Η βράβευση του Αντώνη Σιόντη (δεξιά) από τον Αιμίλιο Νέο
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Συνέντευξη με τον άνθρωπο που έφερε τον Άγιαξ στα Γιάννινα

"Οι βετεράνοι του Άγιαξ είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ΠΑΣ, των Ιωαννίνων και της Ηπείρου" λέει από το Άμστερνταμ στον "Η.Α" ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας Αντώνης Σιόντης

Το βίντεο από το φιλικό των βετεράνων του ΠΑΣ με τον Άγιαξ όπως και η καταγραφή των αξιοθέατων της περιοχής συνεχίζει να παίζει στο κανάλι της μεγάλης ολλανδικής ομάδας στο διαδίκτυο με χιλιάδες προβολές. Η αναμέτρηση της 6ης Ιουλίου 2022 στα Γιάννινα θα μείνει στην Ιστορία ως ένα πολύ μεγάλο γεγονός για τον ΠΑΣ αλλά και για το ποδόσφαιρο της Ηπείρου. Δεν είναι εύκολο πράγμα να δώσεις φιλικό με παίκτες που έγραψαν μια μεγάλη και ξεχωριστή Ιστορία όχι μόνο στην Ολλανδία αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η διαφήμιση της περιοχής είναι τεράστια. Ανέβηκε πολύ και το όνομα του ΠΑΣ που έγινε ευρέως γνωστό στην χώρα των τουλιπών και μέσω του ονόματος του Άγιαξ και στον διεθνή χώρο.
Ο άνθρωπος-κλειδί όλης αυτής της υπόθεσης είναι ο Γιαννιώτης επιχειρηματίας Αντώνης Σιόντης που διαμένει μόνιμα στο Άμστερνταμ και έχει καλές σχέσεις με τον Άγιαξ. Βοήθησε τα μέγιστα στο να γίνει το φιλικό. Χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν τίποτα, όπως είπε και ο πρόεδρος των βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα Δημήτρης Κλείτσας. Σε ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στον “Ηπειρωτικό Αγώνα” ο Αντώνης Σιόντης, αποκαλύπτει το πως κλείστηκε αυτή η συμφωνία, τι αποκόμισαν οι Ολλανδοί από τα Γιάννινα και τι λένε στη χώρα τους για τα όσα έζησαν στο στάδιο “Ζωσιμάδες” την ημέρα του αγώνα και στις επισκέψεις που έκαναν σε αξιοθέατα της περιοχής. Οι βετεράνοι παίκτες του Άγιαξ, πολλοί εκ των οποίων έπαιξαν ποδόσφαιρο σε υψηλά επίπεδα, έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές του ΠΑΣ, των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, όπως μας είναι ο Σιόντης.

Κύριε Σιόντη, αγαπητέ Αντώνη, πως οργανώθηκε αυτή η ιστορία με την έλευση των παλαιμάχων παικτών του μεγάλου Άγιαξ στα Γιάννινα;

