ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Δεσμεύσεις για μείωση τελών και παροχή κινήτρων

Με τη δημοσιοποίηση της πρότασης για την οικονομία και την ανάπτυξη ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του προγράμματος της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Η πρόταση είναι διαρθρωμένη σε δέκα άξονες, που καλύπτουν όλους τους τομείς με έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα δημοτικά τέλη, καθώς σκοπός είναι ο εξορθολογισμός και η οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, με αναθεώρηση στις κλίμακες επιβολής δημοτικών τελών των κατοικιών, καθώς και των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για εμπορικές και επαγγελματικές δραστηριότητες.
Όπως αναφέρεται, θα μελετηθεί η δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης ανά τετραγωνικό μέτρο και είδος εμπορικής-επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε τα δημοτικά τέλη να γίνουν δίκαια και ανταποδοτικά. Ομοίως, θα εξεταστεί η εφαρμογή αντίστοιχης τιμολογιακής πολιτικής για τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην κατεύθυνση καθορισμού τελών ανά ζώνες ή περιοχές. Επιπλέον, σημειώνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα για την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» η μείωση έως 50% των δημοτικών τελών σε όσες κατηγορίες δημοτών αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη, με διεύρυνση κατηγοριών που εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση για μείωση δημοτικών τελών έως και 50% για κάθε επιχείρηση που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με πρόβλεψη να φτάνει στο 80% όταν αφορούν νέους κάτω των 25 ετών, ενώ για κάθε νέα επιχείρηση προτείνεται η απαλλαγή δημοτικών τελών κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της και η μείωσή τους μέχρι και 50% στα επόμενα δύο χρόνια, με την προϋπόθεση διατήρησης ή αύξησης των θέσεων εργασίας.
Στόχευση είναι, επίσης, η αναζήτηση και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων από το εξωτερικό, ενώ στις προτεινόμενες πολιτικές περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέων κτιρίων, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οικονομική διαχείριση

Στη μείωση των άσκοπων δαπανών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας στοχεύουν οι προτάσεις για την οικονομική διαχείριση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του δήμου και η σύνταξη συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησής του, η βελτίωση του οικονομικού προγραμματισμού και της εισπραξιμότητας εσόδων, η αναδιάρθρωση και πλήρη ενεργοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και των λειτουργιών του, η εφαρμογή πολιτικής περαιτέρω εξορθολογισμού των οικονομικών του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων, ο επανασχεδιασμός της κτιριακής διασποράς των υπηρεσιών του δήμου, καθώς και η επανεξέταση και ο επανασχεδιασμός της ανταποδοτικότητας φόρων και τελών για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις.
Επίσης, λόγος γίνεται για αναδιάρθρωση της ΔΗΑΝΕΤΑΙ και αλλαγή πολιτικής και στρατηγικής της επιχείρησης, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Όασης, της Κυρά Φροσύνης, της Λαχαναγοράς, του Γυαλί Καφενέ και του ΚΕΚΩΠ, για αναμόρφωση των διαδικασιών ενταλματοποίησης και πληρωμής των οφειλών του δήμου, ώστε αυτές να ολοκληρώνονται σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς και για ενίσχυση της αυτοτέλειας των δημοτικών ενοτήτων και κοινοτήτων του με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, μέσων και πόρων.

Προγραμματισμός, μελέτες και πηγές χρηματοδότησης

Βασική προτεραιότητα αποτελεί η οργάνωση ενός άρτια στελεχωμένου και λειτουργικού ενιαίου τμήματος Προγραμματισμού και Μελετών, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία σύνταξης και εκπόνησης αξιόπιστων μελετών για τα έργα του. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η άμεση εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης σε επίπεδο παραγωγής και εκτέλεσης έργων σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, το οποίο θα επικαιροποιείται σε σταθερή χρονική βάση.
Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης, πέραν της αξιοποίησης των προγραμμάτων «Φιλόδημος» και του ΕΣΠΑ, η στόχευση είναι να χρηματοδοτηθούν έργα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και να αξιοποιηθούν νέα εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

Τοπική οικονομία και ανάπτυξη

Με γνώμονα ότι ο δήμος πρέπει να διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, διαμορφώνοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον προς όφελος των πολιτών, προτεινόμενες πολιτικές είναι ο καθορισμός στρατηγικής, η επιτάχυνση υλοποίησης του συνόλου των δράσεων και των έργων του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλήρους καταγραφής της περιουσίας του δήμου, η οποία θα είναι διαδικτυακά προσβάσιμη από όλους τους πολίτες, η εκπόνηση ολοκληρωμένης διαχειριστικής μελέτης για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου και η πλήρης αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Επιχειρηματικότητα

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας, θα επιδιωχθεί συνεργασία με το Επιμελητήριο για τη λειτουργία Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας στον δήμο, μέσω του οποίου πολίτες και δημοτική αρχή θα παρακολουθούν τις επιχειρηματικές τάσεις και θα σχεδιάζουν τις δράσεις τους βασιζόμενοι σε πραγματικά και επικαιροποιημένα δεδομένα, καθώς και η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της υλοποίησης της ανακατασκευής και ενεργειακής αναβάθμισης του κληροδοτήματος Γκαστή για τη λειτουργία κέντρου υποστήριξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας, το οποίο θα συμπληρωθεί με τη θεσμοθέτηση του Γραφείου Επιχειρηματικότητας του δήμου, ημερίδες επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και δημιουργία εργαστηρίου με έμφαση στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (Creative Hub).
Μία άλλη πρόταση συνίσταται στον σχεδιασμό και ανάδειξη επιχειρηματικών διαδρομών στην πόλη, οι οποίες θα λειτουργούν ως εργαλείο ανάπτυξης και προώθησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξιοποιώντας στοιχεία από την ιστορία της πόλης, το πολιτιστικό της κεφάλαιο και την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Νεολαία

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη νεολαία, προτείνεται η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης, η προβολή και προώθηση του Erasmus+ με δράσεις που θα προωθούν την κινητικότητα των νέων της πόλης και τη χάραξη στρατηγικής συνεργασίας με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και την προβολή και στήριξη της Ευρωπαϊκής κάρτας νέων, με παρότρυνση επιχειρήσεων και μέσων μαζικής μεταφοράς να συμμετέχουν στην υποστήριξη του θεσμού.
Τέλος, υποστηρίζεται η δημιουργία Κέντρου Νέων με δράσεις που θα υποστηρίζονται/διαχειρίζονται από νέους και θα απευθύνονται σε νέους. Βασική του προτεραιότητα θα είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων με θέσεις εργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και η υποστήριξη των νέων της περιοχής στην προετοιμασία της υποβολής της αίτησης, του βιογραφικού και της συνέντευξης.
Στην Επιτροπή μετείχαν οι Φώτης Βάββας, Σταύρος Ηλιάδης, Λευκοθέα Ντόβα, Νίκη-Ειρήνη Λαμπρίδη, Νίκος Σιορόκας, Νίκος Καραμάνης, Γιώργος Αρλέτος, Δημήτρης Θεμελής, Δημήτρης Παπαγεωργίου και Γιάννης Λυκογιώργος.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου