Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για περιορισμό της χρήσης τζακιών

Καμπάνια ενημέρωσης για το ζήτημα της αιθαλομίχλης και της ορθής χρήσης τζακιών, σομπών και οχημάτων, συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις που αναλαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, για την άμβλυνση του φαινομένου, χωρίς να σταματά την πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε να λάβει γενναίες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Προστασίας της Λίμνης και Ενέργειας Άρης Κασσής είχε συνάντηση την περασμένη Πέμπτη με τον καθηγητή του τμήματος Φυσικής Νίκο Χατζηαναστασίου, παρουσία και του πρώην πρύτανη, καθηγητή Χημείας Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.
«Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης της περιοχής, δεν είναι καθόλου ευχάριστα, όχι μόνο για φέτος, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για όλα τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Κασσής, σημειώνοντας πως υπάρχουν μετρήσεις από το 2006, αλλά το φαινόμενο εμφανίζεται έντονα από το 2008. Ουσιαστικά φαίνεται ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει ευρύτερα η περιοχή του λεκανοπεδίου, με κάποιες περιοχές, λόγω της γεωμορφολογίας, να έχουν το μεγαλύτερο. Αλλά δεν μπορεί κανένας να πει ότι σε κάποια περιοχή πέριξ του λεκανοπεδίου δεν υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.
Στόχος της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι αφενός να διαπιστωθούν το μέγεθος και οι κύριες αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και να προταθούν λύσεις από τους επιστήμονες, όπως ανέφερε ο κ. Κασσής. Ήδη αποφασίστηκε η σύσταση γνωμοδοτικής επιτροπής, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου και άλλων φορέων, ώστε να υπάρξουν βήματα προς τη μείωση του φαινομένου.
Βέβαια, όπως είναι αντιληπτό και επισημάνθηκε πολλές φορές και από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών, η αντιμετώπιση του ζητήματος συνδέεται κυρίως με κυβερνητικές πολιτικές. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της περιοχής των Ιωαννίνων. Υπάρχει και σε άλλες πόλεις. Προέκυψε κατά κύριο λόγο και εντάθηκε μετά το 2008, όταν αρχίσαμε να μιλάμε στην Ελλάδα για οικονομική κρίση, με πολιτικές που αύξησαν το ενεργειακό κόστος. Μειώθηκαν τα εισοδήματα των Ελλήνων, με αποτέλεσμα η αδυναμία κάποιων ανθρώπων να χρησιμοποιούν σαν πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρέμα, το οποίο και αυτό αυξήθηκε, τους οδήγησε στη χρήση ξύλων, πέλλετ κ.ο.κ. Οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, η κυβερνητική πολιτική και τα κυβερνητικά μέτρα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις λύσεις για το ζήτημα αυτό», ανέφερε ο κ. Κασσής.
Με δεδομένη και την πρόσφατη αρνητική απάντηση της υφυπουργού Περιβάλλοντος Αλεξάνδρας Σδούκου για πρόσθετη χρηματοδότηση των Ιωαννίνων αναφορικά με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που «τρέχουν», ο κ. Κασσής ανέφερε πως και η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. «Νομίζω ότι με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται και θα παρουσιαστούν στο επόμενο διάστημα, θα το αντιληφθούν θέλοντας κι μη. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το παραπέμψουμε για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει από “χθες”, θα έλεγα εγώ, να ψάξουμε και να προκαλέσουμε λύσεις, ώστε όχι να εξαφανίσουμε το φαινόμενο, από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά να αρχίσει να μειώνεται. Επομένως, δεν υπάρχει χρόνος απλά για να συζητάμε. Πρέπει σιγά-σιγά να μπούμε και στη διαδικασία των λύσεων», τόνισε.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, κομβικής σημασίας είναι η επιτάχυνση της εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, για το οποίο έχουν γίνει παρεμβάσεις και στην ανάδοχο εταιρία και στην κυβέρνηση, ενώ αναζητά λύσεις και για τη μείωση των ρύπων των οχημάτων με την προώθηση της μικροκινητικότητας, μέσω παρεμβάσεων που προβλέπει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
Αλλά για να ξεκαθαρίσουμε κάτι, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή προκαλείται από τις πηγές θέρμανσης, που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς για να ζεστάνει το σπίτι του», σημείωσε ο κ. Κασσής, προσθέτοντας πως όσο απομακρυνόμαστε από την καύση, με τη χρήση άλλων μορφών ενέργειας όπως το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, θα βλέπουμε αποτελέσματα.
Ο Δήμος Ιωαννιτών άμεσα θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών. «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο ξεκινάει τον Νοέμβριο και τελειώνει στην πόλη μας περίπου στα τέλη Μαρτίου, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Οπότε, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας δύο με δυόμισι μήνες γεμάτους, που θα μας ταλαιπωρεί, αν όχι καθημερινά, αλλά σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, το φαινόμενο αυτό», ανέφερε, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες, όπως η ποιότητα της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, πέρα από τα ακατάλληλα ξύλα, αυξημένους ρύπους προκαλεί και η καύση ξύλων, που δεν έχουν «στεγνώσει» καλά.
Επίσης, από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος στο πλαίσιο των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων, μέσω του οποίου θα ενισχυθεί το δίκτυο των σταθμών μέτρησης.
Πάντως, στη σκέψη του Δήμου Ιωαννιτών δεν είναι η λήψη ακραίων μέτρων, όπως οι περιορισμένες απαγορεύσεις στη χρήση τζακιού. «Σε καμία περίπτωση», σημείωσε ο κ. Κασσής, τονίζοντας πως για κάποιους οι σόμπες και τα τζάκια, πολλά ενεργειακά τα τελευταία χρόνια, αποτελούν βασικό μέσο θέρμανσης. «Αυτό που ως Δήμος θα πούμε, για όσους έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής πηγής θέρμανσης, να περιορίσουν τη χρήση, ειδικότερα τις ημέρες που υπάρχει έντονο πρόβλημα. Τις ημέρες που υπάρχει έντονο πρόβλημα, καλό είναι να μην ανάψουν το τζάκι. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα πούμε κλείστε όλοι τα τζάκια», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

«Πύκνωση» σταθμών παρακολούθησης και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στις προτεραιότητες

Οριστικό όχι στην αυξημένη επιδότηση για αντλίες θερμότητας

Παρεμβάσεις για… εσωτερική κατανάλωση

Αποστόλης Τζελέτας