ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ώρα για δράσεις στην Παμβώτιδα

Το μοντέλο συνεργασίας, που έχει αποδώσει τα τελευταία χρόνια για την προώθηση και υλοποίηση μεγάλων έργων, ίσως να αποδειχθεί σωτήριο και για την λίμνη Παμβώτιδα.

Πρόκειται για το μοντέλο της προγραμματικής σύμβασης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με ομάδες εργασίες, τεχνικές ομάδες και επιτροπές παρακολούθησης, που εφαρμόστηκε τόσο στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα, με την τεχνογνωσία που εισήγαγε το Σωματείο «Διάζωμα», όσο και σε άλλα έργα, όπως το Γεφύρι της Πλάκας ή η εκπόνηση του μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Παρεμβάσεων στην περιοχή του μυθικού ποταμού Αχέροντα.

Στην περίπτωση της λίμνης, βέβαια, στο επίκεντρο τίθεται η προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος σε βάθος χρόνου και έρχεται σε δεύτερη φάση η ανάδειξη.

Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον σχεδιασμό που υπάρχει, μετά τη συνάντηση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππα Φίλιου με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα πριν λίγες ημέρες, προέκυψε από την επίσκεψη του βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Στέφου και του γραμματέα της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Άρη Σπέγγου στα γραφεία του Φορέα.

Η Προγραμματική Σύμβαση, που προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, και βρίσκεται ήδη στα χέρια των υπολοίπων φορέων, δηλαδή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις τεχνικές ομάδες προβλέπεται να συμμετέχουν ακόμη και οι εξειδικευμένοι φορείς, όπως το ΤΕΕ/ΤΗ και το ΓΕΩΤΕΕ.

Παράλληλα, στο εγχείρημα θα συμμετέχει ομάδα εργασίας –που έχει ήδη συγκροτηθεί- της ΜΟΔ Α.Ε., εταιρίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που στηρίζει τη δημόσια διοίκηση για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Εξάλλου, αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος: η εξεύρεση κονδυλίων για την υλοποίηση των έργων, τα οποία δε δύναται να γίνουν από έναν και μόνο φορέα.

Το βασικό στοιχείο στην περίπτωση της λίμνης είναι πως είναι γνωστές οι δράσεις και παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, ενώ σημαντικά έργα για το οικοσύστημα βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων. Πρόκειται ενδεικτικά για ένα από τα μεγάλα έργα, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και λαμβάνεται υπόψη στον σχεδιασμό.

Βάση για τον προγραμματισμό των έργων που πρέπει να γίνουν, αποτελεί το μάστερ πλαν, που έχει εκπονηθεί με πρωτοβουλία της περιφέρειας Ηπείρου. Αν και δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα, ώστε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι προτείνει, αποτελεί μια επικαιροποίηση όλων των παλαιότερων μελετών και περιλαμβάνει, κοστολογημένα, όλα όσα πρέπει να γίνουν και για την ανατροφοδότηση των νερών τις λίμνης από τις πηγές του Μιτσικελίου, μεταξύ άλλων.

Ουσιαστικά άφορα όλα τα μεγάλα έργα και παρεμβάσεις, τα οποία ο Φορέας Διαχείρισης δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του και λόγω έλλειψης κονδυλίων και λόγω έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας.

«Προγραμματική σύμβαση είναι το πρώτο βήμα για να ετοιμάσουμε τον φάκελο των έργων που απαιτούνται, με βάση το μάστερ πλαν, ώστε να αναζητήσουμε κονδύλια. Το πρώτο ζήτημα για τη λίμνη είναι να αναστείλουμε όλες τις αιτίες που προκαλούν ευτροφισμό», σημείωσε ο κ. Φίλιος και πρόσθεσε πως «με αυτόν τον τρόπο θα αναλάβει ο καθένας το κομμάτι του έργου και της ευθύνης που του αναλογεί».

Οι τοπικοί φορείς βρίσκονται πλέον στην διαδικασία μελέτης και λήψης απόφασης για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί πανηγυρικά, ενδεχομένως στο πρώτο 10ημερο του Μαρτίου.

Στη συνάντηση με τον κ. Στέφο, τέθηκε και το σχέδιο του ΠΔ της λίμνης Παμβώτιδας, με τον κ. Φίλιο να επισημαίνει ότι η άποψη του Φορέα Διαχείρισης για οποιαδήποτε δραστηριότητα που επηρεάζει τη λίμνη, οφείλει να καταστεί υποχρεωτική, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Στέφος έχει προγραμματίσει αντίστοιχες συναντήσεις με τον δήμο Ιωαννιτών, την περιφέρεια Ηπείρου, το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου και Νήσων, ώστε να συνομιλήσει με όλους πριν την τελική διαμόρφωση του ΠΔ.

Τέλος, τόνισε το σπουδαίο έργο του Φορέα και επιβεβαίωσε ότι στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να προχωρήσει σε προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών