ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναβολή στη δίκη των συσπουδαστών του Β. Γιακουμάκη

Για τη Δευτέρα 8 Απριλίου αναβλήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η εκδίκαση της υπόθεσης εννέα πρώην φοιτητών της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του συσπουδαστή τους Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μετά από πρόταση του Εισαγγελέα και απόφαση της προέδρου, το δικαστήριο δεν ξεκίνησε σήμερα, καθώς διαπιστώθηκε η απουσία εννέα εκ των 20 μαρτύρων, κάποιοι εκ των οποίων κρίθηκαν ουσιώδεις, όπως για παράδειγμα ο συγκάτοικος του Β. Γιακουμάκη στην εστία της Σχολής. Προηγουμένως, η πρόεδρος είχε ρωτήσει τους συνηγόρους υπεράσπισης αν δέχονται να προχωρήσει η δίκη με την ανάγνωση των καταθέσεων των απόντων μαρτύρων, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την πλευρά τους.
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν ο πατέρας, η μητέρα και η αδερφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι οποίοι πρόκειται να καταθέσουν ως μάρτυρες, ενώ απόντες ήταν και οι εννέα κατηγορούμενοι, που εκπροσωπήθηκαν διά των δικηγόρων τους. Πρόκειται για έξι νεαρούς από τον νομό Ηρακλείου, έναν από τον νομό Ρεθύμνου, έναν από τα Χανιά, ενώ ένας ακόμα διαμένει στην Βόρεια Ελλάδα, όλοι τους ηλικίας από 20 έως 24 ετών. Η παραπομπή τους στο εδώλιο αφορά διάφορα περιστατικά, που σημειώθηκαν σύμφωνα με τις δικαστικές Αρχές σε βάρος του 20χρονου τότε σπουδαστή, κατά τη διάρκεια της διετούς φοίτησής του στην Σχολή, όπου επίσης ήταν σπουδαστές οι κατηγορούμενοι.
Από την πλευρά της υπεράσπισης ζητήθηκε να μην αναβληθεί η δίκη, αλλά να διακοπεί και να συνεχιστεί εντός οκτώ ημερών, καλώντας την έδρα να ζητήσει τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων, καθώς επιθυμία και των κατηγορουμένων είναι να εκδικαστεί η υπόθεση και να λάμψει η αλήθεια. Επειδή, όμως, κρίθηκε πως ενδεχομένως ο χρόνος να μην είναι αρκετός, αποφασίστηκε η αναβολή της υπόθεσης και η επιβολή προστίμου λιπομαρτυρίας σε βάρος οκτώ εκ των εννέα.

«Κάποιοι δε θέλουν να γίνει η δίκη»

«Εμείς ήρθαμε εδώ για να δικάσουμε και αυτή ήταν η επιθυμία όλης της υπερασπιστικής ομάδας», τόνισε σε δηλώσεις του ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων Γεώργιος Κοκοσάλης, μεταφέροντας και την επιθυμία των κατηγορουμένων. «Κάποιοι δε θέλαν να γίνει αυτή η δίκη και γι’ αυτό δεν ήρθαν να εισφέρουν τη μαρτυρία τους. 8 Απριλίου θα είμαστε εδώ και ελπίζουμε να μην έχουμε την ίδια δυσρυθμία από κάποιους, που δε θέλουν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.
Ο κ. Κοκοσάλης μετέφερε τη λύπη των κατηγορουμένων για τη λύπη του αγαπημένου τους φίλου και την άποψή τους ότι η υπόθεση, όπως έχει στοιχειοθετηθεί, δεν είναι απόρροια του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας. Διευκρινίσεις κλήθηκε να δώσει και ως προς μια δήλωση τριών εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ότι οι εντολείς τους δέχονται bullying, λέγοντας πως η Κρήτη είναι ένα μικρό γεωγραφικό διαμέρισμα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές κοινωνικές και ηθικές πιέσεις, που μπορούν να διαχειριστούν. Ξεκαθάρισε, όμως, πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την οικογένεια του αδικοχαμένου σπουδαστή, χαρακτηρίζοντας τη στάση της απόλυτα αξιοπρεπή.

Εμμένουν στο ότι τον σκότωσαν

Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Μπούκας επέμεινε στη θέση πως ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη δεν είναι αποτέλεσμα αυτοχειρίας, στην οποία οδηγήθηκε λόγω των πιθανών περιστατικών εναντίον του, αλλά επέμεινε στο ότι έχει δολοφονηθεί. O 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής είχε εξαφανιστεί την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 και βρέθηκε νεκρός 40 ημέρες μετά, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη σχολή του.
«Άποψη της οικογένειας είναι ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε. Ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, εκκρεμεί στην κύρια ανάκριση η δικογραφία και περιμένει την εξέλιξή της. Η άποψη της οικογένειας είναι πως ο Βαγγέλης δεν μπορούσε να αυτοκτονήσει, γιατί ήταν ένα παιδί, που έχαιρε νοητικής, ψυχικής και σωματικής υγείας. Ένα παιδί πολλών προσόντων, που δεν είχε λόγο να αυτοκτονήσει, δεν είχε στοιχεία καταθλιπτικά και δεν τον απασχολούσε κάτι. Η άποψη της οικογένειας είναι ότι κάποιοι τον σκότωσαν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ως προς τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι έχουν υποστεί οι ίδιοι bullying από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η ποινική εμπλοκή τους στην υπόθεση, ο κ. Μπούκας ανέφερε πως η οικογένεια δε δημοσιοποίησε κανένα όνομα, δεν έδειξε κανέναν. «Η οικογένεια απλά περιμένει από τη δικαιοσύνη να αποδειχθεί αν τέλεσαν και ποιοι τέλεσαν τα αδικήματα εις βάρος του Βαγγέλη», σημείωσε και μετέφερε την επιθυμία της οικογένειας να παραστούν οι κατηγορούμενοι στο δικαστήριο για να πουν πράγματα, από τα οποία πιθανόν να προκύψει πώς έγιναν τα γεγονότα.
Την πιθανότητα, πάντως, στην εξέλιξη της δίκης να παραστούν και οι κατηγορούμενοι ή έστω κάποιοι εξ αυτών, άφησε ανοιχτή ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γ. Κοκοσάλης.

Σχετικά άρθρα

«801,5 m»: Για το παιδί που χάθηκε στη λίμνη στον βορρά

Τιτίκα Τζάλλα

Υπόθεση Γιαμουμάκη- Θα υπάρχει και συνέχεια στον Άρειο Πάγο

Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ»

Αλέκος Ράπτης