Ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, με πιο βασικά την ετοιμότητα του δήμου για υποβολή προτάσεων στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, όποτε αυτές κι αν έρθουν, σε σχέση με την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και τη συνδρομή του υπουργείου στην άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησης του Πάρκου Πυρσινέλλα, ώστε να προωθηθεί άμεσα το σχέδιο της δημοτικής αρχής για αξιοποίησή του, συζήτησαν ο δήμαρχος Ιωαννίνων και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης με τον Σ. Φάμελλο στο δημαρχείο. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος και Γιάννης Καραγιάννης.
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Π.Δ. Παμβώτιδας- Μπορεί να εγκριθεί από το ΣτΕ;

Περιθώρια αλλαγών στο υπό έγκριση Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας, τα οποία, ωστόσο, θα είναι σημειακού χαρακτήρα και δε θα έχουν να κάνουν με τις βασικές κατευθύνσεις, αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η φάση της διαβούλευσης, που ξεκίνησε με την κατάθεση προτάσεων και παρατηρήσεων, ηλεκτρονικά και γραπτά, συνεχίστηκε την Πέμπτη στα Γιάννενα παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, ωστόσο αποφασίστηκε να δοθεί μια ολιγοήμερη προθεσμία για όσους, έστω και τώρα, θέλουν να τοποθετηθούν.
Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή του ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δέχεται περαιτέρω προτάσεις και βελτιώσεις για το Π.Δ. μέχρι την 31η Μαρτίου. Οι προτάσεις μπορούν να κατατίθενται ηλεκτρονικά στο e-mail malpi@otenet.gr και ο Φορέας Διαχείρισης θα αναλάβει τη διεκπεραίωσή τους στην αντίστοιχη ομάδα του υπουργείου.
Ένα ζήτημα που αναδείχθηκε, πάντως, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης με ομιλητή τον κ. Φάμελλο, έχει να κάνει με την προώθηση του Π.Δ. στο Συμβούλιο της Επικρατείας πριν την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.
Την εκτίμηση ότι το ΣτΕ δε θα μπορέσει να εγκρίνει το προτεινόμενο Π.Δ. ελλείψει επικαιροποιημένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης έκανε η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, λέγοντας πως χωρίς την ειδική μελέτη, που θα τεκμηριώνει τον χαρακτηρισμό του συνόλου της προστατευταίας περιοχής ως «Περιφερειακό Πάρκο», οι ρυθμίσεις του Π.Δ. είναι αυθαίρετες, αφού δε βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. «Τελικά, με την κίνησή σας, να αναθέσετε εκ των υστέρων τη Μελέτη, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του σχεδίου Π.Δ., ακυρώνετε οι ίδιοι τις ενέργειές σας, οι οποίες σε κάθε περίπτωση έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση», είπε απευθυνόμενη στον κ. Φάμελλο.
Την ανησυχία του κατέθεσε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. «Φοβόμαστε ότι με μια πιθανή προσφυγή, όλο το εγχείρημα μπορεί να καταπέσει», τόνισε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια ζήτησε την τροποποίηση συγκεκριμένων σημείων του Π.Δ. Όπως είπε, εκτός από την περιοχή του Μάτσικα, Τοπικό Χωρικό Σχέδιο απαιτείται και για τις περιοχές Ανατολής –Βρυσούλας –Βοτανικού, ενώ οι περιοχές Κοσμηράς και Αμπελιάς πρέπει να ενταχτούν στη Γ1’ ζώνη προστασίας, από τη Β4’ που προβλέπει το σχέδιο Π.Δ., έχοντας έτσι πιο ήπιες απαγορεύσεις. Τέλος, ζήτησε να υπάρχει μεταβατική περίοδος ισχύος των αδειοδοτήσεων κι όχι απαγορεύσεις στην περιοχή του Μάτσικα, μέχρι την κύρωση του νέου νομοθετικού πλαισίου, ενώ έθεσε και το ζήτημα της εκπροσώπησης του δήμου στον Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης.
Να προσφύγει στο ΣτΕ, αν εκλεγεί περιφερειάρχης, δεσμεύεται ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, ούτως ώστε ο διαχειριστικός φορέας της λίμνης να περάσει εξ’ ολοκλήρου στην πολιτική δικαιοδοσία της περιφέρειας με άμεση συμμετοχή των όμορων δήμων στο διοικητικό συμβούλιο.

Σχετικά άρθρα

Στην ΚΕΔΕ και το αίτημα για τη διατήρηση της αυτονομίας του ΚΕΘΕΑ

Επικαιροποίηση της δέσμευσης για διακριτή παρουσία στο παλιό Πανεπιστήμιο

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη