ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επί ποδός η Τροχαία για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων

Οι ειδικές Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, αλλά και συμβατικά οχήματα «επιστρατεύονται» από τις διευθύνσεις Τροχαίας στην Ήπειρο όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, για το τριήμερο των Αποκρεών, αλλά και αυτό της 25ης Μαρτίου που ακολουθεί.

Με στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων εκτός των αστικών ιστών, αλλά εντός αυτών, ειδικά όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως στα Γιάννενα, τα μέτρα της Τροχαίας θα είναι έντονα, όπως σημείωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου Ηλίας Μήτσιος, ζητώντας προσοχή και σύνεση από όλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι «Τζαμάλες» που θα ανάψουν στις γειτονιές των Ιωαννίνων την Κυριακή οδηγούν σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε πολλά σημεία της πόλης, με τον κ. Μήτσιο να συνιστά την αποφυγή χρήσης των οχημάτων. Υπενθύμισε ακόμη πως απαγορεύεται η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων, σημειώνοντας πως πρόκειται για επικίνδυνα υλικά τα οποία δεν πρέπει να βρεθούν στα χέρια παιδιών.

Παράλληλα, με αφορμή αρκετά περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών σε οχήματα, σημείωσε την ανάγκη τεχνικού ελέγχου των οχημάτων πριν ξεκινήσει κανείς για ταξίδι, αλλά και ενημέρωσης για τις καιρικές συνθήκες.Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας, αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κλπ, μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα, οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης, οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας, φθαρμένα ελαστικά και αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

Σημειώνεται πως για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 3,5 τόνου στις εθνικές οδούς.

Συγκεκριμένα, για το ρεύμα εξόδου η απαγόρευση ισχύει σήμερα Σάββατο (16/3) από ώρα 08:00 έως 13:00. Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύει από την Δευτέρα (18/3), από ώρα 15:00 έως 21:00.

Σχετικά άρθρα

1588 παραβάσεις στην Ήπειρο

Ηπειρωτικός Αγών

Επτά ατυχήματα, 4.864 παραβάσεις τον Μάρτιο

Ηπειρωτικός Αγών

Ένας νεκρός τον Ιούλιο στην άσφαλτο