ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Μία από τις τέσσερις ελληνικές πόλεις, στις οποίες απονεμήθηκε το Σήμα Αποστολής της ΕΕ για τη συμμετοχή τους στην αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις, έγιναν τα Γιάννενα, με τον τίτλο πιστοποίησης να απονέμεται σε ειδική τελετή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Το Σήμα έρχεται σε συνέχεια της θετικής αξιολόγησης του Κλιματικού Συμφώνου των Ιωαννίνων, το οποίο επεξεργάστηκε και υπέβαλε η προηγούμενη δημοτική αρχή, και πλέον διευκολύνεται η πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη του στόχου. Το σήμα αποστολής της ΕΕ αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο έργο των πόλεων, αναγνωρίζοντας την επιτυχή ανάπτυξη των συμβάσεων πόλης για το κλίμα, οι οποίες περιγράφουν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν σχέδιο δράσης, καθώς και επενδυτική στρατηγική.
Το Σήμα απονεμήθηκε στις πρώτες δέκα πόλεις τον Οκτώβριο του 2023 και χθες ήταν η σειρά –εκτόψς των Ιωαννίνων, της Καλαμάτας, της Κοζάνης και της Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα, της Χαϊδελβέργης από τη Γερμανία), του Λέβεν από το Βέλγιο, των πόλεων Έσπο, Λάχτι, Λάπεενραντα, Τάμπερε και Τούρκου από τη Φινλανδία, της Βαρκελώνης και της Σεβίλλης από την Ισπανία, του Πετς από την Ουγγαρία, του Μάλμο από τη Σουηδία, του Γκιμαράες και της Λισαβόνας από την Πορτογαλία, της Φλωρεντίας και της Πάρμας από την Ιταλία, της Μασσαλίας και της Λυών από τη Γαλλία, της Λεμεσού από την Κύπρο και της Σμύρνης από την Τουρκία.
Το σήμα Αποστολής της ΕΕ απονεμήθηκε από την Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Ιλιάνα Ιβάνοβα, παρουσία δημάρχων και εκπροσώπων των πόλεων, με τον Δήμο Ιωαννιτών να εκπροσωπείται από τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.
Η κ. Ιβάνοβα συνεχάρη τις 23 πόλεις για την επιτυχία τους και τόνισε: «Το Σήμα αποτελεί αναγνώριση της σκληρής δουλειάς σας και της δέσμευσής σας να καταστήσετε τις πόλεις σας κλιματικά ουδέτερες και να βελτιώσετε τους τόπους όπου ζούμε. Ανυπομονώ να δω τα έργα που αναπτύσσετε στην πορεία σας για μια πιο ανταγωνιστική, πιο πράσινη και πιο δίκαιη Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε σε αυτό το ταξίδι».
«Για την πόλη των Ιωαννίνων, η ένταξή μας σε αυτό το δίκτυο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αντισταθμίσουμε όσα μας στέρησε η οικονομική κρίση της χώρας και συνεχίζουν να μας στερούν φαινόμενα όπως η πανδημία του Covid 19 και η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, επενδύσεις, αναπτυξιακή δυναμική, ποιοτικό δημόσιο χώρο και δημόσια υγεία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζωντανή και ανθεκτική πόλη, αξιοποιώντας κρίσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα, λειτουργώντας ως ένα οικοσυστήματα καινοτομίας, για να εμπνεύσουμε έναν νέο αστικό σχεδιασμό με λύσεις εμπνευσμένες από τη φύση, κινητοποιώντας ομάδες κατοίκων, σχεδιάζοντας “από-κάτω-προς-τα-πάνω” με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο», δήλωσε μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόσθεσε: «Η θετική αξιολόγηση του Κλιματικού Συμφώνου των Ιωαννίνων και η απόδοση του τίτλου πιστοποίησης αποτελούν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Το στοίχημα για εμάς είναι να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης, ώστε να δούμε απτά αποτελέσματα. Η σημερινή εκδήλωση μας γεμίζει περηφάνια αλλά ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει και το πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας, αφού οι στόχοι μας είναι υψηλοί για ένα καλύτερο μέλλον για τα Γιάννενα στη βάση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Αγωνία για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης

Πέραν της συμμετοχής του στην εκδήλωση, ο κ. Μπέγκας είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες καθώς και τεχνοκράτες, παρουσία του διευθυντή της Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις Patrick Child, ενώ παραχώρησε συνέντευξη σε διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο όπου ανέλυσε το σχέδιο δράσης των Ιωαννίνων.
Στη διάρκεια των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τόσο ο δήμαρχος Ιωαννίνων όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των πόλεων που συμμετέχουν στην αποστολή εξέφρασαν την αγωνία τους για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του εγχειρήματος, τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό των δράσεων που έχουν εκπονήσει.
Απάντηση δίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις πόλεις στο έργο τους για τη μετατροπή των φιλόδοξων σχεδίων τους σε σειρά έργων.
Αυτό περιλαμβάνει νέα στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), που από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν συμφωνία για τη συμπλήρωση των υπηρεσιών χρηματοοικονομικών συμβουλών, που παρέχονται από την ΕΤΕπ ειδικά για τις πόλεις που συμμετέχουν στην αποστολή, ιδίως εκείνες στις οποίες έχει απονεμηθεί το σήμα αποστολής. Οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής τοπικής ενεργειακής βοήθειας (ELENA) και της κοινής βοήθειας για τη στήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες (JASPERS), συμπληρώνονται κατά περίπου 19 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα για τις πόλεις των αποστολών μέσω ενός κεντρικού σημείου επαφής στην ΕΤΕπ. Η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί στην επικείμενη τροποποίηση του προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για το 2024.
Αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει έναν «Κόμβο της Αποστολής Πόλεων». Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τις πόλεις, που έχουν λάβει το σήμα αποστολής, να προετοιμάσουν έργα για επενδύσεις, θα τους προσφέρει ουδέτερες συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες χρηματοδοτικές λύσεις σε στενή συνεργασία με τις υφιστάμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα τις φέρει σε επαφή με επενδυτές. Ο Κόμβος Πρωτευούσης θα πρέπει επίσης να μετουσιώσει τις επενδυτικές στρατηγικές των πόλεων σε μια συγκεκριμένη σειρά αναγκών για προϊόντα και υπηρεσίες ανά τομέα, προκειμένου η βιομηχανία να αξιολογήσει καλύτερα τη ζήτηση και οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Η Επιτροπή αναμένει περίπου 30 ακόμη συμβάσεις πόλης για το κλίμα να υποβληθούν προς επανεξέταση τον Απρίλιο.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών