Αίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές ΕκλογέςΕπικαιρότητα

Παρεμβάσεις στα Λιθαρίτσια, υπόγειο πάρκινγκ στο Άλσος

Δύο προτάσεις για την αναβάθμιση του Πάρκου Λιθαρίτσια και του Άλσους παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως δεν έχει εγκριθεί η πρόταση του δήμου για την ενοποίηση του Πάρκου Λιθαρίτσια με την κεντρική πλατεία, ο κ. Ελισάφ τόνισε πως ο δήμος μπορεί με μικρές δαπάνες να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο χώρος, για να γίνει πιο ελκυστικός. Προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι η συντήρηση και επέκταση του φωτισμού, η συντήρηση και φωτισμός των κλιμάκων πρόσβασης, όπως και τοποθέτηση ολισθητήρων (μπάρες) σε αυτές, η δημιουργία σύγχρονης παιδικής χαράς με συνεχή φύλαξη, η τοποθέτηση τηλεσκοπίων παρατήρησης, η δημιουργία ανοιχτού χώρου για συναυλίες και εκθέσεις ερασιτεχνών και νέων, η επαναλειτουργία του σιντριβανιού και του μικρού ρυακιού, η μέριμνα για τα WC, ο συνεχής καθαρισμός και ευπρεπισμός του χώρου, καθώς και η διαμόρφωση μικρού χώρου στάθμευσης για ειδικές ομάδες επισκεπτών (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι) μπροστά από τον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Μια σειρά από μικρές παρεμβάσεις προτείνονται και για το Άλσος, όπως συντήρηση των κατασκευών και η βελτίωση της παιδικής χαράς και του πρασίνου, η αύξηση του φωτισμού του χώρου, η κατασκευή μικρού χώρου περιποίησης βρεφών, η διαμόρφωση μικρού αναψυκτηρίου με κερματοδέκτες και η περιφρούρηση του χώρου.
Ένα σημαντικό έργο, που ο κ. Ελισάφ τόνισε πως πρέπει να διερευνηθεί διεξοδικά μετά από διαβούλευση με τους δημότες, είναι η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης. «Οι υψομετρικές διαφορές που παρουσιάζει ο χώρος του Άλσους, μεταξύ των οδών Βαλαωρίτου και Πουκεβίλ, βοηθούν στην κατασκευή ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να μην χαθεί ούτε χιλιοστό πρασίνου, αλλά αντίθετα θα επιδιωχθεί η αύξηση του», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

Προτάσεις για το περιβάλλον

Μια σειρά από προτάσεις για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, τη λίμνη, την ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ενέργειας και την προσαρμογή της πολιτικής προστασίας στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των συνεπειών, κατέθεσε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», μετά από επεξεργασία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην οποία συντονιστής είναι ο Απόστολος Φίλης και μετέχουν οι Βασίλης Ζωγράφος, Αντιγόνη Κατσούρη, Χάρης Δολιώτης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Άγγελος Νάτσικας και Μάριος Βαβάτσικος.
Για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων προτείνεται η ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών και ειδικά των μαθητών, η εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την υπογειοποίηση των κάδων, η αναδιάταξη του τρόπου αποκομιδής και ελέγχου των στερεών οικιακών απορριμμάτων και η επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης και των πράσινων σημείων, η επανεξέταση των παραμέτρων της μελέτης για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η πιο ενεργή συμμετοχή του δήμου Ιωαννιτών στον Φορέα Διαχείρισης απορριμμάτων.
Οι προτάσεις για τη λίμνη στηρίζονται στον συνδυασμό περιβαλλοντικών και πολεοδομικών παρεμβάσεων, όπως η αποπεράτωση των έργων του αποχετευτικού δικτύου με ταυτόχρονο έλεγχο των παράνομων συνδέσεων στο δίκτυο των ομβρίων, η απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων από τα νερά που καταλήγουν στην λίμνη μέσω του δικτύου των ομβρίων, η διαμόρφωση του απαιτούμενου πολεοδομικού πλαισίου για το παραλίμνιο μέτωπο και τις περιοχές Λιμνοπούλας, Μάτσικα και Ανατολής, η δημιουργία των απαιτούμενων εποπτικών μηχανισμών για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων που αφορούν τη λίμνη (σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) και η διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων με κατοχύρωση του πρωταγωνιστικού ρόλου του δήμου στις αποφάσεις.
Στον τομέα της εξοικονόμηση ενέργειας προτείνεται η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών συγκροτημάτων, καθώς και η κατάρτιση ενός χάρτη δικτύου διανομής φυσικού αερίου και χρονικού προγραμματισμού των τμημάτων υλοποίησης του, ενώ, τέλος, για το αστικό πράσινο τονίζεται ότι απαιτείται ένα σύστημα οργανωμένης αστικής δασοπονίας.

Σχετικά άρθρα

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Ικανοποίηση για τη χρηματοδότηση μεταστέγασης των Πειραματικών Σχολείων

O Άρης Μπαρτζώκας νέος Γραμματέας της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»