Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Προς αύξηση τιμολογίων ο ΣΥΔΛΙ για την «τρύπα» των 4,7 εκατ. ευρώ

Μια «τρύπα» στις υποχρεώσεις του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, ύψους 4,7 εκ. ευρώ, οδήγησε στη μη έγκριση του προϋπολογισμού του 2024 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά και σε μία, ήπιων τόνων, αντιπαράθεση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ενημέρωσε το Σώμα για τη μη έγκριση του προϋπολογισμού, κατόπιν και σχετικής γνώμη του Παρατηρητηρίου από τις 21 Δεκεμβρίου του 2023, καταλογίζοντας ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση και τον τότε πρόεδρο Γιώργο Αρλέτο.
«Ο τότε πρόεδρος γνώριζε ότι ψηφίζει έναν προϋπολογισμό καταδικασμένο να μην εγκριθεί, γιατί δεν είχε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και πρόσθεσε πως η προηγούμενη διοίκηση «δεν είχε το πολιτικό θάρρος για αύξηση τελών», ούτε έκανε κινήσεις για να διασφαλίσει την εξεύρεση επιχορηγήσεων από την πολιτεία. «Γίνεται κατανοητό ότι η προχειρότητα και ο επιδερμικός τρόπος, με τον οποίο χειρίστηκε μια σειρά θεμάτων η προηγούμενη δημοτική αρχή, αποτελεί συνειδητή πολιτική στάση, την οποία καλείται να πληρώσει σήμερα ο γιαννιώτικος λαός», σημείωσε, κάνοντας λόγο για λογικές «κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί» και δεσμευόμενος πως η δημοτική αρχή θα αγωνιστεί να βρει λύση. «Οι αιρετοί εκλέγονται από τους συμπολίτες τους για να παίρνουν όταν χρειάζεται και δύσκολες αποφάσεις, εμείς δε φυγομαχήσαμε και δε θα το κάνουμε ούτε τώρα. Θα αγωνιστούμε για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση σε έναν ακόμα πολύ δύσκολο γρίφο, τον οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση του δήμου», ανέφερε, κάτι που επανέλαβε και στο τέλος της συνεδρίασης, προσθέτοντας ωστόσο πως το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. «Το να μπορούμε να δημιουργήσουμε μια γραμμή άμυνας, κάνοντας μια μικρή αύξηση σε ένα τιμολόγιο που είναι σταθερό, για εμάς είναι μια πιο σοφή πολιτική ώστε να μην εκτοξευθεί το χρέος», σημείωσε.
«Να σταματήσει μια περιρρέουσα ζοφερή ατμόσφαιρα σχετικά με τη διαχείριση του ΣΥΔΛΙ», ζήτησε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Αρλέτος, σημειώνοντας την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε. Τότε η ΔΕΥΑΙ όφειλε προς τον ΣΥΔΛΙ 6,37 εκ. ευρώ και ο ΣΥΔΛΙ προς τη ΔΕΗ περίπου 1,35 εκ. ευρώ. «Καταφέραμε τέσσερα δύσκολα χρόνια να μην κάνουμε αύξηση, οι αποφάσεις όλες ήταν ομόφωνες», σημείωσε ο κ. Αρλέτος, προσθέτοντας πως η πολιτεία δεν ενίσχυσε τους φορείς ύδρευσης κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
«Η εύκολη λύση θα ήταν η αύξηση τιμολογίου. Εμείς, ομόφωνα αποφασίσαμε να ζητήσουμε επιχορήγηση από Πολιτεία και να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης που έχει το υπουργείο Εσωτερικών», τόνισε και υπενθύμισε πως η τιμή του νερού χρεώνεται από τον ΣΥΔΛΙ σε 0,29 ευρώ, χωρίς καμία αύξηση από το 1999. «Κάναμε μια χρηστή διοίκηση, προσπαθήσαμε να μην κάνουμε καμία αύξηση. Σας παροτρύνω να κάνετε και εσείς ακριβώς το ίδιο», κατέληξε ο κ. Αρλέτος.
Η νυν πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ Ηλίας Αρλέτος σημείωσε πως το 2019 οι οφειλές του ΣΥΔΛΙ ανέρχονταν σε 236.000 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γιώργος Παπαδιώτης, σημείωσε πως τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σοβαρά, και με κυβερνητική ευθύνη, αλλά οι διοικήσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Πολλές φορές, πάντως, κατά την διάρκεια της συζήτησης τέθηκε το θέμα της ενοποίησης του ΣΥΔΛΙ με την ΔΕΥΑΙ, μια προσπάθεια που συζητείται χρόνια, ωστόσο δεν έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα, καθώς ο ΣΥΔΛΙ δεν είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου Ιωαννιτών, αλλά και των Δήμων Ζίτσας και Δωδώνης.

Σχετικά άρθρα

Διακοπές νερού λόγω βλάβης

«Σωσίβιο» για τον ΣΥΔΛΙ η είσπραξη των οφειλών της ΔΕΥΑΙ

Θα σταματήσουν να λένε το… νερό νεράκι