«Εγώ μένω μόνιμα στο Άμστερνταμ, είμαι πολλά χρόνια κοντά στον Άγιαξ, από τότε που έπαιζαν εκεί οι Μαχλάς, Αναστασίου και Χαριστέας. Με πολλούς βετεράνους παίζουμε μαζί ποδόσφαιρο. Τα Χριστούγεννα ήμουν στα Γιάννινα με τον πρώην ομοσπονδιακό προπονητή Τζον Φαν’τ Σχιπ. Μέσω του προέδρου της ΕΠΣΗΠ Κώστα Βρακά γνωρίσαμε τους βετεράνους παίκτες του ΠΑΣ που μας μετέφεραν το αίτημα για να γίνει ένα φιλικό στα Γιάννινα. Επιστρέφοντας στην Ολλανδία, το βάλαμε μπροστά. Βοήθησε και ο Τζον, αλλά είχε ένα οικογενειακό πρόβλημα και δεν μπορούσε να ασχοληθεί σε καθημερινή βάση με αυτό. Είχαμε ανοιχτή γραμμή με τα Γιάννινα και κυρίως με τους Δημήτρη Κλείτσα και Αιμίλιο Νέο που εκπροσωπούσαν και τους υπόλοιπους. Μετέφερα την πρόταση στον Σάακ Σβαρτ που είναι πρόεδρος των βετεράνων του Άγιαξ και ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο. Έτσι ξεκίνησαν οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις από τις δύο πλευρές, παίζοντας εγώ κατά κάποιον τρόπο διαμεσολαβητικό ρόλο. Δεν είναι τόσο εύκολο να κλειστεί φιλικό με τον Άγιαξ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο η Ιστορία του ΠΑΣ. Τους ανέλυσα γιατί τον λένε στην Ελλάδα «Άγιαξ της Ηπείρου». Αυτό τους κολάκεψε. Εγώ τους εγγυήθηκα κάποια πράγματα που ήθελαν, με είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη και έτσι έγινε το καλοκαίρι αυτό που έγινε και το χάρηκε όλος ο κόσμος».

Γνώριζαν από πριν κάτι για τον ΠΑΣ Γιάννινα;

Όχι δεν ήξεραν τίποτα, θα έλεγα ότι αγνοούσαν παντελώς το όνομά του. Όταν είχε παίξει για το Γιουρόπα Λιγκ το 2016 με την Άλκμααρ, έγραψαν στην Ολλανδία κάποια πράγματα και ότι τον λένε «Άγιαξ της Ηπείρου» αλλά μέχρι εκεί. Γρήγορα όλα αυτά ξεχάστηκαν. Εγώ τους έλεγα συνεχώς ότι η παλιά ομάδα του ΠΑΣ έπαιζε καταπληκτικό ποδόσφαιρο και ο κόσμος την ονόμασε “Άγιαξ της Ηπείρου”. Υπάρχει και ο ύμνος της ομάδας μες αναφορά στο όνομα του Άγιαξ. Σας είπα ότι αυτό τους κολάκεψε. Μετά μέσω διαδικτύου είδαν αρκετά πράγματα για την ομάδα αλλά και για τα Γιάννινα. Είπα και μια ιστορία στον Νέεσκεντς, ότι εγώ ήμουν σε ένα μικρό μπαλκόνι στα Γιάννινα πιτσιρικάς και άκουγα στο ραδιόφωνο τις μεγάλες επιτυχίες του Άγιαξ. Ο Νέεσκεντς είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παίζει μπάλα και ήταν από τους πρώτους που ήθελε να έρθει στα Γιάννινα. Αλλά είναι σκάουτερ της Εθνικής Ολλανδίας και τον έστειλε ο Φαν Χάαλ να δει αγώνα στην Αφρική ενόψει του Μουντιάλ που θα γίνει τώρα τον Νοέμβριο.

Γιόχαν Νέεσκεντς

Τι μας θυμίζεις… Ο Νέεσκεντς ήταν υπαρχηγός του Κρόιφ. Είναι έτσι;

Ναι, ήταν μια μεγάλη μορφή του Άγιαξ της και της Εθνικής Ολλανδίας. Μια φορά θα τον φέρω στα Γιάννινα, χωρίς να πω τίποτα σε κανέναν. Και θα τον παρουσιάσω ξαφνικά στους βετεράνους του ΠΑΣ Γιάννινα, για να πιούμε όλοι μαζί ένα κρασί. Εγώ ήθελα το φιλικό να γίνει Ιούνιο, γιατί θα ερχόταν περισσότεροι παίκτες. Όμως δεν ήταν έτοιμο το γήπεδο. Πολλοί παλιοί παίκτες του Άγιαξ είναι προπονητές, βοηθοί προπονητών, τεχνικοί διευθυντές σε διάφορες ομάδες και τον Ιούλιο που έγινε το φιλικό στα Γιάννινα, είχαν υποχρεώσεις στις ομάδες τους.

