ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεσμεύσεις για τον πολιτισμό, άξονες για τον αθλητισμό

Την πίστη του ότι τα Γιάννενα μπορούν να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όχι για μία χρονιά, αλλά μία πολιτιστική πρωτεύουσα διαρκείας, εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» για τον πολιτισμό.

«Προέχει η ανάδειξη της κληρονομιάς των Ιωαννίνων μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις σε εμβληματικούς χώρους, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Καστρίτσας, τα μουσεία, τα θρησκευτικά μνημεία», τόνισε ο κ. Ελισάφ, προσθέτοντας πως μέσα από τον πολιτισμό τα Γιάννενα μπορούν να αποκτήσουν διακριτή ταυτότητα.
Βασική δέσμευση είναι η ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών φορέων του δήμου και η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών τους, καθώς και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών τους. Παράλληλα η αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου, που θα αποτελέσει τον συντονιστικό φορέα όλων των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που αναπτύσσουν διάφοροι φορείς. Ο κ. Ελισάφ τόνισε πως θα συνεχιστεί και η επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων, όχι όμως με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, αλλά ανάλογα με τις δράσεις τους.
Άμεσες προτεραιότητες της παράταξης είναι η αναβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ώστε να μετατραπεί σε ένα πραγματικά περιφερειακό θέατρο που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την Ήπειρο, η δημιουργία ετήσιου συνόλου καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (φεστιβάλ) και η αναβίωση του Castle Rock Festival, η δημιουργία Εργαστηρίου Νέων Καλλιτεχνών, η αξιοποίηση του πνευματικού -καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης μας και η πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σε συνεργασία με τους φορείς της εκπαίδευσης.
Σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική αναβάθμιση μπορεί να διαδραματίσει και ο κινηματογράφος ως εργαλείο πολιτισμού με ειδικά προγράμματα, που θα στοχεύουν στην ψυχαγωγία των πολιτών, τη δημιουργική απασχόλησή τους αλλά και με κινηματογραφικές προβολές σε όλη την έκταση του δήμου. Προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση και των δραστηριοτήτων στις δημοτικές ενότητες.
Στις δράσεις, που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με άλλους φορείς (πανεπιστήμιο, περιφέρεια κ.λπ)., σε βάθος χρόνου, συμπεριέλαβε ο κ. Ελισάφ τη δημιουργία Κέντρου Διάδοσης Επιστημών, Μουσείου Τεχνολογίας, Μουσείου Ευεργετών μαζί με τη δημιουργία Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθετηρίου (Ioannina Culture cloud). Μίλησε, ακόμη, για την αναστήλωση και επαναχρησιμοποίηση μνημείων και σύγχρονων κτιρίων, τη δημιουργία δικτύου καστροπόλεων με πρωταγωνιστή την Καστροπολιτεία των Ιωαννίνων, καθώς και την έκδοση σειράς γραμματοσήμων σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ.
Τις προτάσεις για τον πολιτισμό, οι οποίες τίθενται από την παράταξη σε δημόσια διαβούλευση, επεξεργάστηκε επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν οι Νίκη-Ειρήνη Λαμπρίδη, Ελένη Ακονιδου, Νίκος Βαδαλούκας, Γιώργος Γάκης, Βασίλης Γιαννάκης, Γουλιέλμο Μπιάνκο, Ρένα Δεληκούρα, Νικη Ζούκη, Νινέτα Καμπανού, Αντιγόνη Κατσούρη, Φανή Κουμπλομάτη, Χριστίνα Κωτσαντή, Δήμητρα Λεοντίου, Γιάννα Νότη, Λευκοθέα Ντόβα, Πέρση Ντουλια, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Χριστίνα Τζαλαλή, Νελη Τζιμογιάννη, Άρης Τσούκαλης και Γιώτα Φλώρου.

Ανάλογη επεξεργασία προτάσεων, οι οποίες επίσης τίθενται σε διαβούλευση, έγινε και για τον αθλητισμό από επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν Βασίλης Γιαννάκης, Σταύρος Βλάχος, Βαγγέλης Σήτος, Χρήστος Στουγιάννος, Δημήτρης Πραμαντιώτης, Αντιγόνη Κατσούρη, Γεωργία Καλαντζή, Χριστίνα Τζαλαλή, Ιωάννα Παπαευσταθίου, Πέρση Ντούλια, Γιώτα Φλώρου, Άννα Αγγελάκη- Ζάραγκα, Ιορδάνης Αραπισόνογλου και Νέλη Τζιμογιάννη.
Στόχο της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», όπως τόνισε ο Μ. Ελισάφ, αποτελεί η δημιουργία ενός μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης, το οποίο θα βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και θα συνοδεύεται από μεσο/μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.
Κύριοι άξονες του προγράμματος είναι:
1. Παροχή ίσων ευκαιριών ενασχόλησης με αθλητικές δραστηριότητες σε όλους τους πολίτες, όλων των ηλικιών, σε κάθε δημοτική ενότητα, που μπορεί να επιτευχθεί:
α) με την αξιοποίηση κλειστών και ανοικτών χώρων των σχολείων, καθώς και δημόσιων ανοικτών χώρων
β) με τη συμμετοχή του δήμου στη διοργάνωση τοπικών, εθνικών και διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων
γ) με τη δημιουργία κατάλληλων αθλητικών υποδομών.
2. Η υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης για όλους, κυρίως για τη γυναίκα και την τρίτη ηλικία.
3. Στήριξη του ερασιτεχνικού αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού, με ποσά που θα προϋπολογίζει ο δήμος κάθε χρόνο και θα χορηγούνται ύστερα από ενδελεχή καταγραφή και αξιολόγηση του έργου, της προσφοράς, της ιστορίας του κάθε σωματείου, καθώς και άλλων κριτηρίων που θα καθοριστούν.
4. Η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και η ορθολογική διαχείριση τους.
Για τα 41 δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου (28 με χόρτο και 13 με χώμα) τόνισε πως απαιτείται η στενή συνεργασία δήμου – Ε.Π.Σ.ΗΠ – σωματείων και μια κοινή συμφωνία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα χρηστών και δήμου, καθώς και προγραμματισμός για την τοποθέτηση χλοοτάπητα και σε άλλα γήπεδα.
Στα κλειστά σχολικά γυμναστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται και από αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους απαιτούνται παρεμβάσεις και λύσεις κυρίως όσον αφορά τον ηλεκτροφωτισμό και τη θέρμανση.
5. Η υποστήριξη και ενίσχυση της αθλητικής τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την προβολή του δήμου, μέσω της ενθάρρυνσης αθλητικών ομοσπονδιών, τοπικών ενώσεων και σωματείων για διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, στις οποίες ο δήμος θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων