ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπόνοιες για σχέδιο εκχώρησης του Πάρκου Πυρσινέλλα σε ιδιώτες

Υπόνοιες ότι πίσω από την καθυστέρηση αξιοποίησης του Πάρκου Πυρσινέλλα, ενδεχομένως να κρύβεται προσπάθεια της δημοτικής αρχής να το εκχωρήσει σε ιδιώτες, άφησε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παρουσιάζοντας την πρόταση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για τον εμβληματικό, όπως τον χαρακτήρισε, χώρο για την πόλη.

Κληθείς να απαντήσει αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανικανότητα, αδιαφορία ή προσπάθεια της δημοτικής αρχής να προχωρήσει με προσεκτικά βήματα και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, ο κ. Ελισάφ τόνισε πως αυτό μπορεί να το κρίνουν οι πολίτες, προσθέτοντας, όμως, και μία ακόμη παράμετρο.
«Το να κάνεις προσεκτικά βήματα, το κατανοώ. Το να μην έχεις κάνει απολύτως τίποτα, δεν το κατανοώ. Το αν οφείλεται σε ανικανότητα ή αδιαφορία, μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Ή ενδεχόμενα στην προσπάθεια παράκαμψης του καθεστώτος του άλσους, ανίχνευσης μεθόδων παραχώρησής του για παράδειγμα σε ιδιώτες, δηλαδή μπορεί να πρυτανεύουν άλλες απόψεις και αντιλήψεις. Και γι’ αυτό φέρνουμε μία συγκεκριμένη πρόταση, ώστε το πάρκο να αποδοθεί στους δημότες στους οποίους ανήκει, για πολύπλευρες χρήσεις και δράσεις και χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή, όπου χρειάζεται, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος της πρότασης, που τίθεται και αυτή σε δημόσια διαβούλευση, είναι το Πάρκο Πυρσινέλλα να υιοθετηθεί από την πόλη και τους πολίτες και να μετατραπεί σε έναν πνεύμονα για ολόκληρο το λεκανοπέδιο, με τον επικεφαλής της παράταξης να επικρίνει το ότι, δύο χρόνια μετά την λήξη της πολυετούς περιπέτειας του Πάρκου, δεν κατέστη εφικτή ούτε η πολεοδομική τακτοποίηση των κτιρίων, με αποτέλεσμα να παραμένει εγκαταλελειμμένος.
«Το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί τον πνεύμονα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Οξυγόνο στην περίπτωση αυτή αποτελούν οι άνθρωποι», επισήμανε χαρακτηριστικά και παρουσιάζοντας την πρόταση, είπε πως στηρίζεται στους όρους παραχώρησης του Πάρκου, καθώς έγινε με ρητή αναφορά στη χρήση της έκτασης ως άλσους. Κάτι που συνεπάγεται πως απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού του χώρου, ενώ μπορούν να νομιμοποιηθούν, υπό προϋποθέσεις, τα υφιστάμενα κτίρια.
Ως πρώτο βήμα για την αξιοποίηση αναφέρθηκε η σύνταξη μιας ενιαίας διαχειριστικής μελέτης, η οποία θα καθορίζει επακριβώς τις δράσεις και τις παρεμβάσεις , όπως:
• Τη συντήρηση, βελτίωση και προστασία (πυρόσβεση κ.λπ.) του πρασίνου.
• Τη διαμόρφωση και αναβάθμιση χώρων για αθλητικές δραστηριότητες, όπως περιμετρικού στίβου εκγύμνασης, αναμόρφωση του γηπέδου ποδοσφαίρου, τοποθέτηση οργάνων υπαίθριας γυμναστικής, ένταξη των γηπέδων τένις στο ευρύτερο σχεδιασμό.
• Την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε χώρους, οι οποίοι θα επιλεγούν και θα διαμορφωθούν, όπως υπαίθριο θέατρο και θερινός κινηματογράφος. Χώροι δηλαδή για παραστάσεις, προβολές, συναυλίες.
• Τον καθορισμό χώρων για περιβαλλοντικές δράσεις αναψυχής και εκδηλώσεις μαθητών και σχολείων, φορέων, ομάδων και συλλόγων. Βιωματική εκπαίδευση των μαθητών σε φυτεύσεις βοτάνων, λουλουδιών και στην περιποίησή τους.
• Τον τρόπο πρόσβασης, φύλαξης και διαρκούς επιτήρησης – συντήρησης.
• Τον καθορισμό των απαιτούμενων δράσεων και παρεμβάσεων για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, για την πλήρη ενεργειακή αυτονομία του.
• Τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών ώστε να φιλοξενούνται οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του δήμου, όπως τις Απόκριες, τα Χριστούγεννα με θεματικό πάρκο και άλλες.
• Τη δημιουργία υποδομών για περιοδικές εκθέσεις, ώστε να βρουν χώρο προβολής τα τοπικά προϊόντα, η γευσιγνωσία και η γαστρονομία.
Αναφερόμενος στους πόρους που θα απαιτηθούν, ο κ. Ελισάφ τόνισε πως το οικονομικό δεν είναι το μείζον. «Όταν ο δήμος έχει δεσμευμένα πάνω από 30 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ, μπορεί να βρει τις πιστώσεις για μία τέτοια παρέμβαση. Κάποια χρήματα θα είναι από προγράμματα, κάποια από τον προϋπολογισμό του δήμου», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα, είπε πως άμεσα το νέο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει στην ανάθεση ενιαίας διαχειριστικής μελέτης, ώστε στη συνέχεια να κοστολογηθούν οι δράσεις, να αναζητηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και να ξεκινήσουν κάποιες από τις παρεμβάσεις. «Πρέπει κάτι να ξεκινήσει, ώστε κάποτε να μπορέσει να τελειώσει. Το να φθείρεται ένα εμβληματικός χώρος στην πόλη, δεν αποτελεί τη δέουσα πρακτική», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Δικαίωση και απάντηση στις «Κασσάνδρες» η ένταξη του παλιού Πανεπιστημίου στο ΕΣΠΑ

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου