ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ευθείες βολές για λαϊκισμό και αντιγραφή προτάσεων

Ευθείες βολές κατά της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μωυσή Ελισάφ εξαπέλυσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, κάνοντας λόγο για «λαϊκίστικη προεκλογική μεθοδολογία», ενώ υπονόησε πως υπάρχει συστηματική αντιγραφή των ιδεών της, που παρουσιάζονται ως νέες προτάσεις.

Οι παραπάνω αναφορές έγιναν μετά από ερώτηση για την επίσκεψη και τις εξαγγελίες της παράταξης Ελισάφ στο πρώην Άσυλο Ανιάτων, με τον κ. Μπέγκα, όμως, να δράττεται της ευκαιρίας και να τοποθετείται γενικότερα.
«Αντιλήψεις στη λογική “όλα εκ του μηδενός”, όπως ακούστηκε για την κεντρική πλατεία, ή “βρισκόμαστε στο μηδέν”, όπως ειπώθηκε για το πρώην Άσυλο Ανιάτων, αποτελούν λαϊκίστικη προεκλογική μεθοδολογία. Η προσπάθεια μηδενισμού του έργου που παρήγαγε η δημοτική αρχή, δε νομίζω ότι τιμά αυτούς που επέλεξαν να πολιτευτούν με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με το Άσυλο Ανιάτων, σημείωσε ότι η προσπάθεια αξιοποίησής επανεκκίνησε ουσιαστικά το 2017 από την παρούσα δημοτική αρχή και πλέον έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική) για τη δημιουργία ενός «Κέντρου για το Παιδί», με προϋπολογισμό 2.9 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πλήρης μελέτη να παρουσιαστεί στο επόμενο κιόλας δημοτικό συμβούλιο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» που αφορούν την «Έξυπνη Πόλη», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να παρουσιάζονται ως νέες και καινοτόμες ιδέες σχεδόν όλα όσα η δική μας δημοτική αρχή παρουσίασε πριν από δέκα περίπου μήνες παρουσία του πρύτανη του τότε ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιου Τσίνα. Το να υιοθετείς ιδέες, που τέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση από το Επιχειρησιακό Σχέδιο του δήμου Ιωαννιτών για την «Έξυπνη Πόλη», το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν είναι κακό. Δεν μπορείς όμως να τις οικειοποίησε και να τις παρουσιάζεις ως κάτι νέο».
Κληθείς να απαντήσει στην κριτική ότι οι ιδέες δε μετουσιώνονται σε έργα, ο κ. Μπέγκας ανέφερε πως δεν είναι στη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής να βιάζεται να παρουσιάσει κάτι, σημειώνοντας πως δημιουργείται μια σημαντική παρακαταθήκη μελετών και έργων. «Η αγωνία μας δεν είναι να τα κάνουμε όλα εμείς. Κάποια θα γίνουν σε αυτή τη θητεία της δημοτικής αρχής, κάποια στην επόμενη», υπογράμμισε.
Για το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου για την «Έξυπνη Πόλη» μίλησε και ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος τόνισε ότι όχι μόνο έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά σύντομα ολοκληρώνεται πλήρως η αξιολόγησή του, με θετική εισήγηση από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. «Είναι ένα πλέγμα δράσεων προϋπολογισμού 0,5 εκ. ευρώ που αφορά αυτό που ονομάζουμε ‘Έξυπνη πόλη’ με ορίζοντα πενταετίας», σημείωσε.

«Μπορούμε να τους χαρίσουμε τις κορδέλες»

Στις δηλώσεις του Θ. Μπέγκα απάντησε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», εκφράζοντας την ικανοποίησή της, «καθώς, μέσα από τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις που καταθέτει, κατάφερε να ταρακουνήσει την απερχόμενη δημοτική αρχή και να τη βγάλει από την πολυετή αδράνεια έστω και τώρα, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της».
Και συνεχίζει: «Το έργο της για την “έξυπνη πόλη” αποτυπώνεται στις «e-υπηρεσίες», που χρησιμοποιούν οι πολίτες στις συναλλαγές που έχουν με τον δήμο. Ουδέν άλλο σχόλιο. Κατά τα λοιπά, περιμένουμε με μεγάλη χαρά να αντικρίσουμε τις νέες μακέτες για το Άσυλο Ανιάτων. Με την ίδια χαρά αναμένουμε και ανάλογη μακέτα για το Πάρκο Πυρσινέλλα. Με χαρά μπορούμε να τους χαρίσουμε τις κορδέλες για τα προεκλογικά εγκαίνια».

Σχετικά άρθρα

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας