ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα «μυρμήγκι» παρακολουθεί τις τιμές στο διαδίκτυο

Το εργατικό μυρμήγκι που ψάχνει, η ηλεκτρονική εφαρμογή «Ant», την οποία δημιούργησαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του Αρσάκειου Γυμνάσιου Ιωαννίνων, απέσπασε το πρώτο βραβείο στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η εικονική επιχείρηση των μαθητών από τα Γιάννενα διακρίθηκε ανάμεσα σε αυτές που δημιούργησαν πάνω από 1.200 μαθητές και μαθήτριες, από 37 Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας, της Κρήτης και της Ρόδου.
Η εφαρμογή του Αρσάκειου Γυμνάσιου Ιωαννίνων παρακολουθεί την πτώση της τιμής προϊόντων που επιλέγει ο χρήστης και τον ενημερώνει, όταν φθάσει η τιμή στο επιθυμητό επίπεδο, ώστε να τα αγοράσει, κάνοντας πιο εύκολες τις ηλεκτρονικές αγορές.
«Η αναζήτηση προϊόντων γίνεται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: O πρώτος είναι με την αντιγραφή και επικόλληση του υπερσυνδέσμου ενός e-shop, ο δεύτερος είναι με το σκανάρισμα μιας φωτογραφίας από ένα παπούτσι ή ένα ρούχο, ώστε να εμφανίζονται άλλα παρόμοια αποτελέσματα ή και το ίδιο σε χαμηλότερη τιμή. Η τρίτη επιλογή είναι η αναζήτηση του προϊόντος στα συνεργαζόμενα καταστήματα και η τέταρτη η κοινοποίηση. Στη συνέχεια ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ορίσει την τιμή στο προϊόν που θέλει να παρακολουθήσει, έτσι ώστε να ενημερωθεί με μήνυμα ή email σε περίπτωση που φθάσει στην επιθυμητή τιμή», σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπεύθυνης εξυπηρέτησης πελατών της Ant Μαρκέλλας Καλούδη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», οι μαθητές, εκτός από τη συμμετοχή τους στην έκθεση, καλούνται να ακολουθήσουν επακριβώς όλα τα στάδια δημιουργίας μιας πραγματικής επιχείρησης (σύλληψη επιχειρηματικής ιδέας, εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου, συγκέντρωση κεφαλαίου, δημιουργία προϊόντος, προώθηση κ.ά.). Η διαδικασία αξιολόγησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δια ζώσης συνεντεύξεις και παρουσίαση της επιχείρησης.
«Ήταν μία ιδέα όλης της τάξης, σκεφτήκαμε ότι είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία να μπαίνεις σε ηλεκτρονικά site για να βλέπεις πότε αλλάζει η τιμή. Το μυρμήγκι είναι εργατικό και ψάχνει, γι αυτό επιλέξαμε το όνομα Ant», ανέφερε η Μαρτίνη Αλίκη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της μαθητικής εικονικής επιχείρησης. «Το logo το σχεδιάσαμε μόνοι μας και με τη βοήθεια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων πήρε ψηφιακή μορφή», πρόσθεσε.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, η εφαρμογή αναπτύχθηκε με τη συνεισφορά του τμήματος Μηχανικών Η/Υ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητή Στέργιου Αναστασιάδη. Η διαμόρφωση του λογότυπου και του εικαστικού επιχείρησης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον γραφίστα Άκη Καραγιώργο, ενώ χρηματοδότες της «Αnt» είναι οι «Αρτοποιείο Μαρούλης», «Κτήμα Γκλίναβος», «Interelka Ε.Π.Ε.», μέλος του ομίλου Elka S.A. και «Αραμπατζής Ι.Κ.Ε».
Για μία ιδιαίτερα καινοτόμα εφαρμογή έκανε λόγο Μαρία Δανίκα, διευθύνουσα σύμβουλος της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «Ant», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει παρόμοια στην Ελλάδα. Όσον αφορά την εμπειρία της συμμετοχής στο πρόγραμμα, οι μαθητές υπογράμμισαν ότι αποκόμισαν πολλά οφέλη και τους βοήθησε στον επαγγελματικό προσανατολισμό. «Καταφέραμε να μάθουμε τόσα πολλά χρήσιμα πράγματα όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τους οικονομικούς όρους και πώς να χειριζόμαστε μία τέτοια εφαρμογή, μάθαμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και να χωρίζουμε τις αρμοδιότητες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», πρόσθεσε η ίδια.
Το πρώτο βραβείο απένειμαν στους δημιουργούς του Ant ο πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece Mάρκος Βερέμης μαζί με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο από τους «Ράδιο Αρβύλα», ενώ το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου.
Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο ΕΠΑ.Λ. Βρυσών Αποκορώνου Χανίων για τις «Κρητοβουτιές», γλυκά και αλμυρά σνακ και το τρίτο βραβείο παρέλαβαν οι μαθητές των Eκπαιδευτηρίων «Ροδίων Παιδεία», οι οποίοι δημιούργησαν το «Breathe n Drive» συσκευή – αλκοτέστ που συνδέεται με τη μίζα του αυτοκινήτου και σε περίπτωση που ο οδηγός έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο που ορίζει ο νόμος, η μηχανή του αυτοκινήτου δεν ανάβει.
Αντίστοιχη έκθεση, για τα σχολεία της Κεντρικής, της Νότιας Ελλάδας και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου, θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα, όπου θα απονεμηθούν άλλα τρία βραβεία.
Όλες οι μαθητικές επιχειρήσεις θα αξιολογηθούν συνολικά και θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Ελλάδας, με την ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019», στις 6 Μαΐου, να αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achievement Europe, που θα γίνει 2-5 Ιουλίου στη Λίλ της Γαλλίας.

Σχετικά άρθρα

Το Junior Achievement Greece και στα Γιάννενα

Μια εικονική επιχείρηση για «έξυπνα» νοσοκομεία από το Αρσάκειο Γυμνάσιο