ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χτίζει γέφυρες συνεργασίας με ιδρύματα του εξωτερικού

Η αρχή για ευρύτερες συνεργασίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Ιδρύματα του εξωτερικού όχι μόνο στην έρευνα αλλά και στην εκπαίδευση, γίνεται με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Επιστήμες του Περιβάλλοντος, της Υγείας και της Αγωγής: Εκπαίδευση για την Αειφορία», μέσω του οποίου αμερικανοί φοιτητές θα βρεθούν στα Γιάννενα και Έλληνες στην Αμερική.

Το ήδη επιτυχημένο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών υλοποιείται σε συνεργασία τριών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών, της Ιατρικής και των Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, και πλέον θα συμμετέχουν τα αμερικανικά Πανεπιστήμια George Mason University και One Health Center of Excellence University of Florida.
Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στις σπουδές τους τόσο σε διεπιστημονικό όσο και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν την ακαδημαϊκή αριστεία με την ποικιλία της πολιτιστικής εμπειρίας, που προσφέρεται μέσα από Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Η συνεργασία θα ξεκινήσει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος και τον Μάιο του 2025 αναμένονται οι πρώτες ανταλλαγές φοιτητών, που θα αφορούν σε ένα σημαντικό μέρος των μαθημάτων.
Για την συνεργασία αυτή, που αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για το «νέο δημόσιο Πανεπιστήμιο», όπως ανέφερε η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, υπάρχουν στέρεες βάσεις στον πρόσφατα επικαιροποιημένο Εσωτερικό Κανονισμό, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες με Ιδρύματα του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Ευρώπης.
Αυτές τις ημέρες διεξάγονται στα Γιάννενα προπαρασκευαστικές συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων ιδρυμάτων, με την επιστημονική υπεύθυνη, καθηγήτρια και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Κατερίνα Πλακίτση να σημειώνει την ομόφωνη απόφαση αναγόρευσης της καθηγήτριας του George Mason University Αναστασίας Κιτσαντά σε επίτιμο διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών. Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας». Η κ. Κιτσαντά, με καταγωγή από την περιοχή, ευχαρίστησε τα στελέχη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη συνεργασία, ευχόμενη να ακολουθήσουν και άλλες.
Στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, που έχει στο επίκεντρο την σχέση της υγείας με το περιβάλλον, αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Οικονομικών υποθέσεων, καθηγητής του ΒΕΤ Ιωάννης Λεονάρδος.

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών