Αίθουσα Σύνταξης Επικαιρότητα

Με 18 δεσμεύσεις και την ευχή του Παύλου Τσίμα

Δεκαοκτώ δεσμεύσεις έναντι των πολιτών ανέλαβε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παρουσιάζοντας απόψε τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Σε μια αίθουσα, που η επιλογή της μάλλον αποδείχθηκε λανθασμένη, λόγω της αυξημένης προσέλευσης του κόσμου, και με την παρουσία του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, που προλόγισε τον υποψήφιο δήμαρχο, ο Μωυσής Ελισάφ παρουσίασε το όραμά του για τα Γιάννενα της νέας εποχής, το οποίο, όπως τόνισε, δεν περιορίζεται στο να λύσει η πόλη αποτελεσματικά τα σημαντικά προβλήματα της, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να καταστεί το σημαντικότερο εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, αθλητικό και τουριστικό κέντρο των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο Μ. Ελισάφ αναφέρθηκε στο ποιος είναι, ξεκινώντας από το επιστημονικό του έργο στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για να συνεχίσει με τη θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο, στη θέση του προέδρου του Πνευματικού Κέντρου και στη δημιουργία του Ομίλου Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού. Ακολούθησε η απάντηση στο ερώτημα γιατί επανέρχεται, με τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» να αναφέρεται στην πρόκληση των καιρών, που είναι μια νέα αρχή, μια νέα εποχή για τα Γιάννενα.
«Μπορούμε να δώσουμε στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή την προγραμματισμένη εξωστρέφεια που της λείπει, και να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης θετικά ασύμμετρους με τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, που παλεύει να βγει από την κρίση. Εξωστρέφεια που θα φέρει κόσμο και χρήματα στην πόλη, πολύτιμη τεχνογνωσία και θα δώσει ταυτότητα στον δήμο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κριτική στη δημοτική αρχή

Ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του αφορούσε και τη σημερινή δημοτική αρχή, με τον κ. Ελισάφ να κάνει λόγο για αδιαφάνεια, έλλειψη πληροφόρησης και απουσία λογοδοσίας. «Το πελατειακό καθεστώς που κυριάρχησε και κυριαρχεί και στον δήμο μας και ναρκοθετεί το μέλλον της πόλης μας, πρέπει άμεσα να τερματιστεί και θα τερματιστεί. Η παράταξή μας για να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως έκφραση των θελήσεων των περισσότερων δημοτών είναι μια δημοκρατική παράταξη, που επιδιώκει η ροή της εξουσίας να κινείται κυρίως από κάτω προς τα πάνω. Το κρίσιμο πρόβλημα της δημοκρατίας σήμερα δεν είναι η νίκη στις εκλογές. Το κορυφαίο και κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αναζήτηση καθολικών απαντήσεων στα προβλήματα του δήμου και δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας στον δήμο μας, για την απαλλαγή από το πελατειακό καθεστώς, από την αυθαιρεσία των προυχόντων και επάρχων και για τη συναίνεση, που, για να έχει ουσιαστικό νόημα, δεν μπορεί να αναζητηθεί συμπυκνωμένη στο πρόσωπο του αρχηγού, αλλά στην όσμωση των διαφορετικών τάσεων και απόψεων που επικρατούν στο εκλογικό σώμα», ήταν μια χαρακτηριστική αναφορά στην ομιλία του.
Αναφορές με δόσεις κριτικής στη σημερινή δημοτική αρχή υπήρξαν και στη συνέχεια της ομιλίας του, κάνοντας λόγο για μια πόλη που δεν είναι καθαρή, για το Γιαννιώτικο σαλόνι που ρημάζει, για παιδικές χαρές σε κακή κατάσταση, για ακριβές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, για φαύλες πρακτικές πελατειασμού στις σχέσεις της δημοτικής εξουσίας με τους πολίτες, για αδιαφάνεια στη διαχείριση των υποθέσεων του δήμου. «Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο το ποιος θα λύσει τα προβλήματα, αλλά το ποια είναι η λύση για τα προβλήματα. Με άλλα λόγια, ποιο είναι το “σενάριο”, τη διεκπεραίωση του οποίου θα αναλάβει ο “επικεφαλής”», υπογράμμισε.
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να σημειώσει και τα ακομμάτιστα χαρακτηριστικά της παράταξης, λέγοντας πως έχει παρέλθει η εποχή των χρισμάτων και των κομματικών αναθέσεων ρόλων. «Γνωρίζουμε ότι κάθε κομματική στήριξη είναι και δέσμευση σε κομματικές πολιτικές και προτεραιότητες. Πιστεύουμε βαθιά ότι οι πολίτες ξεπέρασαν τους κομματικούς εναγκαλισμούς στην τοπική αυτοδιοίκησ και βρίσκονται μπροστά από τα κόμματα στα ζητήματα της», τόνισε.

Οι δεσμεύσεις

Η πρώτη δέσμευση αφορούσε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών σε όλη την έκταση του δήμου, για να ακολουθήσουν δεσμεύσεις για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των δομών του δήμου, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας, για τη μετατροπή των Ιωαννίνων σε έξυπνη πόλη, καθώς και για την ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων.
Μία ακόμη δέσμευση αφορούσε την εύρυθμη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ με στόχους την ανάκτηση της οικονομικής της ευρωστίας και της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους καταναλωτές, ενώ κυρίαρχη προτεραιότητα τόνισε πως αποτελεί η κοινωνική πολιτική.
Ο Μ. Ελισάφ δεσμεύτηκε, ακόμη, για την αξιοποίηση των πολιτιστικών δομών του δήμου και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για παρεμβάσεις στον αθλητισμό, ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις για τον τουρισμό.
Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη ολιστικής στρατηγικής διαχείρισης της Παμβώτιδας με στοχευμένες δράσεις μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος προς τη λίμνη, με τη δημιουργία νέων πράσινων υποδομών και με την προστασία των πηγών υδροδότησης, ενώ επιγραμματικά αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει ήδη καταθέσει η παράταξη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και το πράσινο.
Ειδική αναφορά έκανε στις προτάσεις για τον εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, με βασικές αρχές τη δημιουργία ζωνών σε σχέση με τις χρήσεις και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και τη μείωση των δαπανών. Δεσμεύτηκε, παράλληλα, για την οργάνωση ενός άρτια στελεχωμένου και λειτουργικού ενιαίου Τμήματος Προγραμματισμού και Μελετών στον δήμο, για εμβάθυνση της σχέσης του πανεπιστημίου με την πόλη, ενώ, τέλος, μιλώντας για τα οικονομικά, τόνισε πως ο κύριος στόχος της παράταξης είναι η μείωση των άσκοπων δαπανών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Με την ευχή του Παύλου Τσίμα

Συνοδευόμενος από τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα μπήκε στην αίθουσα ο Μωυσής Ελισάφ. Η παρουσία του δημοσιογράφου αποτέλεσε έκπληξη ακόμη και για τα μέλη της παράταξης, καθώς οι στενοί συνεργάτες του υποψήφιου δημάρχου είχαν φροντίσει να την κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό.
Ο Παύλος Τσίμας αναφέρθηκε στους δεσμούς καταγωγής του με τα Γιάννενα, ωστόσο τόνισε πως αυτό που τον οδήγησε να βρεθεί στην πόλη και να «παραβεί» την απόφαση να μην αναμιχθεί ξανά σε οτιδήποτε πολιτικό, ήταν ο Μ. Ελισάφ. «Κάνω μια εξαίρεση. Όταν έμαθα πως ο Μωυσής Ελισάφ κάνει την “αποκοτιά” να είναι υποψήφιος δήμαρχος, το θεώρησα μια πολύ καλή είδηση. Εύχομαι τα Γιάννενα να έχουν την τιμή να τον έχουν δήμαρχο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως οι δημοτικές εκλογές είναι πιο σημαντικές από τις εθνικές εκλογές. «Τα Γιάννενα είναι σε ένα σημείο που θα μπορούσαν να αλλάξουν, όπως άλλαξε η Θεσσαλονίκη τα τελευταία δέκα χρόνια ή όπως ο Σταύρος Μπένος άλλαξε την Καλαμάτα. Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν μια πόλη διαφορετική. Κι αυτό μπορεί να το κάνει ο Μωυσής, ίσως καλύτερα από τον καθένα, ίσως μπορεί να δώσει στα Γιάννενα αυτό που η ιστορία της κληροδοτεί», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν η πιο εξωστρεφής πόλη της χώρας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Παντούλας, οι πρώην δήμαρχοι Αλέκος Σόφης και Φίλιππος Φίλιος, ο πρώην νομάρχης Ιωαννίνων Νίκος Ζαρμπαλάς, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Δημητρίου, ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Άλκης Λάνταβος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πολλά μέλη της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ιστορικά στελέχη της κεντροαριστεράς κ.ά.

Σχετικά άρθρα

52 υποψηφίους παρουσίασε η Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων

Ενδιαφέρον ινδών επιχειρηματιών για επενδύσεις

Τιμήθηκαν αθλητές και προπονητές