ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Δύσκολοι καιροί για debate σε δήμο και περιφέρεια

Ελάχιστες έως μηδαμινές είναι οι πιθανότητες διεξαγωγής debate μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών στην Ήπειρο, παρά το ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην ΕΡΤ και δεν έχει αφετηρία κάποιον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ή κάποιον υποψήφιο.

Η πρόθεση της ΕΡΤ να διεξάγει τηλεοπτικές αναμετρήσεις με συμμετοχή υποψηφίων περιφερειαρχών και στις 13 περιφέρειες της χώρας, στα πρότυπα των αντίστοιχων debates με πολιτικούς αρχηγούς, έγινε γνωστή από τους επικεφαλής των παρατάξεων «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργο Ζάψα και «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρο Ριζόπουλο. Άγνωστο, ωστόσο, είναι αν η επιστολή, που υπογράφει ο εντεταλμένος σύμβουλος ενημέρωσης της ΕΡΤ Νικόλαος Μερτζάνης, έχει σταλεί σε όλους τους υποψήφιους, καθώς χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία απάντησης και δεν υπήρξε κάποια άλλη γνωστοποίηση.
Η πρόταση, πάντως, για τη διεξαγωγή debate, τη Δευτέρα 13 Μαΐου στα Γιάννενα, έγινε αποδεκτή από τους κ.κ. Ζάψα και Ριζόπουλο, με την προϋπόθεση να συμμετέχει και ο σημερινός και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης δεν εμφανίζεται σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Ριζόπουλο, δεχόμενος αήθεις επιθέσεις, καθώς ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» έφτασε στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «πολιτικό εγκληματία» στην τελευταία συνέντευξή του στη Θεσπρωτία. Άλλωστε, ο κ. Καχριμάνης έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σε ανάλογη ερώτηση στο παρελθόν «δε μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν έχουμε τις ίδιες πορείες», αποκλείοντας κάθε διάλογο με τον κ. Ριζόπουλο.

Πρόταση για debate και στον δήμο

Τη διεξαγωγή debate και στον δήμο Ιωαννιτών προτείνει, στο μεταξύ, και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», παίρνοντας ως αφορμή την πρόσφατη ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ των παρατάξεων «Γιάννενα Νέα Εποχή» και «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα».
Η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα θεωρεί ότι «αντί να βομβαρδίζονται οι δημότες με ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, οι οποίες τελικά τους κουράζουν και τους κάνουν να δυσανασχετούν και να αδιαφορούν για τα κοινά, θα ήταν προτιμότερο να διοργανωθεί μια ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση – αναμέτρηση των υποψηφίων δημάρχων, με ταυτόχρονη μετάδοση από όλα τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, ώστε να μπορέσει ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του».
Στην ανακοίνωσή της εκφράζει την άποψη ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι πλήρης, χωρίς αποκλεισμούς και σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο δημότης να μπορέσει να εκτιμήσει καλύτερα τους υποψήφιους. «Θα χαρούμε πολύ εάν οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις δεχθούν την πρόταση μας και θα το καλωσορίσουμε ως δείγμα πολιτικού πολιτισμού και κοινωνικής προόδου», καταλήγει.
Και σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, οι πιθανότητες δε φαίνεται να είναι πολλές, καθώς δύσκολα εκτιμάται πως θα μπουν στη διαδικασία οι βασικοί διεκδικητές να συνομιλήσουν με όλους για όλα.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

Αντιπρόταση για επανασχεδιασμό του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας