Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Σε κρίσιμη καμπή ο μεγάλος δακτύλιος – Αγνοείται η πραγματογνωμοσύνη

Με την... υποσημείωση πως αν ο Δήμος Ιωαννιτών δεν επιδέχεται την εξέταση εναλλακτικής λύσης και επιμείνει στην επιλογή της αντιστήριξης του επιχώματος με χαλικοπασσάλους, στο τμήμα του έργου του μεγάλου δακτυλίου πλησίον του Πανηπειρωτικού Σταδίου, θα πρέπει να αναζητήσει νέα χρηματοδότηση, εγκρίθηκε η ένταξη του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο του προγράμματος «Ήπειρος», θέτοντας, πλέον των άλλων, και πολιτικά ερωτήματα, στα τεχνικά που ήδη υπάρχουν.

Το έργο βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη καμπή και κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση, λόγω των καθυστερήσεων δύο και πλέον ετών, που προκλήθηκαν από την μάταιη μέχρι στιγμής αναζήτηση εναλλακτικής λύσης σε αυτή που προτείνει ο ανάδοχος του για την στήριξη του επιχώματος.
Λύση που είναι κοστοβόρα και ανέρχεται στα 2,5 εκ. ευρώ περίπου, τα οποία ο Δήμος Ιωαννιτών είναι αποφασισμένος να διαθέσει με στόχο την ασφαλή και άρτια υλοποίηση του έργου, όπως έκανε σαφές στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, αναφερόμενος στο ιστορικό, αλλά και θέτοντας ερωτήματα για τη στάση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, η οποία έχει αναθέσει σε πραγματογνώμονα την εξέταση του ζητήματος. Ωστόσο, τους τελευταίους επτά μήνες ο Δήμος δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση για την πορεία της πραγματογνωμοσύνης, με τον χρόνο για την εκτέλεση του έργου να μετρά αντίστροφα.
Ο κ. Μπέγκας, μετά την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Γκόγκος στον επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκο Γκόντα, αναφέρθηκε στην υποσημείωση που υπάρχει στο έγγραφο της ένταξης του έργου στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, στην οποία επισημαίνεται ακόμη πως η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τη βέλτιστη οικονομική λύση, προκειμένου να εγκρίνει την επιπλέον χρηματοδότηση, και για τον σκοπό αυτό ορίστηκε ανεξάρτητος εξειδικευμένος πραγματογνώμονας, «ο οποίος με απόλυτη τεκμηρίωση θα υποδείξει αν η στερέωση του επίμαχου τμήματος του οδικού άξονας πρέπει να γίνει με χαλικοπασάλους ή με ελαφρύ επίχωμα ή με άλλη τυχόν μέθοδο. Μία ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».
Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος σε δύο βασικές αρχές, όπως είπε, που θα πρέπει να υπηρετούνται στο πλαίσιο της ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας. «Ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των θεσμών και των προσώπων που τους εκπροσωπούν και ο σεβασμός και η εφαρμογή των νόμων και των διαδικασιών που αυτοί υπαγορεύουν», όπως ανέφερε, συμπληρώνοντας πως οι αρχές υπηρετήθηκαν σε όλη τη διάρκεια που εξελίσσεται η σύμβαση του έργου του δακτυλίου της πόλης, ανεξαρτήτως δημοτικής αρχής.
Η αναφορά της Ε.Υ.Δ περί δημοσίου συμφέροντος προκάλεσε επίσης την δυσαρέσκεια του κ. Μπέγκα, ο οποίος έθεσε το εξής ερώτημα: «Αλήθεια, το δημόσιο συμφέρον, το οποίο επικαλείται ότι προστατεύει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, δε λαμβάνεται υπόψη από τον Δήμο Ιωαννιτών όταν δημοπρατεί και εκτελεί ένα έργο. Θεματοφύλακας του δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή είναι μόνο η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης; Ο δήμος δεν είναι θεματοφύλακας του δημοσίου συμφέροντος; Δεύτερο ερώτημα. Η εξέταση της βέλτιστης οικονομικής λύσης είναι ανεξάρτητη από την ανάγκη διασφάλισης τεχνικής αρτιότητας και της ασφάλειας του επιχώματος; Δηλαδή τελικά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η οικονομικότερη λύση ή η επιστημονική προσέγγιση στην επίλυση του ζητήματος, διασφαλίζοντας την αρτιότητα της κατασκευής και την ασφάλεια;», τόνισε ο κ. Μπέγκας και επανέλαβε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενυπόγραφη, επιστημονικά τεκμηριωμένη, εναλλακτική.
Παράλληλα, έθεσε και το ζήτημα της «αυτονομίας» του Δήμου Ιωαννιτών στη διαχείριση των κονδυλίων που προορίζονται για την πόλη. Και αυτό γιατί το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, που αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Ιωαννιτών, πρόκειται δηλαδή για κονδύλια που ο Δήμος μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει για την υλοποίηση του σχεδιασμού του και εν προκειμένω για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ένας στόχος που υπηρετήθηκε από τις τελευταίες δημοτικές αρχές.
«Εμείς δεν αποφασίζουμε πώς θα κατανείμουμε τα χρήματα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης; Το ποια έργα θα εκτελεστούν με αυτά τα χρήματα είναι επιλογή του Δήμου Ιωαννιτών και πώς θα κατανείμουμε τις πιστώσεις αυτές. Και το έχω πει επανειλημμένως, θυσιάζουμε δύο εκατομμύρια ευρώ, με ή χωρίς εισαγωγικά, ως δημοτική αρχή, γιατί οφείλουμε να διασφαλίζουμε την τεχνική αρτιότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια ενός τόσο σημαντικού έργου. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία ήθελα να γνωρίζει όλο το Σώμα, διότι πραγματικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή η εκτέλεση του τόσο σημαντικού αυτού έργου. Κι από τη μεριά της δημοτικής μας αρχής, θεωρώ ότι έχουμε ενεργήσει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της λογικής, της συναίνεσης και της ευθύνης απέναντι στους πολίτες. Ο χρόνος περνά εις βάρος της ολοκλήρωσης του έργου. Τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται είναι πάρα πολλά. Ο καθένας πρέπει να λάβει τις ευθύνες τους. Ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών είναι και νόμιμο και επιστημονικά άρτιο. Από κει και πέρα, προσπαθώ να είμαι σε μία συνεννόηση με την Περιφέρεια, όμως κάθε μέρα που περνάει, αυξάνεται ο κίνδυνος για την κατασκευή του έργου», τόνισε ο κ. Μπέγκας
Νωρίτερα, στο ιστορικό του έργου, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται σε περιοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, αναφέρθηκε ο κ. Γκόγκος, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο έργο είναι μείζονος σημασίας για τον γενικότερο χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Υποδέχθηκε τους πρωτοετείς φοιτητές ο Δήμος Ιωαννιτών

Θλίψη και στα Γιάννενα για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη

Ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο τη διεύρυνση των δράσεων