Η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου με τον ομόλογό της του Πανεπιστημίου Clermont Auvergne Mathias Bernard.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διεύρυνση των συνεργασιών με πανεπιστήμια της Γαλλίας

Κοινά ερευνητικά προγράμματα, οργάνωση γαλλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος και νέα πιλοτικά προγράμματα ερευνών είναι μερικά από όσα αποφασίστηκαν κατά την επίσκεψη της πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννας Μπατιστάτου στη Γαλλία, επίσκεψη που μπορεί να χαρακτηριστεί παραγωγική με βάση τα αποτελέσματά της, καθώς αναθερμαίνονται και διευρύνονται οι συνεργασίες με τα γαλλικά πανεπιστήμια, αλλά και μία σειρά φορέων και προσωπικοτήτων της Γαλλίας.

Ως ιδιαίτερης σημασίας αξιολογούνται ο εμπλουτισμός και η εμβάθυνση των σχέσεων με το γαλλόφωνο Πανεπιστήμιο Sorbonne Université, που είναι ένας από τους παλαιότερους και επιφανέστερους εταίρους στο πρόγραμμα Erasmus, καθώς και με το Université Clermont-Auvergne, που είναι ο προνομιούχος εταίρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της συμμαχίας Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, με το οποίο το Πανεπιστήμιο συνδέεται με Πρωτόκολλο Συνεργασίας, πλέον των υπαρχουσών διμερών συμβάσεων Erasmus.
Κατά τις συναντήσεις και συνεργασίες που είχε η Άννα Μπατιστάτου, η οποία συνοδευόταν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διευρύνθηκε η συνεργασία, αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των μετακινούμενων φοιτητών, τη δρομολόγηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τη διερεύνηση συγκρότησης κοινών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά και την κοινή διαχείριση φοιτητικής πρακτικής άσκησης.
Μία σημαντική εξέλιξη είναι, επίσης, η έναρξη δύο διπλών διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία με γαλλόφωνα Ιδρύματα, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών με το Université Clermont-Auvergne και στο Τμήμα Φυσικής με το Université de Louvain. Επιπλέον δρομολογήθηκε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με το γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – CNRS (funding Hubert Curien Partnerships). Επιπροσθέτως και αναφορικά με τη συνέργεια με το Κέντρο Φιλοσοφίας Léon Robin της Σορβόννης, αποφασίστηκε η οργάνωση ενός συνεδρίου για την αρχαία και μεσαιωνική φιλοσοφία εντός του 2024, αλλά και η οργάνωση γαλλόφωνου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Μεταξύ των αποτελεσμάτων της επίσκεψης συγκαταλέγεται και η διοργάνωση τριών πιλοτικών προγραμμάτων BIP (Blended Intensive Program) σε τριμερή συνέργεια με το Université Clermont-Auvergne και το Ovidius University of Constanta, ενώ συνεχίζεται σταθερά η συμμετοχή των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη διαδικασία ανάδειξης του λογοτεχνικού Βραβείου Goncourt Ελλάδος.
Όπως δήλωσε η πρύτανης Άννα Μπατιστάτου, τα οφέλη της συγκεκριμένης επίσκεψης και επαφών στη Γαλλία, καθώς και μία σειρά πρωτοβουλιών και συναντήσεων, είναι πολλαπλώς σημαντικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Είναι στρατηγική μας προτεραιότητα η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών για συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα, που φέρνουν στρατηγικές συμμαχίες, πρόσθετους πόρους, διεύρυνση της έρευνας, διάχυση των αποτελεσμάτων και προβολή των επιτευγμάτων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας. Καταρχήν, αυξάνονται οι επιλογές των φοιτητών για μετακινήσεις Erasmus με σκοπό τις σπουδές ή την πρακτική άσκηση, ενώ η αύξηση του αριθμού των μετακινούμενων φοιτητών είναι πλέον γεγονός. Οι συνέργειες που αφορούν στα διπλά διδακτορικά, τα διπλά Master, το Erasmus Mundus, και τα Blended Intensive Programs προάγουν τη δυναμική και την καινοτομία των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επιπλέον, είναι εφικτή η διεκδίκηση στοχευμένων υποτροφιών έρευνας από το Campus France και την Agence Universitaire de Francophonie, καθώς και η προαγωγή της πολυγλωσσίας, που αποτελεί θεμελιώδη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική».

Σχετικά άρθρα

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών