Ένας έλεγχος από...τοπογράφους για τα δοκάρια και τις διαγραμμίσεις είναι αναγκαίος στα γήπεδα!
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Πιάνουν δουλειά οι…τοπογράφοι στα γήπεδα!

Με τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο Περιστερίου όπου δεν έγινε το παιχνίδι Ατρόμητος – ΑΕΚ επειδή τα κάθετα δοκάρια δεν είχαν το προβλεπόμενο ύψος, καλό είναι οι υπεύθυνοι των γηπέδων να γνωρίζουν κάποια πράγματα που προβλέπουν οι κανονισμοί.

Και επίσης θα είναι καλό να βάλουν κάποιον τοπογράφο να μετρήσει με όργανα ακριβείας και όχι με…μεζούρες τις εστίες και αν είναι σωστά αποτυπωμένες οι γραμμές του κέντρου, της μικρής και μεγάλης περιοχής, γιατί άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και θα προκύψουν στο μέλλον τέτοια θέματα. Ήδη πήρε θέση και η Σούπερ Λίγκα η οποία ανακοίνωσε ότι σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, στις 20.10, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League, μέσω τηλεδιάσκεψης. Μοναδικό θέμα είναι η «ρύθμιση θεμάτων ελέγχου των προδιαγραφών των αγωνιστικών χώρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των επόμενων αγώνων του Πρωταθλήματος Stoiximan Super League». Διευκρινίζεται ότι «η ως άνω συνεδρίαση συγκαλείται με εφαρμογή της προθεσμίας σύγκλησης 24 ωρών, κατά το άρθρο 20 παρ. 1 του καταστατικού του Συνεταιρισμού, λόγω εξαιρετικά επείγουσας περίπτωσης, καθώς το ως άνω ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα ενόψει των αγώνων των επόμενων αγωνιστικών και των επικρατουσών καιρικών συνθηκών». Όσο για την τύχη του αγώνα Ατρόμητος – ΑΕΚ, θα αποφασίσουν τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου. Ήδη ο Ατρόμητος ως γηπεδούχος κλήθηκε σε απολογία.


Καλό είναι όλοι να ξέρουμε κάποια χωροταξικά πράγματα των γηπέδων. Πολύ περισσότερο οι υπεύθυνοι των γηπέδων και των ομάδων. Οι διαστάσεις των εστιών, η σωστή διαγράμμιση της μεγάλης και μικρής περιοχής, του κόρνερ, του πέναλτι είναι μέρος των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, που αν προκύψουν ατέλειες και παραλείψεις επισύρουν και ποινές. Σύμφωνα με τον κανονισμό, ένα τέρμα πρέπει να είναι τοποθετημένο στο κέντρο κάθε γραμμής τέρματος. Το κάθε τέρμα αποτελείται από δυο κάθετα δοκάρια σε ίση απόσταση από τα κοντάρια με σημαία των κόρνερ και συνδέονται στο επάνω τμήμα τους από ένα οριζόντιο δοκάρι. Τα κάθετα και το οριζόντιο δοκάρι πρέπει να είναι κατασκευασμένα από εγκεκριμένο υλικό και να μην είναι επικίνδυνα. Τα κάθετα και το οριζόντιο δοκάρι και των δύο τερμάτων θα πρέπει να είναι ιδίου σχήματος, δηλ. τετράγωνο, ορθογώνιο, κυκλικό, ελλειπτικό ή ένας συνδυασμός αυτών των επιλογών. Η απόσταση μεταξύ των κάθετων δοκαριών είναι 7,32 μέτρα (8 γιάρδες) και η απόσταση από το χαμηλότερο άκρο του οριζόντιου δοκαριού με το έδαφος είναι 2,44 μέτρα (8 πόδια). Το οριζόντιο και τα κάθετα δοκάρια πρέπει να έχουν χρώμα λευκό και το ίδιο πλάτος και πάχος, όχι πάντως μεγαλύτερο από 12 εκατοστά. Εάν το οριζόντιο δοκάρι μετατοπιστεί ή σπάσει, το παιχνίδι σταματά μέχρις ότου επισκευαστεί ή επανατοποθετηθεί σωστά. Το παιχνίδι αρχίζει εκ νέου με λάκτισμα για πάσα. Εφόσον δεν είναι δυνατόν να επισκευαστεί, ο αγώνας πρέπει να διακόπτεται. Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση του οριζόντιου δοκαριού με σχοινί ή οποιοδήποτε άλλο εύκαμπτο ή επικίνδυνο υλικό.

ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Οι κάθετες γραμμές προς την γραμμή του άουτ που εκτείνονται εντός του αγωνιστικού χώρου και σχηματίζουν την μεγάλη περιοχή ή περιοχή του πέναλτι όπως λέγεται, πρέπει να απέχουν 16,5 μ. από κάθε κάθετο δοκάρι και να εκτείνονται σε βάθος 16,5 μ. εντός τους αγωνιστικού χώρου, όπου και ενώνονται με γραμμή. Οι δύο κάθετες γραμμές προς την γραμμή του άουτ της μικρής περιοχής που εκτείνονται εντός του αγωνιστικού χώρου και σχηματίζουν την μικρή περιοχή ή περιοχή του τέρματος όπως λέγεται, πρέπει να απέχουν 5,5 μ. από κάθε κάθετο δοκάρι και να εντείνονται εντός του αγωνιστικού χώρου σε απόσταση 5,5 μ. Το σημείο του πέναλτι πρέπει να απέχει από την εστία 11 μέτρα. Το ημικύκλιο που υπάρχει έξω από την μεγάλη περιοχή σχηματίζεται με ακτίνα 9.15 μ. από το σημείο του πέναλτι.
Το μήκος (γραμμή του πλάγιου άουτ) του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι από 90 έως 120 μέτρα και το πλάτος (γραμμή του άουτ) από 45 έως 90 μέτρα. Η μεσαία γραμμή είναι ακριβώς στη μέση της γραμμής του πλάγιου άουτ. Ο κύκλος που σχηματίζεται στο κέντρο έχει ακτίνα 9.15 μ. από το σημείο που στήνεται η μπάλα για τη σέντρα.
Το τόξο που υπάρχει στο σημείο εκτέλεσης του κόρνερ πρέπει να έχει ακτίνα ενός (1) μέτρου από το σημείο που είναι το σημαιάκι και ενώνονται οι γραμμές του πλάγιου άουτ και του άουτ. Σε κάθε γωνία του αγωνιστικού χώρου πρέπει να τοποθετείται ένα κοντάρι με σημαία ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρο χωρίς αιχμηρή κορυφή.
Το πλάτος των γραμμών δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 12 εκατοστά.
Ο κανονισμός των αγώνων είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ (www.epo.gr). Επιλέξτε το πεδίο «ΕΠΟ», στη συνέχεια κλικ σε «κανονισμοί και δίκαιο» και ακολούθως κλικ σε «Κανονισμοί», κλικ σε «Κανόνες παιχνιδιού 2022-2023».

https://epo.gr/media/files/KATASTATIKO_KANONISMOI/2022-2023/Laws_of_the_game.pdf

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (8/2/2023)

Σχετικά άρθρα

Περιμένοντας στα Γιάννινα ….επενδυτές που ακόμα δεν φάνηκαν!

Ξεκίνησε προπονήσεις ο Τούτου αλλά πάλι αποχώρησε με ενοχλήσεις

Πικρός υποβιβασμός και αβέβαιο μέλλον του ΠΑΣ Γιάννινα

Βαγγέλης Γυφτόπουλος