ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Ως νέα ΑΔΕΙ παρουσίασε τη ΔΕΥΑΙ ο Μ. Ελισάφ

Τον κίνδυνο να μετατραπεί η ΔΕΥΑΙ σε νέα ΑΔΕΙ, επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παρουσιάζοντας την πρόταση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για την εξυγίανση της επιχείρησης, τον εκσυγχρονισμό της, την ανάκτηση του κύρους της και την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες- καταναλωτές.

Ο κ. Ελισάφ αναγνώρισε πως κουβαλάει παθογένειες από το παρελθόν, αλλά περιέγραψε με μελανά χρώματα τα έργα και τις ημέρες της σημερινής διοίκησης. «Μεγάλα έργα, που δεν υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, παρότι είχαν διασφαλισμένους πόρους, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες καθυστερήσεις και με κίνδυνο να χαθούν κονδύλια. Το χειρότερο, όμως, είναι πως αν δεν υλοποιηθεί το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του βιολογικού, θα εξαντληθούν πολύ σύντομα οι αντοχές των υπαρχουσών εγκαταστάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε κάνοντας λόγο για προβληματική λειτουργία του βιολογικού κατά διαστήματα, για φάμπρικα απευθείας αναθέσεων για αποκατάσταση βλαβών, για υπέρογκα έξοδα νομικών υπηρεσιών, για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, αλλά και για την αντιμισθία του αντιπροέδρου, που «διπλασιάστηκε εντελώς αναιτιολόγητα».

Η αναφορά του στη σημερινή κατάσταση ολοκληρώθηκε με το ερώτημα αν έχουν εγκριθεί οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης κατά τα έτη 2016 και 2017, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. «Ναι ή όχι κι αν όχι γιατί», ρώτησε ο κ. Ελισάφ, τονίζοντας πως η δημόσια λογοδοσία δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των διοικούντων, αλλά περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις τους έναντι των πολιτών.

Κληθείς να κάνει τη δική του σύγκριση μεταξύ 2014 και 2019, κατ’ αντιστοιχία αυτής που έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στην ομιλία του τη Δευτέρα, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή παρέλαβε το 2014 έναν τομέα ύδρευσης και αποχέτευσης σε πλήρη αποδιοργάνωση και το 2019 υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα, ο κ. Ελισάφ απάντησε: «Τα χρέη της επιχείρησης ήταν 2 εκ. ευρώ περίπου το 2014 και σήμερα είναι περίπου 15 εκ. ευρώ στον ΣΥΔΛΙ και στη ΔΕΗ. Το 2014 είχε καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να ενοποιηθούν τα δίκτυα με τον ενιαίο δήμο και είχε επιτευχθεί η δυνατότητα με 45 εκ. ευρώ να γίνει το μεγάλο έργο του βιολογικού. Η δημοτική αρχή, με τις ολιγωρίες της, έχασε ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων και τώρα παλεύει να μπορέσει να συμβασιοποιήσει το μικρότερο έργο επέκτασης του βιολογικού. Η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη, Η τότε δημοτική αρχή κατάφερε πολλά πράγματα σε μια αντίξοη περίοδο».

Η πρόταση εξυγίανσης

Η πρόταση εξυγίανσης της ΔΕΥΑΙ είναι διαρθρωμένη σε έξι άξονες και, όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ, απαντά αποτελεσματικά στον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την υλοποίηση των απαραίτητων έργων και τη λειτουργία με πλήρη διαφάνεια. «Η ΔΕΥΑΙ είναι κοινωφελής επιχείρηση, μη κερδοσκοπική, δημοσίου συμφέροντος και τέτοια θα παραμείνει», υπογράμμισε και στη συνέχεια ανέλυσε τα βασικά σημεία της πρότασης.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη βελτίωση της λειτουργίας της ύδρευσης, με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» να δεσμεύεται πως άμεσα θα ξεκινήσει τη διαδικασία για να λυθεί η εκκρεμότητα των χρεών της ΔΕΥΑΙ προς τον ΣΥΔΛΙ, που σήμερα υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο κ. Ελισάφ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του συστήματος καταμέτρησης με εγκατάσταση σύγχρονων τηλεμετρούμενων υδρομέτρων, θα γίνει εκσυγχρονισμός και τηλεέλεγχος των δεξαμενών και των αντλιοστασίων, καθώς και ότι θα γίνεται συστηματικός έλεγχος των διαρροών ώστε να περιοριστεί η απώλεια νερού και να μειωθεί το κόστος του καταναλωτή.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη βελτίωση της λειτουργίας της αποχέτευσης, με τις προτάσεις να συνίστανται στον έλεγχο των εισροών στο δίκτυο αποχέτευσης, τον εκσυγχρονισμό όλων των αντλιοστασίων, τη μελέτη συντήρησης και λειτουργίας των αντλιοστασίων, τον έλεγχο των συνδέσεων ακαθάρτων και την άμεση εγκατάσταση προγράμματος περιοδικού και έκτακτου καθαρισμού των φρεατίων και δικτύων των ομβρίων.

