκμηριωμένες απόψεις.
Είναι σίγουρο, όμως, ότι οι πέντε μέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές, είναι αρκετές για να καταλάβει ο ελληνικός λαός πως αυτή η κυβέρνηση κι αυτό το κόμμα έχουν απολέσει κάθε ίχνος πολιτικής σοβαρότητας και ευθιξίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη της 7ης Ιούλιου, όπου το Κίνημα Αλλαγής θα βγει ενισχυμένο για να επιτελέσει το ρόλο που του επιβάλλουν οι συνθήκες αλλά και η ιστορία του», τονίζει στη δήλωση του ο κ. Μανταλόβας.

Κ. Γάτσιος: «Ακατανόητη η σπουδή»

Για ακατανόητη σπουδή της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ειδικότερα, να προσπαθούν να «τακτοποιήσουν» την εκκρεμότητα του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδας, κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.
«Ουδείς είναι αντίθετος στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας ενός πλαισίου προστασίας της Λίμνης, αλλά το να δίνεται περιθώριο διαβούλευσης μόλις πέντε ημερών, όταν μάλιστα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να θεραπευτούν, δημιουργεί βάσιμα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας. Ειδικά όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε όλον τον χρόνο να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του Π.Δ. Παμβώτιδας αλλά δεν το έπραξε, ακολουθώντας μια παρελκυστική πολιτική, οδηγώντας το σε νέα διαβούλευση, με αποτέλεσμα να επιχειρεί τώρα, στην αποδρομή της, να δημιουργήσει τετελεσμένα», σημειώνει και καταλήγει διερωτώμενος ποια είναι η στάση των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας