ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια οφειλόμενη τιμή στον ιδρυτή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τον άνθρωπο που ίδρυσε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με προοδευτισμό και όραμα, θεμελιώνοντας έτσι και την παράδοση της πόλης στα γράμματα, τον Γεώργιο Μυλωνά, τίμησαν οι αρχές της πόλης, κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και τοποθετήθηκε στο πάρκο απέναντι από το δικαστικό μέγαρο.

Η προτομή του Γ. Μυλωνά, μετά από εκείνη που τοποθετήθηκε στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στην είσοδο της αίθουσας εκδηλώσεων που φέρει το όνομά του, ήταν μια πρωτοβουλία του δήμου Ιωαννιτών, ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών φορέων, αλλά και πολιτών. Ωστόσο, η θέση της είναι προσωρινή, καθώς στόχος είναι να μεταφερθεί στο κτίριο του παλιού πανεπιστημίου, όταν αυτό αποκατασταθεί.

«Έστω και αργά, τα Γιάννενα αποδίδουν για πρώτη φόρα στον βαθμό που του αναλογεί, μια τιμή αντάξια του μεγέθους της προσφοράς σε έναν άνθρωπο που μπορεί να μην είχε καταγωγή από τα Γιάννενα, αλλά έμελε με τις πράξεις του να σημαδέψει αρχικά και να χαράσσει ακόμα και σήμερα την πορεία αυτού του τόπου», σημείωσε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στην εκδήλωση, παρουσία του γιού του Γ. Μυλωνά Αλέξανδρου και της κόρης του Ελένης.

«Ο Γεώργιος Μυλώνας ήταν ένας πολιτικός που άφησε το στίγμα του στα Γιάννενα, καθώς ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Μια πολιτική κίνηση, που ήταν αρκετή για να σημαδέψει τόσο την πολιτική του καριέρα, όσο και την ιστορία της πόλης», σημείωσε ο κ. Μπέγκας και έκλεισε την ομιλία του, αναφερόμενος στην προσωπική του επαφή με τον Γ. Μυλωνά, ο οποίος ήταν νονός του.

Ο Γ. Μυλωνάς δεν αξίζει φόρο τιμής και έπαινο, γιατί θεμελίωσε το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας τότε, αλλά και για τα «θεμέλια» πάνω στα οποία το οικοδόμησε και το μέλλον το οποίο του προδιέγραψε, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, κάνοντας αναφορά σε επιστολή που ο Γ. Μυλωνάς έστειλε στον διευθυντή του Η.Α. τον Σεπτέμβριο του 1996, μνημονεύοντας το ιστορικό της ίδρυσης του πανεπιστήμιου και κάνοντας λόγο για μια «στρατηγική απόφαση». Αναφέρθηκε στην ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής, όχι ως κλώνο συντηρητισμού της τότε αντίστοιχης Σχολής της Αθήνας, αλλά αυτής της Θεσσαλονίκης, με τον δρόμο της να χαράσσεται από ένα από τα πιο προοδευτικά μυαλά που διέθετε τότε το ακαδημαϊκό δυναμικό, τον Φάνη Κακριδή.

«Ο Γ. Μυλωνάς δεν προίκισε τα Γιάννενα με το σημερινό πανεπιστήμιο, αλλά με το πανεπιστήμιο του αύριο. Έδειξε τη συγκρότησή του ως συνθήκη, όπου προετοιμάζεται το μέλλον, που προκαταβάλει στην κοινωνία τις προοπτικές του. Ακούμε σήμερα για πανεπιστήμιο επιχειρηματικότητας, για σύνδεση με την αγορά εργασίας. Είναι μια προοπτική ευπρόσδεκτη, με την προϋπόθεση να μην περιορίζει την ανώτατη εκπαίδευση στον τεχνικό της ρόλο, να μη ματαιώνει την ουσία της αποστολή της, που είναι η παραγωγή και μετάδοση γνώσης, η δημοκρατική αγωγή του πολίτη, οι ίσες ευκαιρίες. Αυτή την ουσία υπαγορεύει το πολιτικό συμβόλαιο, που υλοποίησε ο Γεώργιος Μυλωνάς και καλούμαστε σήμερα να υπερασπιστούμε. Δημοκρατία, καινοτομία, ανάπτυξη με όραμα, πραγματισμός και ήθος. Οι αρχές που δίδαξε ο Γ. Μυλωνάς με τον βίο του, δείχνουν το μέλλον του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ιδρύθηκε το 1964», σημείωσε.

