ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βήματα διασύνδεσης με την Κροατία

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία αδελφοποίησης των Ιωαννίνων με το Ντουμπρόβνικ, από την οποία τα οφέλη είναι πολλαπλά, τόσο σε επίπεδο πόλεων, όσο και σε επίπεδο κρατών.

Το έντονο ενδιαφέρον της Κροατίας για την οδική, ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση με την Ήπειρο, εξάλλου, είχε αποτυπωθεί και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα Aleksandar Sunko και τις συναντήσεις του με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα.

Η επίσημη αποστολή του δήμου Ιωαννιτών, με επικεφαλής τον δήμαρχο, που ακολούθησε πριν λίγες ημέρες, έβαλε τις βάσεις για μια ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών, που δεν περιορίζεται μόνο στην πόλη των Ιωαννίνων. Ο κ. Μπέγκας, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Νίκο Γκόλα, τον γενικό γραμματέα του δήμου Κώστα Μπαμπασίκα και τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου Στέφανο Ζέρβα, επισκέφθηκε το Ντουμπρόβνικ στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής εξωστρέφειας και της «Διπλωματίας των πόλεων», που αναπτύσσει ο δήμος Ιωαννιτών με πόλεις του εξωτερικού.

Στόχος ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών και η εκκίνηση διαδικασιών αδελφοποίησης με τον δήμο του Ντουμπρόβνικ, προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων κατά την διάρκεια του 2ου Φόρουμ για τη Στρατηγική Ιονίου- Αδριατικής, που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα τον Μάιο του 2017.

Η πρόταση αφορούσε την αδελφοποίηση μεταξύ όλων των πόλεων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Στρατηγικής της Ε.Ε. για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου. «Οι ενέργειες για τη δημιουργία μιας στενότερης σχέσης με το Ντουμπρόβνικ αποτελούν για εμάς την κορύφωση των δράσεων μας, οι οποίες βασίζονται στη φιλοσοφία της διπλωματίας των πόλεων. Η διασύνδεση της περιοχής μας με την Κροατία, τόσο οδικά όσο και θαλάσσια, θα έχει τεράστιο αναπτυξιακό όφελος για τον τόπο μας. Με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει σε επίπεδο δήμων, ενισχύουμε την προσπάθεια που γίνεται και σε εθνικό επίπεδο, φέρνοντας τις κοινωνίες των περιοχών αυτών πιο κοντά», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων πρόκειται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Ανδρέα Νταή, για να του μεταφέρει τα αποτελέσματα των επαφών που έγιναν στην Κροατία. Και αυτό γιατί η Κροατία, όπως και η Ήπειρος, επιζητά την ακτοπλοϊκή διασύνδεση με την Ηγουμενίτσα, έχοντας εξίσου ψηλά στην «ατζέντα» και την οδική και αεροπορική σύνδεση. Μάλιστα, υπάρχει συμφωνία από τις δύο πλευρές να ασκήσουν από κοινού πίεση για γρήγορη ανάπτυξη και ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, που συμπεριλαμβάνονται στον οδικό άξονα Τεργέστη – Ιωάννινα.

Ενημέρωση για τις επαφές που είχε στο Ντουμπρόβνικ, θα μεταφέρει ο κ. Μπέγκας και στον περιφερειάρχη Ηπείρου, προκειμένου από κοινού οι φορείς της περιοχής να εργαστούν για τη διασύνδεση των δύο περιοχών, σε όλα τα επίπεδα.

 

«Ανταλλαγές» σχολικών εκδρομών

Στα κοινά σημεία των δύο πόλεων και τις δυνατότητες περαιτέρω διασύνδεσης και ανταλλαγών επισκέψεων, ιδεών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, ο οποίος σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι πρώτες «ανταλλαγές» σχολικών εκδρομών. Εξάλλου, είναι ένα πεδίο που επιδιώκει να αναπτύξει ο δήμος Ιωαννιτών, καθώς 15.000 μαθητές από την Κροατία επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα.

«Γιάννενα και Ντουμπρόβνικ είναι δύο πόλεις με πολλά κοινά στοιχεία, όπως το νερό, η ύπαρξη κάστρου με παλιό οικισμό και η συνύπαρξη τριών θρησκειών, που μας οδήγησαν να εξετάσουμε τη διασύνδεσή τους σε πολιτισμικό και τουριστικό επίπεδο. Ξεκινήσαμε με τις μαθητικές εκδρομές, όπου υπάρχει ήδη συμφωνία. Θα συνεχίσουμε με την αδελφοποίηση και θα προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμα, στοχεύοντας σε μια ακόμα μεγαλύτερη δικτύωση», επισήμανε ο κ. Γκόλας, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων Γ. Τάσιο, για την ιδέα που είχε να φιλοξενηθεί στα Γιάννενα το 2ο Φόρουμ για τη Στρατηγική Ιονίου- Αδριατικής.

Σε ό,τι αφορά τα πεδία στα οποία συμφωνήθηκε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι τα ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και διαχείρισης κοινωνικών, φυσικών και πολιτιστικών πόρων των δύο δήμων, συνεργασία στους τομείς της επιχειρηματικότητας με επίκεντρο την τουριστική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής της κάθε περιοχής, συνεργασία – συμμετοχή σε προγράμματα προβολής, ανταλλαγών εκδηλώσεων και εκθέσεων σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών κοινοτήτων της κάθε περιοχής και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα της Μακροπεριφέρειας, καθώς και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Μετά την πρόσκληση που απεύθυνε ο δήμαρχος Ιωαννιτών στον ομόλογό του δήμαρχο του Dubrovnik Μάτο Φράνκοβιτς, που έγινε αποδεκτή, το επόμενο διάστημα αναμένεται επίσκεψη κλιμακίου του δήμου της Κροατίας, η οποία αναμένεται να συνδυαστεί και με τα επόμενα βήματα αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

 

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου