Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Αρχή του τέλους για τα πιστοποιητικά

Το «έξυπνο κράτος» και τα βήματα που κάνει η χώρα μας προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και μείωση της γραφειοκρατίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου TechFuse που πραγματοποιείται στα Γιάννενα, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ένα πρώτο βήμα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών, που προωθείται μέσω του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα για την ενιαία ψηφιακή αγορά και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Με τον νόμο αυτό, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εισήγαγε ρυθμίσεις για την περαιτέρω αξιοποίηση των διαλειτουργικοτήτων επιμέρους ηλεκτρονικών εφαρμογών και μητρώων, με σκοπό τη διευκόλυνση καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους προς το κράτος.

Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση και κατάργηση της έκδοσης δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών, με στόχο σταδιακά τα δικαιολογητικά που καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος» να αντλούνται απευθείας και να μην χρειάζεται πλέον να τα προσκομίζει ο πολίτης.

«Είναι η αρχή του τέλους των πιστοποιητικών», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, μιλώντας στο πάνελ του Συνεδρίου, ενώ πρόσθεσε πως με την συναίνεση του πολίτη, από το κινητό του τηλέφωνο, μπορεί να δίνει την εξουσιοδότηση σε κρατικούς φαρείς να λαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία, προκειμένου να διεκπεραιώνει εργασίες.

«Εντυπωσιακή δουλειά στα Γιάννενα»

«Το οικοσύστημα το οποίο δομήθηκε την τελευταία περίπου δεκαετία δείχνει πως και η περιφέρεια μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην καινοτομία και με αφορμή την ύπαρξη πολλών μεγάλων αλλά και μικρότερων εταιριών, το μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε είναι πως μπορούμε την ώρα που η Ελλάδα κάνει το βήμα στην τεχνολογία, να μη το δομήσουμε μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά παντού, γιατί παντού υπάρχουν καλές ιδέες», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου με αφορμή την παρουσία του στο Συνέδριο, που επιχειρεί να συνδυάσει την τεχνολογία, την καινοτομία και τον πολιτισμό.

Δεσμεύσεις για τις υποδομές

Ένα σημαντικό εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος και όχι μόνο αποτελεί η έλλειψη ευρυζωνικού δικτύου, με το υπουργείο να έχει ζητήσει από τους παρόχους δεσμευτικές προτάσεις για την ολοκλήρωσή του σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει για τα Γιάννενα, ενώ σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω διείσδυση του ευρυζωνικού δικτύου στα νοικοκυριά είναι η επιδότηση που σχεδιάζει το Υπουργείου, μέσω voucher, για την οικιακή οπτική ίνα και την αναβάθμιση σε αυτή.

Αντίστοιχα, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως ισόρροπη πρέπει να είναι η ανάπτυξη υποδομών και σε ότι αφορά την αποθήκευση δεδομένων, τα λεγόμενα Data Centers. «μετά χαράς να δούμε πως αυτό μπορεί να εξαπλωθεί, γι’ αυτό συμμετέχει και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας σήμερα στην ημερίδα», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Με δύο ομιλητές στο TechFuse η Τράπεζα Ηπείρου

Αρχιτεκτονική και Τεχνολογία: Μια σχέση μετέωρη

Γεωργία Χαλάτση

Techfuse: Συνδέοντας την τεχνολογία και την καινοτομία με τον πολιτισμό