ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Επιχείρηση αποδόμησης των προτάσεων Ελισάφ

Σημείο προς σημείο θέλησε να αποδομήσει τις προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για την κοινωνική πολιτική, ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. του δήμου Ιωαννιτών Φίλιππος Τσουμάνης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις αναφορές του υποψηφίου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ για τη συνέχιση λειτουργίας κάποιων κοινωνικών δομών.

Παίρνοντας ως δεδομένο πως η παράταξη Ελισάφ θα βάλει λουκέτο σε Κοινωνικό Ιατρείο, Φαρμακείο και Παντοπωλείο, αν και κάτι τέτοιο ειπώθηκε μόνο ως πιθανότητα στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως οι ανάγκες καλύπτονται από δημόσιες δομές, ο κ. Τσουμάνης εξέφρασε την έκπληξή του, προσθέτοντας πως οι δηλώσεις προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή.
«Γίναμε αποδέκτες της αγωνίας πολλών πολιτών αν θα συνεχίσουμε να δίνουμε φάρμακα ή και της αγωνίας εργαζομένων εάν θα χάσουν τη δουλειά τους. Με όσα στην συνέντευξή του είπε ο κ. Ελισάφ για τις κοινωνικές δομές, προκάλεσε μια μεγάλη αναστάτωση, διότι ευθέως είπε ότι θα διαλύσει τον κοινωνικό τομέα. Πιστεύει άραγε ότι η κρίση πέρασε ή πιστεύει ότι υπάρχουν σήμερα πολίτες που δεν έχουν ανάγκη; Και προφανώς το να κόβεις φάρμακα από αυτούς που δεν μπορούν να τα αγοράσουν, είναι μια μορφή ρατσισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κλείσουν δομές που στήθηκαν με κόπο και εξυπηρέτησαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν χιλιάδες συμπολίτες.
Η αναφορά αφορούσε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, εξηγώντας πως το Κοινωνικό Ιατρείο έτσι κι αλλιώς δε λειτουργεί, καθώς όλοι οι ασθενείς απευθύνονται στα νοσοκομεία. Μιλώντας ειδικότερα για το Κοινωνικό Φαρμακείο, είπε πως οι άποροι και ανασφάλιστοι δικαιούνται δωρεάν το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο, ωστόσο οι γιατροί δεν τα συνταγογραφούν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταφύγουν στο Κοινωνικό Φαρμακείο, διαφορετικά θα πρέπει να τα αγοράσουν. Πέραν αυτών υπάρχουν πολλοί ασφαλισμένοι, που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να καταβάλλουν την συμμετοχή τους.
«Αυτή τη στιγμή οι ωφελούμενοι είναι 150 άτομα. Θα αφήσει χωρίς περίθαλψη 150 συμπολίτες; Θα χάσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές;
Ειλικρινά απορώ πως σκέφτηκε να κλείσει το Κοινωνικό Φαρμακείο», υπογράμμισε.

«Υπόσχονται αυτά που έχουμε κάνει πράξη»

Στη συνέχεια ο κ. Τσουμάνης, αναφέρθηκε σε μία προς μία στις προτάσεις της παράταξεις «Γιάννενα Νέα Εποχή», λέγοντας πως πολλά από τα όσα δεσμεύτηκαν, έχουν γίνει ήδη, ενώ άλλες προτάσεις τις χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές.
«Καλό θα είναι να υπάρχουν προτάσεις, προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, που όλοι μαζί να μπορούμε να υλοποιήσουμε προς όφελος και της πόλης και των συμπολιτών μας.
Όμως καλό θα είναι, πρώτα απ’ όλα να μην υπερβάλλουν, δεύτερον να μην υπόσχονται αυτά που ήδη έχουμε κάνει πράξη και τρίτον σε καμία περίπτωση η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν. Το να υποσχόμαστε και να δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε αυτά που ήδη έχουν γίνει πράξη, και παραπλανητικό είναι προς τους πολίτες αλλά και προσπαθεί να μειώσει το έργο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. όλων αυτών των ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξειδικεύοντας, είπε πως, σε σχέση με το παιδί και την οικογένεια, η δέσμευση για την υλοποίηση όσων προβλέπονται στο Π.Δ.99/2017, δεν έχει βάση, καθώς ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. έχει ήδη ολοκληρώσει τους φακέλους και των 22 παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καταθέτοντας την πρόταση για την ένταξη στο πρόγραμμα «Επιχορήγησης των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών, και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης» και διεκδικώντας από το υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγηση 1.100.000 ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών.
Σε σχέση με την ίδρυση τριών νέων βρεφονηπιακών σταθμών, έκανε λόγο –εμμέσως πλην σαφώς- για αντιγραφή του προγράμματος της δημοτικής αρχής, εξηγώντας, ωστόσο, πως στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει κτίριο 350 τ.μ. και άνω με τον αντίστοιχο αύλειο χώρο προς ενοικίαση, γι’ αυτό και ο δήμος έχει προτείνει προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ ενός νέου βρεφονηπιακού σταθμού στην Ανατολή, δυναμικότητας 85 νηπίων και βρεφών.
Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόταση για πιλοτική λειτουργία τμημάτων για βρέφη από τριών μηνών, αφενός χαρακτηρίζοντάς την ανεφάρμοστη, λόγω του ότι θα απαιτηθούν υποδομές και προσωπικό που δεν υπάρχει, αφετέρου ανεδαφική. «Θα ιδρυματοποιήσουμε μωρά τριών μηνών; Θα τους κόψουμε τον θηλασμό; Γνωρίζουν ότι οι μητέρες παίρνουν άδεια έως 12 μήνες για την ανατροφή των παιδιών τους;», διερωτήθηκε.
Τέλος, ανέφερε πως τα τροφεία είναι ιδιαίτερα χαμηλά και για πολλές κατηγορίες δωρεάν, καλώντας την παράταξη Ελισάφ να πει τι ακριβώς μειώσεις θα κάνει.
Την απορία του εξέφρασε ο κ. Τσουμάνης και για άλλες δεσμεύσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», λέγοντας πως δεν αντιλαμβάνεται πώς θα αναβαθμιστούν τα ΚΑΠΗ, τα οποία έχουν πλήρη εξοπλισμό και πλήρεις δραστηριότητες, ενώ για την ίδρυση Γραφείου Επαγγελματικής Ένταξης και Γραφείου Μετανάστευσης και Μειονοτικών Ομάδων σημείωσε ότι αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται από το 2017 από το Κέντρο Κοινότητας.
«Και μια τελευταία ερώτηση προς την παράταξη του κ. Ελισάφ: έχει υπολογίσει το κόστος του προγράμματος που προτείνει και τις ανάγκες σε προσωπικό που απαιτούνται για την υλοποίησή του; Που θα τα βρουν;», κατέληξε.

«Δε δικαιούται να ομιλεί»

Μια μικρή αναφορά υπήρχε από τον πρόεδρο του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και στις προτάσεις για την κοινωνική πολιτική του επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκου Γκόντα.
«Η παράταξη του κ. Γκόντα δε δικαιούται να ομιλεί για κοινωνική πολιτική γιατί ποτέ δεν είχε. Άλλωστε κρίθηκε από τους συμπολίτες μας δύο φορές και το 2010 και το 2014», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τα εγκαίνια νέων ΚΑΠΗ, σε σχέση με την κριτική, που είχε ασκήσει η παράταξή του στο παρελθόν στη δημοτική αρχή του Νίκου Γκόντα, ανέφερε πως το 2011 λειτουργούσαν 26 ΚΑΠΗ, χωρίς προσωπικό, τα οποία παρομοίασε με καφενεία. «Εμείς φέτος ιδρύσαμε το 13ο ΚΑΠΗ στα Καρδαμίτσια, το οποίο μέσα σε μια εβδομάδα έφτασε τα 100 μέλη, κάτι που δείχνει την αναγκαιότητά του», απάντησε.

Σχετικά άρθρα

Ανακοίνωση – υπενθύμιση για όσα «ξέχασε» ο Θ. Μπέγκας

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