Το γεγονός ότι πέρασε από τα Γιάννινα ως προπονητής ο Μπάρι Χουλσόφ έπαιξε κάποιον ρόλο;

Ήταν και το γεγονός αυτό ένας συνδετικός κρίκος. Τον Χουλσόφ τον αγαπούν όλοι στον οργανισμό του Άγιαξ. Μάλιστα ο Σβαρτ είναι αυτός που τον είδε να παίζει ποδόσφαιρο σε μια γειτονιά του Άμστερνταμ και τον πήγε στον Άγιαξ. Μάλιστα ζήτησαν να τους μεταφράσω τα παλιά δημοσιεύματα που μου έστειλαν από τα Γιάννινα από την εποχή που ήταν προπονητής στον ΠΑΣ ο Χουλσόφ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Διακογιάννη ο Άγιαξ ήταν η πιο ολοκληρωμένη ομάδα του κόσμου. Ο Άγιαξ όπως παρατάχτηκε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό (2/6/1971). Όρθιοι από αριστερά: Χουλσόφ, Στούι, Σουρμπίρ, βαν Ντάικ, Γκ. Μιούρεν. Καθιστοί: Κάιζερ, Σβαρτ, Ράντερς, Βάσοβιτς, Κρόιφ, Νέεσκεντς. Οι Στούι και Σβαρτ ήταν και στα Γιάννινα.

Είδαμε με πολύ ενδιαφέρον το βίντεο που παίζει συνεχώς στο κανάλι του Άγιαξ. Τι λένε οι Ολλανδοί, είναι ευχαριστημένοι από την επίσκεψη στα Γιάννινα;

Είναι όλοι τρελαμένοι από την φιλοξενία, τον κόσμο και όσα έζησαν τις λίγες ημέρες που πέρασαν στα Γιάννινα. Όλοι αυτό συζητούν. Τώρα, ναι, συζητείται πολύ ο ΠΑΣ στην Ολλανδία και ειδικά στον χώρο του Άγιαξ. Στις συζητήσεις που έγιναν, κάποιοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και την ομάδα του ΠΑΣ στην οργάνωση των ακαδημιών. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αν δείτε ένα βίντεο που είμαι εγώ με τον πρόεδρο Σάακ Σβαρτ, αυτός λέει ότι την ευχαρίστηση που ένιωσαν για όσα έζησαν στα Γιάννινα, ήταν σαν να την πήραν κατακτώντας ένα παγκόσμιο Κύπελλο! Σε λίγες ημέρες στα βίντεο θα μπουν ελληνικοί υπότιτλοι που θα εξηγούν τα όσα λένε στην γλώσσα τους οι Ολλανδοί. Ιδιαίτερη αίσθηση στους φίλους του Άγιαξ προκάλεσε και το γεγονός που φυτεύτηκε δέντρο με το όνομα της ομάδας δίπλα από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης για να θυμίζει το παιχνίδι που έγινε στα Γιάννινα. Έστειλα μήνυμα στα παιδιά του ΠΑΣ, να προσέξουν το δέντρο να μην καταστραφεί γιατί θα έρθουν στην Ελλάδα πολλοί Ολλανδοί και θα θελήσουν να το δουν. Επίσης τους έκαναν μεγάλη εντύπωση και τα αφιερώματα που έγιναν από σένα Βαγγέλη στο «ΦΩΣ». Ο πατέρας του Μπαμπατσιά, που μένει στα Τρίκαλα έστειλε πολλά φύλλα της εφημερίδας που τα πήγαμε στα γραφεία του Άγιαξ. Οι Ολλανδοί δίνουν μεγάλη σημασία στην δημόσια εικόνα τους.

Οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες της Ολλανδίας πως παρουσίασαν το φιλικό που έγινε στα Γιάννινα;

Δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα και έκανε εντύπωση που λένε Άγιαξ μια ελληνική ομάδα, όπως είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Το βίντεο από την επίσκεψη προβλήθηκε από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι του Άμστερνταμ, προβλήθηκε από μικρότερα κανάλια, ενώ αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του Άγιαξ στο διαδίκτυο που έχει εκατομμύρια επισκέψεις. Είναι τεράστια διαφήμιση και για τα Γιάννινα. Μην ξεχάσω να πω, ότι μας βοήθησε πολύ και ο Κώστας Πεδιαδιτάκης από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.\

Το φιλικό του ΠΑΣ με τον Άγιαξ θα μείνει στην ιστορία

Υπάρχει έδαφος να υπάρξει συνεργασία και των επαγγελματικών ομάδων;

Αν γίνει κάποια κίνηση από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, οι βετεράνοι του Άγιαξ θα την υποστηρίξουν. Αποτελούν ένα πολύ ισχυρό λόμπι. Πολλοί από αυτούς διετέλεσαν σε υψηλές θέσεις της επαγγελματικής ομάδας. Ο πρόεδρος Σάακ Σβαρτ είναι η ζωντανή ιστορία, τον λένε «μίστερ Άγιαξ». Ο λόγος του έχει πολύ μεγάλη βαρύτητα στον οργανισμό της ομάδας. Όπως και του τερματοφύλακα Στούι που είναι και αυτός εξαιρετικός άνθρωπος, πραγματικός άρχοντας. Όλοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές του ΠΑΣ, των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

Πόσα χρόνια είσαι στην Ολλανδία;

Είμαι από το 1993. Εκεί παντρεύτηκα και μένω στο Άμστερνταμ. Ο ένας γιός μου είναι ποδοσφαιριστής στην Βόλενταμ σε υψηλό επίπεδο.

Θα ήθελες κάτι να προσθέσεις κλείνοντας την συνέντευξη;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον δήμαρχο κύριο Ελισάφ Μωϋσή, τον δήμαρχο Ζαγορίου κύριο Γιώργο Σουκουβέλο που τον συμπάθησαν όλοι στον Άγιαξ για την υπέροχη ομιλία που έκανε. Ευχαριστώ τους ανθρώπους του Μετσόβου για την υποδοχή, όπως και τον δήμαρχο Πάργας για την φιλοξενία. Ευχαριστώ τον κόσμο των Ιωαννίνων που αγκάλιασε την προσπάθεια και τους βετεράνους παίκτες του ΠΑΣ που είχαμε άριστη συνεργασία. Ναι αναφέρω και τον Κώστα Μπαμπατσιά που έβγαλε καταπληκτικές φωτογραφίες. Και εγώ ως Γιαννιώτης, αισθάνθηκα μεγάλη χαρά και περηφάνια για τα όσα έγιναν το καλοκαίρι. Ήταν ένα φιλικό με ιστορικό συμβολισμό. Θα σας πω και κάτι ακόμα. Με πήραν τηλέφωνο από τον Παναθηναϊκό για να βοηθήσω για να κλείσουν και αυτοί φιλικό παιχνίδι με τον Άγιαξ, καθώς υπάρχει και η προϊστορία με τον τελικό στο Γουέμπλεϊ. Εύχομαι καλή επιτυχία στον ΠΑΣ Γιάννινα. Εγώ και οι βετεράνοι παίκτες του Άγιαξ θέλουμε να μαθαίνουμε τα καλύτερα για τον «Άγιαξ της Ηπείρου».

Από τη σημερινή έντυπη έκδοση του “Ηπειρωτικού Αγώνα” (29/9/2022)

TO BINTEO ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Σχετικά άρθρα

Και επίσημα ο Γεωργουλόπουλος αντί του Γρηγορίου

Με Γεωργουλόπουλο αντί Γρηγορίου κλείνει η χρονιά στον ΠΑΣ

Φτάνει στο τέλος η χειρότερη χρονιά του ΠΑΣ όλων των εποχών!