Ταυτόχρονα, όμως, διατυπώνουν και την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να προκύψουν συνθήκες, που δε θα επιτρέπουν τις ποτάμιες δραστηριότητες και μετά την ολοκλήρωση του έργου, κάτι που θα αποτελέσει πλήγμα τόσο για τις εταιρείες όσο και γενικότερα για τον τουρισμό στην περιοχή των Τζουμέρκων.
Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν απολύτως αυθαίρετη την απόφαση του περιφερειάρχη να κλείσει και το ποτάμι και να απαγορεύσει τη διέλευση με βάρκες rafting, επαναλαμβάνοντας και από την πλευρά τους την επιχειρηματολογία για το ότι δεν προβλεπόταν από τη μελέτη του έργου και τη σύμβαση το κλείσιμο του δρόμου. Στη συνέχεια εκφράζουν μια σειρά από απορίες και απόψεις, μεταξύ των οποίων και αυτές που έχουν να κάνουν με τη δική τους δραστηριότητα.
«Δεδομένου ότι το έργο θα διασφάλιζε τη συνεχή και χωρίς κίνδυνο διέλευση και άρα θα ελαχιστοποιούσε τον κίνδυνο απόρριψης υλικών κατάντη του δρόμου προς το ποτάμι, πώς διασφαλίζεται πλέον η ασφάλεια της διάσχισης του ποταμού από τα απορριφθέντα υλικά, που πιθανώς θα κατολισθαίνουν μέχρι την κοίτη;
Στη μελέτη του έργου, όπως τουλάχιστον την έχουμε αναγνώσει, δεν αναφέρεται πουθενά η περίπτωση όχλησης ή ακόμα και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη συνεχή και χωρίς καθημερινή και αυστηρή επίβλεψη απόρριψη υλικών στην κοίτη του ποταμού. Ποιος είναι αυτός ο υπεύθυνος, που θα αναλάβει την ευθύνη και θα διαβεβαιώσει, πως και μετά την ολοκλήρωση του έργου δε θα έχουμε φαινόμενα κατολίσθησης, που θα είναι αποτέλεσμα τις άτακτης απόρριψης και όχι της προσεκτικής απομάκρυνσης αυτών των υλικών; Και που αναφέρεται στη μελέτη του έργου και στις περιβαλλοντικές μελέτες και αδειοδοτήσεις αυτού;», είναι ρα ερωτήματα που θέτουν και συνεχίζουν: «Αυτό το κομμάτι του ποταμού (φαράγγι του Αράχθου) αποτελεί πόλο έλξης και τουριστική ατραξιόν για το 85% των επισκεπτών – τουριστών στην περιοχή των Τζουμέρκων, αλλά και τις πόλης των Ιωαννίνων. Εύκολη διαδρομή που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, χωρίς να απαιτείται φυσική κατάσταση και ιδιαιτέρες δεξιότητες. Αναρωτιέστε τι θα γίνει αν τελικώς οι ογκόλιθοι φράξουν το ποτάμι; Τέλος στο rafting στον ποταμό Άραχθο.
Το κομμάτι αυτό του ποταμού, λόγω τις στένωσης στο φαράγγι του, κωπηλατείται όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και με το ελάχιστο νερό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τα άλλα κομμάτια του ποταμού, που έχουν μια μικρή χρονική διάρκεια, την οποία μπορείτε να δείτε και στις επίσημες ιστοσελίδες των επιχειρήσεων rafting. Επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τις βάσεις στο τέλος αυτής τις διαδρομής».
Οι εταιρείες rafting, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θέτουν ζήτημα αποζημίωσής τους, όπως και αποζημίωσης των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, εκτιμώντας ότι θα υποστούν τεράστιες οικονομικές απώλειες.
«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτή την ανάλγητη στάση του περιφερειάρχη για την κατασκευή του δρόμου, χωρίς να δίδει κάποιες λύσεις ή έστω απαντήσεις στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής.
Μας φέρνει αντιμέτωπους σε ένα μέλλον με ίσως ασφαλέστερο δρόμο, χωρίς όμως πλέον τα Τζουμέρκα να προσφέρουν το rafting στον ποταμό Άραχθο. Ο δρόμος άραγε δε γίνεται για μας; Γιατί πότε καμία συζήτηση; Χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα;», συνεχίζουν και ζητούν την πιστή τήρηση των όρων τις σύμβασης, τον αυστηρό έλεγχο από τις επιβλέπουσες αρχές, την καθημερινή ενημέρωση του ΟΦΥΠΕΚΚΑ, καθώς και των επιθεωρητών περιβάλλοντος, επιφυλλασσόμενες για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.
Διαμαρτυρίες για την απαγόρευση, φόβοι για την επόμενη ημέρα
Τη διαμαρτυρία τους για το κλείσιμο της 2ης επαρχιακής οδού, από το τμήμα της διασταύρωσης Πηγάδια- Καλέντζι, μέχρι την διασταύρωση προς Μονολίθι, καθώς και για την απαγόρευση δραστηριοτήτων στον ποταμό Άραχθο από τη γέφυρα Πολιτσάς έως τη γέφυρα Πλάκας, εκφράζουν οι εταιρείες rafting, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με επιστολή τους.