Τον δήμο Ιωαννιτών για την πρωτοβουλία που ανέλαβε και τον Θ. Παπαγιάννη για την εξαιρετική προτομή, ευχαρίστησε ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, εκ μέρους της οικογένειας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην εποχή που ο πατέρας του πολιτευόταν στα Γιάννενα και είχε υποσχεθεί, με την «άδεια» του Γέρου της Δημοκρατίας, την ίδρυση του πανεπιστημίου. «Του είχε πει “ναι”, αλλά φοβόταν ότι μπορεί η υπόσχεση αυτή να ξεχαστεί. Έγινε «τσιμπούρι» στον Γέρο, όπως έλεγε ο ίδιος και το πανεπιστήμιο έγινε. Ήταν ένας απλός, ζεστός, σεμνός άνθρωπος, με χιούμορ, και είμαι βέβαιος ότι όποιοι τον θυμούνται, έχουν τα πιο ζεστά αισθήματα», σημείωσε.

Στην προσφορά όχι μόνο του Γεώργιου Μυλωνά, αλλά και του πατέρα του Αλέξανδρου, επίσης πολιτικού (εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων το 1936), οικονομολόγου και ιδρυτή του Αγροτικού Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Ό,τι έγινε τότε για αυτόν τον έρμο τόπο, για τις δασικές εκτάσεις και το ιδιοκτησιακό, μόνο από τον αείμνηστο παππού σας έγινε. Η οικογένεια αυτή έδωσε πάρα πολλά στον τόπο», ανέφερε.

Τέλος, ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρώην υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου μίλησε με θερμά λόγια για τους Ηπειρώτες και τη «σφραγίδα» τους στην σύγχρονη ιστορία. «Οι Ηπειρώτες είναι η κινητήρια δύναμη της αναγέννησης του νέου ελληνισμού. Εμείς, που ήρθαμε εδώ, χρωστάμε για όσα μας έδωσε το πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Γ. Μυλωνάς, χρωστάμε όμως και γιατί γίναμε κοινωνοί του ηπειρώτικου ήθους, που εύχομαι να διαφυλαχθεί και να μη χαθεί ποτέ. Αλλά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που οδήγησαν το νεοελληνικό έθνος στην ύπαρξή του, είχαν ένα γνώρισμα που χαρακτηρίζει και την οικογένεια Μυλωνά. Ο Αλ. Μυλωνάς εισήγαγε τις πιο σύγχρονες ιδέες συγκρότησης ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού κράτους ιδρύοντας της Κοινωνιολογική Εταιρία, εισάγοντας ιδέες του συνεργατισμού και της καινοτομίας. Ο Γ. Μυλωνάς το ίδιο. Έβλεπε το πανεπιστήμιο του μέλλοντος και όχι την υπηρέτηση του παρόντος. Αυτό είναι το δίδαγμα, ότι η ζωή δεν προχωρά αφηρημένα με θεσμούς, αλλά συγκεκριμένα με ανθρώπους που αναλαμβάνουν την ευθύνη», σημείωσε ο κ. Ευθυμίου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο γλύπτης Θ. Παπαγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Ι. Λάζος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Παπαδιώτης, η αντιδήμαρχος Β. Μέγα, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λ. Νάτσης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Κ. Γάτσιος κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων