ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα Γιάννενα αποκτούν θερινό σινεμά με το όνομα του Θ. Αγγελόπουλου

Θερινό σινεμά, το οποίο θα έχει το όνομα του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου, θα έχουν σύντομα τα Γιάννενα.

Ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «Θόδωρος Αγγελόπουλος» χωροθετείται ως συμπλήρωμα του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής», αξιοποιώντας τις υποδομές και τις διευκολύνσεις του, όπως χώροι υγιεινής, ηλεκτρικές παροχές, πυρασφάλεια κ.λπ. Θα λειτουργεί τους θερινούς μήνες και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί και μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις κ.ά., καθώς θα διαθέτει κατάλληλη σκηνή, τεχνικό εξοπλισμό και 400 περίπου θέσεις. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ώστε όλα να είναι έτοιμα με τον ερχομό της θερινής περιόδου.
Όπως έγινε γνωστό, το Πνευματικό Κέντρο θα αναλάβει το κόστος της διαμόρφωσης του χώρου, των καθισμάτων και της υποδομής, ενώ ιδιώτης παραγωγός θα προμηθεύσει, με δικά του έξοδα, που υπερβαίνουν τις 45.000 ευρώ, όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ήχο, οθόνη, εξασφαλίζοντας τέλεια ποιότητα ήχου και εικόνας dcp, surround sound, dolby digital κ.λπ.
«Δίνουμε και πάλι τη δυνατότητα στους Γιαννιώτες, μετά από πολλά – πολλά χρόνια, να απολαύσουν κινηματογραφικές ταινίες, με ιδανικές συνθήκες κάτω από τα αστέρια. Αξιοποιούμε και ολοκληρώνουμε την πολιτιστική δομή του πολυχώρου “Δημ. Χατζής”, προσθέτοντας ένα ακόμα σημείο πολιτισμού για την πόλη και τους επισκέπτες μας», ανέφερε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.
Η λειτουργία δημοτικού θερινού σινεμά έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς άλλων δράσεων του Πνευματικού Κέντρου για τον κινηματογράφο, όπως το Ioannina Open Air Film Festival, που επιμελείται ο σκηνοθέτης Βασίλης Δουβλης, ο κύκλος αφιερωμάτων «Από τις οθόνες του κόσμου» και η συνεργασία με την Κινηματογραφική Ομάδα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Θεωρήσαμε ότι ένα μητροπολιτικό κέντρο, όπως τα Ιωάννινα, δεν είναι δυνατόν να μην έχει θερινό σινεμά, μια τόσο αγαπημένη συνήθεια. Το Δ.Σ. ενέκρινε την πρόταση και μάλιστα αποφάσισε να τον αφιερώσει σε έναν από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του κόσμου, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, η διαχρονική σχέση του οποίου με τα Γιάννενα είναι γνωστή, μια και δεκάδες σκηνές από πολλές ταινίες του έχουν γυριστεί στην περιοχή μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κώστας Γκόγκος.
Στο πρόγραμμα προβολών και τον χρονικό ορίζοντα λειτουργίας αναφέρθηκε ο παραγωγός και μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, που θα έχει, μαζί με τα στελέχη του Πνευματικού Κέντρου, την ευθύνη λειτουργίας του.
«Θα υπάρχει συνεργασία με όλες τις εταιρίες διανομής και παραγωγούς, αλλά και θεσμικούς φορείς, ενώ ο προγραμματισμός θα γίνεται μαζί με το Πνευματικό Κέντρο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες πρώτης προβολής, αγαπημένες ταινίες του χειμώνα που πέρασε, αλλά και κλασικές ελληνικές και ξένες ταινίες. Και βέβαια αφιερώματα σε μεγάλους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες ή θεματικές ενότητες. Παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα και για μικρές θεατρικές παραστάσεις ή μουσικές εκδηλώσεις», σημείωσε, λέγοντας πως ακόμη και σε περίπτωση ξαφνικής μπόρας υπάρχει η εναλλακτική της αίθουσας «Δημ. Χατζής», που επιτρέπει την πραγματοποίηση προβολών.

Σχετικά άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Αποστόλης Τζελέτας

Στην ΚΕΔΕ και το αίτημα για τη διατήρηση της αυτονομίας του ΚΕΘΕΑ