Από Συμπληγάδες θα περάσει ο ΠΑΣ το επόμενο διάστημα, αλλά πρέπει να σταθεί όριος
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Η… ακτινογραφία του νέου ΠΑΣ λίγο πριν από τη σέντρα

Με τόσες κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν στον ΠΑΣ είναι λογικό ότι στρατηγικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Στάικο, τους παίκτες αλλά και τον Χριστοβασίλη βάσει της ποδοσφαιρικής λογικής και της ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων.

Ξεκινά την Παρασκευή 19 Αυγούστου το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» θα ξεκινήσει με ένα δύσκολο παιχνίδι καθώς θα αντιμετωπίσει στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» τον Ολυμπιακό. «Καλύτερα που θα πέσουμε νωρίς στα βαθιά νερά, για να μπούμε δυνατά στο πρωτάθλημα», είπε στο «ΦΩΣ» ο Ζήσης Καραχάλιος σε συνέντευξή του προ δύο εβδομάδων. «Δεν προλαβαίνουμε καν να σκεφτούμε αν θα είναι καλό ή κακό που θα ξεκινήσουμε με τον Ολυμπιακό, εμείς έχουμε τον Ολυμπιακό απέναντί μας, εκεί θα επικεντρωθούμε και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο» σημείωσε από την δική του σκοπιά ο Στάικος. Το βέβαιο απ’ όλα αυτά είναι ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα δύσκολο πρωτάθλημα μπροστά του, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένα πρωτάθλημα που μοιάζει με στοίχημα, καθώς άλλαξαν πολλά σε σημείο συναγερμού σε σχέση με πέρυσι. Άλλαξαν ο προπονητής και ένα μέρος του τεχνικού τιμ, άλλαξε ο βασικός κορμός της ομάδας, άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό οι ισορροπίες. Και σε μια μικρομεσαία αγωνιστικά και οικονομικά ομάδα όπως είναι ο ΠΑΣ οι παράμετροι αυτές είναι σημαντικές.
Ας δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση στον «Άγιαξ της Ηπείρου» και τι αλλαγές υπήρξαν λίγες ημέρες πριν από το σφύριγμα της σέντρας. Πριν ακόμη τελειώσουν οι αγώνες πλέι οφ ήρθαν οι πρώτες αναταράξεις, όταν δημοσιοποιήθηκε η αποχώρηση του Ηρακλή Μεταξά από την τεχνική ηγεσία, καίτοι είχε έναν ακόμα χρόνο συμβόλαιο. Οι τότε πληροφορίες της αποχώρησης επιβεβαιώθηκαν αργότερα σε απόλυτο βαθμό με τη μετακίνηση του ομογενή τεχνικού από τα Γιάννινα στον Αστέρα Τρίπολης. Ο κόουτς που οδήγησε τον ΠΑΣ στα πλέι οφ, δίνοντας στην ομάδα μια ξεχωριστή λάμψη στο περασμένο πρωτάθλημα, αποτελεί παρελθόν. Μαζί του στην όμορφη πόλη της Αρκαδίας πήρε και τους Γκαρντάφσκι, Στάνκο. Παράλληλα, από το τεχνικό τιμ αποχώρησε ο γυμναστής Θωμάς Γιαννιτόπουλος.

Θα κολυμπήσει σε βαθιά νερά, αλλά μπορεί να τα καταφέρει ο Θανάσης Στάικος

Ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έκανε την έκπληξη και αναβάθμισε σε πρώτο προπονητή τον Θανάση Στάικο, βοηθό του Ηρακλή Μεταξά, εκτιμώντας το ήθος και τις ικανότητες που έδειξε. Δεν συνηθίζεται αυτό εύκολα ο βοηθός να γίνεται πρώτος προπονητής σε επίπεδο Σούπερ Λιγκ, αλλά ο Χριστοβασίλης το έκανε. «Όπως πέτυχαν οι προηγούμενοι από εσένα, θα πετύχεις και εσύ» είπε στον Στάικο όταν του ανέθεσε την τεχνική ηγεσία. Αλλά και ο κόουτς, πιστεύοντας στις δυνάμεις του και παρά το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του, δεν δίστασε να αποδεχτεί την πρόταση και να αναλάβει την τεχνική ηγεσία. Καλό σημάδι αυτό, να πιστεύει κάποιος στις ικανότητές του και ότι μπορεί να πετύχει και ας έχει να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος. Ο Μεταξάς βρήκε μια ομάδα σχεδόν έτοιμη από τον Γιαννίκη. Ο Στάικος δεν βρήκε ουσιαστικά τίποτα, με ένα αποψιλωμένο ρόστερ από τις αποχωρήσεις, με το ρίσκο τόσων μεταγραφών και με τη μεγάλη ευθύνη να χτίσει μια νέα ομάδα εκ θεμελίων. Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ήρθαν νέοι βοηθοί, οι Χαράλαμπος Πενταρβάνης, Βασίλειος Αργυρίου και επέστρεψε ο επίσης πετυχημένος γυμναστής Γιάννης Ντουρουντός (είχε αποχωρήσει πέρυσι λόγω διαφωνίας με τον Μεταξά). Παρέμεινε μόνο ο εκπαιδευτής τερματοφυλάκων Σούιτσα Σλόμποταν.

