ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρωτοβουλίες για τη νόσο των πλατάνων

«Καθαρό» από τη νόσο των πλατάνων παραμένει το παραλίμνιο μέτωπο και όλες οι περιοχές του δήμου Ιωαννιτών, ωστόσο όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με πρώτο το τμήμα Πρασίνου, βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προστασίας των πλατάνων από το μεταχρωματικό έλκος, συνάντηση με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Απόστολο Βασδέκη, για ενημέρωση και συνεργασία, είχαν η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου και ο προϊστάμενος του τμήματος πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών Γιώργος Σαούγκος, σχετικά με πτώσεις δέντρων σε έκτακτες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και τον ορθό τρόπο διαχείρισης–κοπής των πλατάνων.

Όπως ενημέρωσε τον κ. Βασδέκη η αντιδήμαρχος, η διαχείριση και κοπή πλατάνων που πραγματοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. πρέπει να γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, ώστε να προληφθεί η μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους, η οποία απειλεί τα πλατάνια σε όλη την Ήπειρο. «Ενημερώσαμε διεξοδικά τον διοικητή για όλες τις παραμέτρους, που πρέπει να γνωρίζει η υπηρεσία του για την κοπή πλατάνων, όπως είναι η απολύμανση των εργαλείων πριν και μετά τις εργασίες, αλλά και η επικοινωνία με το δασαρχείο ή το τμήμα πρασίνου», ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Η αντιδήμαρχος σημείωσε πως το Τμήμα Πρασίνου του δήμου λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, όταν προβαίνει σε κλάδεμα πλατάνων, καθώς επίσης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία τόσο με το Δασαρχείο, όσο και με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, κάλεσε τους πολίτες να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες κοπές κλαδιών πλατάνων, να αποφεύγουν την καύση τους και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση πλατάνων.

Σχετικά άρθρα

Σε ροή εξυγίανσης και ανάδειξης ο Λούρος

Δε χαλιναγωγήθηκε η νόσος των πλατάνων

Δε χαλιναγωγήθηκε η νόσος των πλατάνων…

Αποστόλης Τζελέτας