ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Προσήλθε με προτάσεις στον Συμπαραστάτη του Δημότη

Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, που θέτουν οι κάτοικοι του δήμου στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Χρήστο Πάνου, κατέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ σε συνάντησή τους, παρουσία και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Στη συνάντηση υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για το έργο του Συμπαραστάτη στον δήμο Ιωαννιτών, τα προβλήματα που θέτουν οι συμπολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν για την επίλυσή τους, με τον κ. Ελισάφ να επισημαίνει πως πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, τον οποίο υπηρετεί με συνέπεια ο κ. Πάνου, και να τονίζει την ανάγκη μεγαλύτερης προβολής του, ώστε οι πολίτες να γνωρίσουν πότε και πώς μπορούν να καταφεύγουν στον Συμπαραστάτη για να ζητήσουν την συνδρομή του.
Τα περισσότερα και σημαντικότερα προβλήματα, που έχει διαχειριστεί μέχρι σήμερα ο Συμπαραστάτης του Δημότη, αφορούν σε απλήρωτους λογαριασμούς προς τη ΔΕΥΑΙ, σε μισθωμένες κατοικίες. Όπως εξήγησε ο κ. Πάνος, πολλοί μισθωτές κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων αφήνουν τα ακίνητα που έχουν μισθώσει, έχοντας συνήθως, εκτός από απλήρωτα μισθώματα, και απλήρωτους λογαριασμούς για νερό, που οι ίδιοι έχουν καταναλώσει κατά τη διάρκεια της μίσθωσης. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, η ΔΕΥΑΙ μπορεί να στραφεί είτε κατά του μισθωτή είτε κατά του ιδιοκτήτη, πλην όμως, επειδή ο μισθωτής συνήθως δεν είναι δυνατό να βρεθεί, μένει το χρέος στον ιδιοκτήτη. Ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η τροποποίηση του κανονισμού της ΔΕΥΑΙ, ώστε η ευθύνη καταβολής της οφειλής να ανήκει σε αυτόν που αποδεδειγμένα κάνει χρήση του χώρου κι επομένως καταναλώνει το νερό.
Οι πολίτες καταφεύγουν, επίσης, στον Συμπαραστάτη όταν ταλαιπωρούνται από τις υπηρεσίες του δήμου, λόγω του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των θεμάτων τους. Τέτοια ζητήματα, όπως σημείωσε ο κ. Ελισάφ, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναμόρφωση του Οργανισμού του δήμου και με ορθολογική και ξεκάθαρη, χωρίς επικαλύψεις, κατανομή των αρμοδιοτήτων. Το τρίτο σοβαρό ζήτημα σχετίζεται με τα αδέσποτα ζώα. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, καθώς δεν προβλέπεται η μόνιμη απομάκρυνσή τους από τους κοινόχρηστους χώρους αλλά μόνο η διαχείρισή τους (στείρωση και εμβολιασμός) και στη συνέχεια η επαναφορά τους στο περιβάλλον όπου βρίσκονταν προηγουμένως.
Έτσι, τα αδέσποτα είναι μεν στειρωμένα και εμβολιασμένα, εξακολουθούν όμως να περιφέρονται πεινασμένα και σε αγέλες μέσα στην πόλη αλλά και σε ζωτικής σημασίας χώρους, όπως τα νοσοκομεία και η Πανεπιστημιούπολη, με τελικούς ζημιωμένους και πάλι τους δημότες και επισκέπτες της πόλης, που αρκετές φορές πέφτουν θύματα επιθέσεων. Απαραίτητη, σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, κρίνεται η τροποποίηση του νόμου για τα αδέσποτα ζώα, με την προσθήκη της υποχρέωσης δημιουργίας χώρων μόνιμης φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων από όλους τους δήμους της χώρας και πρόβλεψη της απαιτούμενης χρηματοδότησης από εθνικούς και ενδεχομένως κοινοτικούς πόρους. Η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της, θα ζητήσει την πιλοτική εφαρμογή της λύσης των χώρων μόνιμης φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων, καθώς και την εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά την ηλεκτρονική ταυτοποιήση των ζώων.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