ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άλλο μακέτα, άλλο τελειωμένο έργο

Τις προτεραιότητες στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού και των έργων παρουσίασε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», με τον επικεφαλής της Μωυσή Ελισάφ να εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς τις διαφωνίες του με τον τρόπο που σχεδιάζει και προωθεί τα έργα η σημερινή δημοτική αρχή, με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.

Αν και ο υποψήφιος δήμαρχος ανέφερε αρχικά πως στόχος δεν είναι να κάνει κριτική, δεν την απέφυγε στη συνέχεια, καλούμενος να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, με αφορμή και μια αναφορά του αρχικά στις μακέτες που παρουσίασε η δημοτική αρχή στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
«Το πρόβλημα δεν είναι η μακέτα, είναι ο ισχυρισμός ότι η μακέτα είναι ένα τελειωμένο έργο. Εμείς δεν είμαστε εναντίον στο να προγραμματίζουμε έργα και να τα παρουσιάζουμε. Σημασία έχει ο τρόπος που οργανώνεις αυτή την παρέμβαση, πώς εξασφαλίζεις τη συναίνεση της κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων, των πολιτικών παρατάξεων. Η τελευταία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την κεντρική πλατεία είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ο τρόπος που πολιτεύεται η δημοτική αρχή ως προς την υλοποίηση κάποιων έργων είναι το πρόβλημα. Ο τρόπος που εξασφαλίζεται η συναίνεση της κοινωνίας. Όχι με το αποφασίζουμε και διατάζουμε, αλλά αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε, για να μιλήσει στη συνέχεια ειδικά για την κεντρική πλατεία, δεσμευόμενος πως θα γίνει από μηδενική βάση. «Θα συζητήσουμε πάλι τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, θα ξαναδούμε τις μελέτες, θα ακούσουμε τις προτάσεις των πολιτών, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο για να εξασφαλίσουμε αξιόπιστα την άποψη πολιτών και φορέων, και θα προχωρήσουμε», τόνισε.
Παρέμβαση έκανε και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, μέλος της Επιτροπής Χωροταξικού Σχεδιασμού και Έργων της παράταξης Βασίλης Ζωγράφος, λέγοντας ότι το να παρουσιαστεί μια μακέτα είναι το μόνο εύκολο. Αν, όμως, δε γίνει η απαιτούμενη διαβούλευση, αν δεν εκτιμηθούν αυτά που προτείνονται και αν δεν κοστολογηθούν, δεν μπορείς να το προτείνεις στον δημότη», ανέφερε.

Οι προτεραιότητες

Οι βασικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» είναι:
• Δημιουργία διοικητικού–εμπορικού κέντρου ελεύθερου από αυτοκίνητα (με πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πλήρη αναδιάταξη αστικών συγκοινωνιών κ.λπ.)
• Ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου. Σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο ενοποίησης χώρων πρέπει να ενταχθεί και η αναμόρφωση της άνω πλατείας.
• Άμεση χωροθέτηση και διαμόρφωση, περιφερειακά του κέντρου, χώρων στάθμευσης.
• Ανάπτυξη και ανάπλαση των κέντρων των δημοτικών ενοτήτων (με πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, διαμόρφωση των χώρων αναψυχής κ.λπ.)
• Μελέτη και διαμόρφωση του παραλιμνίου μετώπου.
• Διαμόρφωση ενός πλαισίου έργων, σε ολόκληρη την έκταση του δήμου, για την ανάπλαση και αξιοποίηση μεγάλων κοινόχρηστων χώρων (όπως το Πάρκο Πυρσινέλλα, το Άλσος κ.λπ.).
• Αναβάθμιση περιοχών με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της πόλης, τη συλλογική της μνήμη και τον πολιτισμό της.
• Καταγραφή και συντήρηση όλων των υποδομών του δήμου, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.
Τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος επεξεργάστηκε, επί τρεις μήνες, η Επιτροπή Χωροταξικού Σχεδιασμού και Έργων της παράταξης, την οποία αποτελούσαν οι Βασίλης Ζωγράφος, Ελένη Ακονίδου, Λευκοθέα Ντόβα, Απόστολος Φίλης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Γιώργος Λώλης, Μάριος Βαβάτσικος, Γιώργος Αρλέτος και Σπύρος Νίκας. Το επόμενο βήμα θα είναι να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, ώστε μετά από την κατάθεση προτάσεων, για να συνδιαμορφωθεί το τελικό πρόγραμμα.
Όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, όλες οι παρεμβάσεις είναι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο και διαχρονικό σχέδιο δράσης, που στηρίζεται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Ηπείρου, στη σύνταξη ολοκληρωμένων σχεδίων και ειδικών μελετών για το παραλίμνιο μέτωπο, την περιοχή Λιμνοπούλας-Μάτσικα, το Κάστρο και το Στρατόπεδο Βελισαρίου. Πυλώνες για την κατάρτιση του προγράμματος αποτελούν, ακόμη, η ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη για το λεκανοπέδιο, η πρόταση για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα σε όλο το εύρος του δήμου, η πρόταση για την προστασία της λίμνης και της παραλίμνιας ζώνης και η προώθηση έργων ευρύτερης σημασίας, όπως το φυσικό αέριο, τα πάρκα γεωθερμίας και άλλα.
«Η σύνταξη ολοκληρωμένων χωρικών σχεδίων και ειδικών μελετών είναι προϋπόθεση για κάθε παρέμβαση στον ιστό της πόλης μας και την ευρύτερη περιφέρειά της. Με βάση τα σχέδια αυτά, πρέπει να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, το οποίο θα συνοδεύεται από τις αντίστοιχες μελέτες, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», τόνισε ο κ. Ελισάφ και συνέχισε λέγοντας: «Τα έργα τα οποία θα μετατρέψουν τα Γιάννενα σε πόλο εκπαίδευσης, έρευνας, εμπορίου, τουρισμού και παροχής υπηρεσιών πρέπει να μελετηθούν διεξοδικά και να προγραμματιστούν με ακρίβεια. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλισθεί ο τρόπος χρηματοδότησης κάθε έργου και κάθε δράσης. Τα νέα έργα θα συσχετισθούν με τις υπάρχουσες δομές του δήμου και τα ήδη δρομολογημένα έργα του».
Τόνισε, επίσης, με έμφαση ότι ο προγραμματισμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης στο δημοτικό συμβούλιο και την κοινωνία, ώστε να έχουν χαρακτηριστικά καθολικής αποδοχής. «Επειδή ο ορίζοντας πολλών παρεμβάσεων και έργων υπερβαίνει τα χρονικά όρια μιας δημοτικής αρχής, πρέπει να τύχουν ευρύτερης συναίνεσης και να λάβουν χαρακτήρα καθολικής αποδοχής, ώστε να μην επηρεάζονται από αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης του δήμου», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων