Kaxrimanis Tatsis Skalkos
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Ηπειρωτική Γαστρονομία» – «Κλειδί» για την επιτυχία οι επαγγελματίες της εστίασης

Στα χέρια των επαγγελματιών της εστίασης περνά πλέον η εξέλιξη του εγχειρήματος της «Ηπειρωτικής Γαστρονομίας», καθώς είναι πλέον αυτοί που καλούνται να αξιοποιήσουν όλη τη δουλειά του προηγούμενου διαστήματος.

Από τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία και από το πώς θα καταφέρουν να περάσουν στους πελάτες τους τα πιάτα με τα τέσσερα προϊόντα αξίας της Ηπείρου – κασκαβάλ Πίνδου, ορεινό (μπούτσικο), πατάτες Χρυσοβίτσας και καπνιστή πέστροφα, θα εξαρτηθεί αν άξιζε ο κόπος, που κατέβαλαν όλοι οι εμπλεκόμενοι εδώ και αρκετούς μήνες.
Η αρχή γίνεται με πέντε συνεργαζόμενα εστιατόρια, στα οποία οι πελάτες μπορούν να βρουν τουλάχιστον έξι πιάτα με τουλάχιστον τρία από τα προϊόντα αξίας, σε σύνολο 30 συνταγών που έχουν δημιουργηθεί με βάση τα τέσσερα εμβληματικά προϊόντα της Ηπείρου. Στόχος, όμως, είναι τα πιστοποιημένα με το σήμα της «Ηπειρωτικής Γαστρονομίας» εστιατόρια να γίνουν ακόμη περισσότερα.
«Όποιος θέλει, μπορεί να έρθει να συνεργαστεί μαζί μας, και αυτή η προσπάθεια είναι γαστρονομική ταυτότητα της Ηπείρου. Στα συνεργαζόμενα εστιατόρια θα υπάρχει ειδικό σήμα, ώστε όσοι επισκέπτες έρχονται στην περιοχή μας, να βρίσκουν και να δοκιμάζουν αυτά τα προϊόντα», ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ευχαριστώντας για τη συνεργασία τον Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου, το Σωματείο Εστιατορίων «Παμβώτις», τη Δημόσια ΣΑΕΚ, καθώς και όλους όσοι ασχολούνται «γύρω από τη γαστρονομία».
«Πιστεύω σιγά-σιγά να έρθουν και άλλα προϊόντα, αλλά και άλλα εστιατόρια. Οι επισκέπτες ζητούν τα τοπικά προϊόντα. ΗΉπειρος χρειάζεται την τοπική γαστρονομία, είναι μια προσπάθεια που έφτασε εκεί που περιμέναμε, μπήκε στα εστιατόρια και ευχόμαστε ο κόσμος να τα αγκαλιάσει», ανέφερε, από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Εμπορίου, Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού Δήμου Ιωαννιτών Χρήστος Τάτσης, ο οποίος, με την ιδιότητα του επαγγελματία της εστίασης, κάλεσε τους συναδέλφους του να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους στο εγχείρημα και να αξιολογηθούν τα προτεινόμενα πιάτα τους από ειδική επιτροπή για να αποκτήσουν το σήμα.
Όπως εξήγησε, τέλος, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Σκάλκος, στόχος δεν είναι να παραχθούν τα προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, αλλά να στηριχθεί ο τουρισμός της Ηπείρου με όχημα τη γαστρονομία. «Τώρα είμαστε στη φάση που θα αναμετρηθούμε με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Κατά πόσο θα μπορέσουμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας να μπουν, να δουν τις συνταγές και να φτιάξουν τώρα τα Χριστούγεννα πιάτα. Και πόσο θα προβάλλουμε στους επισκέπτες μέσα από τα ξενοδοχεία, στα οποία υπάρχει το φυλλάδιο, την ηπειρωτική γαστρονομία, ώστε να την ψάξουν, να τη βρουν και τέλη Ιανουαρίου να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής, της προβολής. Πάμε βήμα- βήμα, υπάρχει πλάνο για τα επόμενα τρία χρόνια και έχει να κάνει με την ανταπόκριση του κόσμου, που είναι πάρα πολύ σημαντική. Για αυτό καλώ όλους μας να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια για να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για όλους μας, έτσι ώστε και ο επισκέπτης να δοκιμάζει τα προϊόντα μας και εμείς να είμαστε υπερήφανοι για αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι συνταγές και όλο το υπόλοιπο ενημερωτικό υλικό βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.gastronomyepirus.gr.
Με σκοπό την προβολή και προώθηση στο ευρύ κοινό, έγινε γνωστό ότι τυπώθηκαν και μοιράζονται ενημερωτικά φυλλάδια με QRcodes των συνταγών, ενώ στους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιοχής θα γίνει και προβολή σχετικού σποτ.

Σχετικά άρθρα

Στην Περιφέρεια Ηπείρου οι κατασκηνώσεις του Πνευματικού Φάρου

Σχέδιο 17,6 εκατ. ευρώ για κοινωνική στέγαση

Άμεση κινητοποίηση για τις πληγείσες περιοχές ζητά η ΝΙΚΗ