dav
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πιο ενεργή η εμπλοκή των δήμων στη διαδικασία ένταξης των προσφύγων

Η ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες είναι το μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την προσπάθεια να εντοπίζεται και στην ενεργό εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαδικασία.

Βάσει της εθνικής στρατηγικής για την ένταξη των προσφύγων, προβλέπονται συγκεκριμένες αρμοδιότητες για τους δήμους, που ξεκινούν από την ανάπτυξη τοπικών στρατηγικών σχεδίων ένταξης και φτάνουν στον σχεδιασμό ενεργειών για την ενθάρρυνση της εργασιακής απασχόλησης των προσφύγων, τη βελτίωση της μετάβασης του προσφυγικού πληθυσμού από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης που επικεντρώνεται στην προσφορά υπηρεσιών σε μετανάστες και πρόσφυγες, καθώς και για την ενίσχυση της νομικής υποστήριξης και ενημέρωσης.
«Τα κύρια ζητήματα της ένταξης είναι αυτά της γλώσσας και της εργασίας. Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός φτάνει μέχρι και τη συμμετοχή τους στα κοινά», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος, με αφορμή την πρόσκλησή του σε εκδήλωση της παράταξης «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» για το προσφυγικό, επισκέφθηκε σήμερα τη δομή στέγασης αιτούντων άσυλο « Αγία Ελένη» και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Κατσικά, ενώ είχε συναντήσεις με τους δημάρχους Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, που σχεδιάζεται η μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, που αφορούν το προσφυγικό στους δήμους μέσω των προγραμμάτων “Εστία” και “Ήλιος”, τα οποία αφορούν πια την ένταξη των μεταναστών στις κοινωνίες. Συζητάμε με την τοπική αυτοδιοίκηση τους νέους ρόλους, που θα έχει στο προσφυγικό και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, βάσει όμως δοκιμασμένων πρακτικών, που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη και που θα διευκολύνουν τη συνύπαρξη των δύο κοινωνιών με έναν ομαλό τρόπο. Ιδιαίτερα σήμερα που η ξενοφοβία και ρατσισμός πληγώνουν και δηλητηριάζουν τις κοινωνίες, ο ρόλος των δήμων ως καταλύτης της επαφής των κοινωνιών αυτών είναι σημαντικός», τόνισε ο κ. Κλάπας, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ιωαννίνων. Επεσήμανε, παράλληλα, πως ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς το προσφυγικό είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, που κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί. «Γι’ αυτό υπάρχουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ώστε να πειστεί η Ευρώπη ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ζήτημα, μεταφέροντας το πρόβλημα στις χώρες πρώτης υποδοχής, είναι λαθεμένος. Διεκδικούμε να υπάρξει συνευθύνη και διαμοιρασμός σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο κ. Μπέγκας δήλωσε πως ο δήμος Ιωαννιτών είναι έτοιμος να συνεχίσει τη συνεργασία στον νέο σχεδιασμό του υπουργείου, υπενθυμίζοντας πως αποδείχτηκε στην πράξη ένας καλός συνεργάτης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Επισημάνθηκαν δυσλειτουργίες

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα διαχείρισης του προσωπικού κοινωφελούς εργασίας που απασχολείται στις δομές φιλοξενίας των προσφυγών, καθώς διαπιστώνονται δυσλειτουργίες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τα προβλήματα αφορούν τις ειδικότητες όσων προσλαμβάνονται, τη χορήγηση ειδών ατομικής προστασίας και τα καθήκοντά τους, θέματα τα οποία ανέλυσε ειδικότερα ο γενικός γραμματέας του δήμου Κώστας Μπαμπασίκας, ο οποίος πήρε μέρος στη συνάντηση.
«Ως δήμος έχουμε αναλάβει ευθύνες, έχουμε εντοπίσει όμως και ορισμένες δυσλειτουργίες για την αντιμετώπιση των οποίων καταθέσαμε προτάσεις στον γενικό γραμματέα, ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο ευέλικτες. Ο ίδιος γνωρίζει ότι τα προβλήματα που τονίσαμε είναι υπαρκτά και δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η λύση τους», ανέφερε ο Θ. Μπέγκας, με τον Μ. Κλάπα να αναγνωρίζει τα προβλήματα και να τονίζει πως είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου να αντιμετωπιστούν.

Επαναφορά των αιτημάτων από τον δήμο Ζίτσας

Κατά τη συνάντησή του με τον Μ. Κλάπα, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος επανέφερε το αίτημα, που έχει καταθέσει και εγγράφως προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για την κατασκευή – συντήρηση των πεζοδρομίων και του φωτισμού επί της Εθνικής Οδού από και προς την τοπική κοινότητα του Αγίου Ιωάννη, ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση των πεζών.
«Μετά την ανακατασκευή των κτιριακών υποδομών της πρώην Παιδόπολης, καθώς και του αποχετευτικού δικτύου που συνδέει τη δομή της “Αγίας Ελένης” με τον βιολογικό καθαρισμό, κρίνεται αναγκαία η κατασκευή του εν λόγω έργου, καθώς θα συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τόσο των φιλοξενούμενων προσφύγων όσο και των κατοίκων των γύρω οικισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ζίτσας.

Η εκδήλωση

Πτυχές του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος συζητήθηκαν εκτενώς στην εκδήλωση της παράταξης «Γιάννενα- Πολίτες για την Ανατροπή», στην οποία ο Μ. Κλάπας, έκανε μια σφαιρική ενημέρωση για το πώς η πολιτεία αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το πρόβλημα, για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που παρατηρούνται αλλά και τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται για την υποδοχή των προσφύγων, την παροχή ασύλου και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
Κριτική στη δημοτική αρχή έκανε ο επικεφαλής της παράταξης Λάζαρος Νάτσης, λέγοντας πως η στάση της χαρακτηρίστηκε από αμηχανία και έλλειψη βούλησης για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που έχουν σχέση με την εγκατάσταση και διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών. Μίλησαν, επίσης, η πρώην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού για την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση και ο γραμματέας της τοπικής Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κουσινίδης.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»