Τρίτος άξονας είναι αυτό του βιολογικού καθαρισμού, με τον κ. Ελισάφ να επισημαίνει πως ο διαγωνισμός του έργου επέκτασης των εγκαταστάσεων καθαρισμού αποβλήτων καρκινοβατεί με κίνδυνο και δεύτερης απένταξης. Η παράταξη του, όπως είπε, σκοπεύει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμβασιοποίησης και υλοποίησης του έργου, παράλληλα με την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Επισήμανε, ακόμη, ότι ιδιαίτερη πρόνοια θα ληφθεί για την εξεύρεση οικονομικής και βιώσιμης λύσης διάθεσης της ιλύος του βιολογικού καθαρισμού.
Ο τέταρτος άξονας αφορά την οργανωτική αναδιάταξη της επιχείρησης, με τις προτάσεις να περιλαμβάνουν τον εκδημοκρατισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου, τη θεσμοθέτηση απολογισμού πεπραγμένων και προγραμματισμού σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κάθε Ιούνιο, αμέσως μετά την έγκριση του ετήσιου ισολογισμού της επιχείρησης, καθώς και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και του προσωπικού, τη θέσπιση κινήτρων για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και την αποκατάσταση της σχέσης των εργαζομένων με τη διοίκηση και τους πολίτες.

Οι δύο τελευταίοι άξονες αφορούν τις κτιριακές υποδομές και τη βελτίωση των οικονομικών, με τον Μ. Ελισάφ να δηλώνει πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μόνιμων ιδιόκτητων γραφείων, ενώ θα ληφθούν άμεσα μέτρα για εξορθολογισμό και διαφάνεια σε όλες τις δαπάνες της επιχείρησης, αναλογιστική μελέτη για την άρση των σημερινών ανισοτήτων στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΙ με πραγματική μείωση και ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ευπαθών ομάδων, έλεγχο της αξιοπιστίας του μηχανογραφικού συστήματος, περιορισμό των ελαστικών και μη αναγκαίων δαπανών, καθώς και ενεργειακή εκμετάλλευση του δικτύου και των εγκαταστάσεων.

«Αν παρέλαβαν χάος από τον εαυτό τους, είναι πρόβλημά τους»

Μία ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, σε σχέση με την ομιλία του δημάρχου Θωμά Μπέγκα στα εγκαίνια του προεκλογικού του κέντρου, χαρακτηρίζοντας λίγο περίεργη τη σχέση αυτής της δημοτικής αρχής με το παρελθόν.

«Λίγο-πολύ ακούμε ότι το 2014 η δημοτική αρχή παρέλαβε χάος. Θα πρέπει να εξηγηθεί με σαφήνεια τι εννοούν, διότι ο κ. Κατηρτσίδης παρέλαβε από τον νυν δήμαρχο, ο κ. Τσουμάνης από τον κ. Τσουμάνη, ο κ. Νάστος από τον κ. Νάστο, ο κ. Βίνης από τον κ. Βίνη, ο κ. Γιωτίτσας από τον κ. Μανταλόβα. Τώρα, αν αυτοί παρέλαβαν χάος από τον εαυτό τους, τότε είναι ένα πρόβλημα, που πρέπει να το λύσουν οι ίδιοι με τον εαυτό τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