Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου και του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2022 στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, ο μέσος όρος των καταγγελθέντων περιστατικών φτάνουν το 1,2 την ημέρα, όταν το 2021 ήταν 0,6.
Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2024, οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ήπειρο ανέρχονται στις 155, φτάνοντας ήδη στο 50% των καταγγελιών που έγιναν την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης της ΓΑΔΠΗ, Αστυνόμος Α΄ Ηλίας Μήτσιος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1, το βράδυ της Τρίτης. Συγκεκριμένα, το 2021 έγιναν 209 καταγγελίες, το 2022 303 καταγγελίες και το 2023 276 καταγγελίες.
«Ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να τρομάζει. Δεν πρόκειται για έξαρση νέων περιστατικών, αλλά για αύξηση στα περιστατικά που καταγγέλλονται και φτάνουν στις αρχές, και αυτό είναι σημαντικό. Λόγω της ευαισθητοποίησης που υπάρχει και των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί, έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τα θύματα εμπιστεύονται τις αρχές και σπάνε τη σιωπή», σημείωσε ο κ. Μήτσιος.
Από τις αρχές του χρόνου, μάλιστα, καταγράφεται μια συνεχόμενα ανοδική πορεία καθώς τον Ιανουάριο έγιναν 24 καταγγελίες, ενώ ο αριθμός αυτός έφτασε τον Απρίλιο τις 72, σε όλη την περιφέρεια Ηπείρου. Τον Φεβρουάριο έγιναν 27 καταγγελίες και 32 τον Μάρτιο.
Σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, στους 20 μήνες λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχουν καταγγελθεί 269 περιστατικά, εκ των οποίων τα 57 στους πρώτους δυο μήνες λειτουργίας, 141 περιστατικά το 2023 και 71 περιστατικά μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2024.
Η αύξηση των καταγγελιών, αλλά και τραγικά περιστατικά του προηγούμενου διαστήματος, οδήγησαν την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στην ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα και φυσικά στην περιοχή.
Ήδη από την Τρίτη ιδρύθηκαν και λειτουργούν Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στις έδρες των Αστυνομικών διευθύνσεων Άρτας και Πρέβεζας, ενώ επίκειται η λειτουργία Γραφείου και στην Ηγουμενίτσα τις επόμενες ημέρες.
«Πλέον τα περιστατικά αυτά θα διαχειρίζονται εκεί από εξειδικευμένο προσωπικό, που έχει εκπαιδευτεί και έχει αναπτύξει συνέργειες με φορείς, όπως τα Συμβουλευτικά Κέντρα», σημείωσε ο κ. Μήτσιος, προσθέτοντας τα γραφεία αυτά θα στεγάζονται σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους.
Στα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι και η επέκταση του punic button και στην περιοχή μας, καθώς εφαρμόζεται πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς το παρόν. Πρόκειται για μια εφαρμογή, η οποία εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του θύματος αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία και έχει την χρησιμότητα ενός «κρυφού συναγερμού». Η εφαρμογή αυτή επίσης, δεν γίνεται αντιληπτή από οποιονδήποτε ελέγξει το τηλέφωνο.
Τέλος, και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου έχουν διαμορφωθεί «καταφύγια» (safe houses) για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενούνται άμεσα και με ασφάλεια, έως ότου μεταφερθούν σε κάποια από τις δομές φιλοξενίας θυμάτων βίας που λειτουργούν.
Στο σημείο αυτό υπήρχε «κενό» στον μηχανισμό προστασίας, με το οποίο είχαν βρεθεί αντιμέτωποι και αστυνομικοί που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά. Τα safe houses διαμορφώθηκαν σε συνεργασία είτε με τους δήμους και την εκκλησία, είτε διαμορφώθηκαν μέσα σε χώρους της αστυνομίας.
«Σπάνε τη σιωπή» τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ήπειρο
Τουλάχιστον μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία την ημέρα φθάνει στις αστυνομικές αρχές της Ηπείρου, αναδεικνύοντας τη δύναμη που έχουν πλέον πολλά θύματα να «σπάσουν τη σιωπή».