ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συνέργειες της «Δωδώνη» για την προστασία και ανάδειξη της φέτας

Συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) για την εργαστηριακή ανάλυση, την αποκωδικοποίηση του DNA, της φέτας ΔΩΔΩΝΗ ΠΟΠ αλλά και άλλων προϊόντων της, ξεκινά η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», με στόχο αφενός την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, αφετέρου την «πάταξη», μέσα από ελέγχους, της νόθευσης της φέτας.

Τη συνεργασία αυτή ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Γιάννης Βιτάλης στο Φόρουμ των Δελφών, με θέμα «Τεχνολογία τροφίμων-καινοτομία». Πρόκειται για συνεργασία με την Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής του Ιδρύματος, η οποία, με χρήση τεχνολογιών αιχμής, ανέπτυξε πρόσφατα καινοτόμο μεθοδολογία, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τον ακριβή ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών υγρών/στερεών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων, με επικεφαλής τους δρ. Γεώργιο Τσαγκάρη και δρ. Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο, ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων, από όλα τα μέρη της Ελλάδος που παράγουν φέτα.

Η καινοτόμα αυτή μεθοδολογία, η οποία πατενταρίστηκε από το ΙΙΒΕΑΑ, είναι γνωστή ως Τροφομετρία και αναφέρεται στο σύνολο των μεθόδων φασματομετρίας μάζας, που οδηγούν στην ταυτοποίηση του συνόλου των πρωτεϊνών, πεπτιδίων, μεταβολιτών, λιπιδίων και όλων των άλλων ομάδων μορίων ενός τροφίμου, τα οποία συνδυαζόμενα δημιουργούν το τροφομετρικό αποτύπωμά του.

Οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ ανέλυσαν το κατεξοχήν εθνικό μας προϊόν, την ελληνική φέτα, όπου διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες τις περιοχές της χώρας περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδος τυριού παγκοσμίως.

Πέραν της απόδειξης της υψηλής διατροφικής αξίας της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή, τον διαχωρισμό της από παρεμφερή προϊόντα και, τελικά, την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ονομασίας προέλευσης.

«Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εργασίας αντιλαμβάνεστε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία, την εγχώρια βιομηχανία και τους παραγωγούς μας. Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. με την ιδιότητα της ως Νο 1 παραγωγός φέτας ΠΟΠ παγκοσμίως, συνεργάζεται με πάνω από 5.500 Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ η παραγόμενη φέτα ΠΟΠ εξάγεται και στις πέντε ηπείρους, σε πάνω από 50 χώρες. Στο πλαίσιο αυτά η ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει κάθε προσπάθεια, που στόχο έχει τη διασφάλιση της εφαρμογής του ΠΟΠ και συνακόλουθα της νομιμότητας και της ελληνικότητας της φέτας ΠΟΠ, ενώ ξεκινά τη συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) για την εργαστηριακή ανάλυση της φέτας ΔΩΔΩΝΗ ΠΟΠ αλλά και άλλων προϊόντων της. Αντίστοιχο αγώνα δίνω μαζί με αρκετούς υποστηρικτές για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Φέτας στη χώρα μας. Κάτι που σκοπό έχει την αύξηση της αξίας της φέτας ΠΟΠ, μέσα από την προστασία της τήρησης των κανονισμών παραγωγής της, αν και με θλίβει ότι η αντίστοιχη Διεπαγγεματική Παρμεζάνας GRANA PADANO στην Ιταλία, χρονολογείται από το 1954», ανέφερε ο κ. Βιτάλης στην ομιλία του.

Επένδυση στην καινοτομία

Η βιομηχανία τροφίμων παρουσιάζει παγκοσμίως ραγδαίες μεταβολές τα τελευταία χρόνια, εισάγοντας καινοτομίες. που προσαρμόζουν όχι μόνο την γεύση των τροφών αλλά και την διατροφική τους αξία, όπως ανέφερε ο κ. Βιτάλης, εκφράζοντας αισιοδοξία για την καινοτομία που παράγεται στη χώρα μας.

Η «Δωδώνη», μάλιστα, πριν λίγα χρόνια χρηματοδότησε ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για την ανάπτυξη ενός ειδικού τύπου γιαουρτιού, το οποίο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό. Το προϊόν αυτό απέσπασε και βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας.

«Θα έλεγε κανείς ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, με την τεράστια εκροή επιστημόνων για το εξωτερικό, δε θα υπήρχε η δυνατότητα για ανάπτυξη τέτοιων καινοτόμων μεθόδων. Εντούτοις όμως, στη χώρα μας, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υπάρχουν δομές που παράγουν έρευνα αιχμής, είναι άκρως ανταγωνιστικές και εφάμιλλες των ερευνητικών κέντρων στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Βιτάλης.

Οι προσπάθειες καινοτομίας για την Δωδώνη δε σταματούν στα προϊόντα, αλλά αφορούν και όλη την «αλυσίδα» της αγοράς. Σε συνέντευξή του, στο Think Big και τη δημοσιογράφο Μαρία Ακριβού, ο Γενικός Διευθυντής Μιχάλης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε σε μια άλλη δραστηριότητα, η οποία αφορά τις ζωοτροφές. Εδώ και δύο χρόνια, η εταιρία, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων, αναπτύσσει και εφοδιάζει κτηνοτρόφους στη ζώνη γάλακτος με ζωοτροφές, κατάλληλες, με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχές και τις ανάγκες των ζώων, προκειμένου να διασφαλίζει την ποιότητα της διατροφής τους.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία Δωδώνη -Μιλιόρα Φάρμ για εισκόμιση γάλακτος και όχι μόνο

Δωδώνη: Στη Vivartia το σύνολο των μετοχών

Τέσσερα βραβεία για τη «Δωδώνη» στα Greek Exports Awards 2023