Ριένστρα και Σόρια τα λένε μεταξύ τους σε μια διακοπή του προγράμματος

Ριζικές αλλαγές υπήρξαν και στον βασικό κορμό της ομάδας. Από την ενδεκάδα που χρησιμοποιούσε ο Μεταξάς έμειναν μόνον οι Εραμούσπε και Καραχάλιος. Ο Λοντίγκιν πήγε στον Παναθηναϊκό, ο Σάλιακας στην Ζανκτ Πάουλι της Γερμανίας, ο Πίρσμαν στον Άρη, ο Κάργας στον ΠΑΟΚ, οι Στάνκο, Γκαρντάφσκι στον Αστέρα Τρίπολης, ο Περέα στην Στουτγκάρδη, ο Ντομίγκεθ επέστρεψε στην Ισπανία, ο Σνάιντερ στη Γερμανία. Όλοι αυτοί ήταν πέρυσι πρωτοκλασάτα ονόματα. Παράλληλα, αποχώρησαν και άλλοι παίκτες που δεν ήταν βασικοί αλλά είχαν συμμετοχές ως αλλαγή, όπως οι Μίνα (δόθηκε δανεικός στην ομάδα Κ19 της Βέρντερ Βρέμης), Οικονομόπουλος (πήγε στον Βόλο), Μπρένερ (επέστρεψε στην Αργεντινή). Για να καλυφθούν τα κενά έγιναν μέχρι τώρα 13 μεταγραφές. Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες προσθήκες, κάτι που ζήτησε ο Στάικος από τον Χριστοβασίλη. Τα νέα πρόσωπα στην ομάδα είναι ο Γάλλος τερματοφύλακας Πριόρ που αποκτήθηκε από την ισπανική ομάδα Β’ κατηγορίας Καρταχένα. Ο Ισπανός Σόρια που προέρχεται από την Εστορίλ Πορτογαλίας, ο Γιάννης Κιάκος από τον Ιωνικό, ο Μπαγκαλιάνης δανεικός από τον Ολυμπιακό, ο Μπιλμπάο από την ισπανική ομάδα Β’ κατηγορίας Αμορεμπιέτα, οι Ριένστρα και Ροσέρο από τον Βόλο, ο Τζίμας ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ, ο Παμλίδης που έμεινε ελεύθερος από τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο Λεό που ήταν ελεύθερος, ο Σταματελόπουλος από τη Ρόδο, ο Τσάβος από την Επισκοπή και ο Φοφανά από τη Βέροια. Όλοι τους υπέγραψαν διετή και τριετή συμβόλαια, καθώς μετά την αποχώρηση τόσων παικτών ουσιαστικά χτίζεται μια ομάδα από την αρχή. Πάντα οι αλλαγές προσώπων σε μεγάλο βαθμό έχουν το ρίσκο τους και προϋποθέτουν δουλειά σε βάθος χρόνου και υπομονή από τον κόσμο.

Ένα γκρουπ παικτών του ΠΑΣ ακούει τις οδηγίες του προπονητή Θανάση Στάικου

Ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος έκανε το βασικό στάδιο προετοιμασίας στην Πολωνία, μετά από αρκετά χρόνια. Στα φιλικά που έκανε με Μπάνικ Οστράβα (1-1), Ομόνοια Κύπρου (ήττα με 2-1), Παναιτωλικό (νίκη με 1-0), Βόλο (ήττα με 2-0), Αστέρα Τρίπολης (2-2), Καρμιώτισσα Κύπρου (2-2) έδειξε καλά στοιχεία αλλά και αδυναμίες. Όμως τα φιλικά δεν δείχνουν πάντα την πραγματική εικόνα των ομάδων. Για παράδειγμα, πέρυσι ο ΠΑΣ στα φιλικά έδειχνε εικόνα  μέτριας ομάδας που θα δυσκολευτεί πολύ να μείνει στην κατηγορία. Η πορεία στο πρωτάθλημα ήταν εντελώς διαφορετική, με την κατάκτηση της 6ης θέσης και τη συμμετοχή στους αγώνες πλέι οφ. Φέτος στα φιλικά είχε δυνατά σημεία αλλά και κάποιες αδυναμίες. Είχε πολλά τρεξίματα, γρήγορες μεταβάσεις της μπάλας, δημιούργησε φάσεις και έβαλε γκολ. Είχε αδυναμίες στην αμυντική λειτουργία. Σε στιγμές πίεσης από την αντίπαλη ομάδα δεχόταν γκολ. Και επίσης, ενώ στα περισσότερα παιχνίδια είχε προβάδισμα στο σκορ, δεν μπόρεσε να κρατήσει το αποτέλεσμα. Στο πρωτάθλημα ασφαλώς θα δούμε έναν διαφορετικό ΠΑΣ σε σχέση με αυτόν των φιλικών. Κάποιοι παίκτες απ’ αυτούς που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι, θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους στα επίσημα παιχνίδια. Το λέμε αυτό, γιατί από τις 13 μεταγραφές λίγοι παίκτες έδειξαν επί του παρόντος ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Πολλά νέα πρόσωπα θα είναι τη νέα σεζόν στην ενδεκάδα του ΠΑΣ

Με τόσες κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν στον ΠΑΣ είναι λογικό ότι στρατηγικός στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Στάικο, τους παίκτες αλλά και τον Χριστοβασίλη βάσει της ποδοσφαιρικής λογικής και της ρεαλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων. Όταν αλλάζουν ο προπονητής και εννέα από τους έντεκα βασικούς παίκτες, οι 13 από τους 26 παίκτες του ρόστερ, δεν μπορείς να περιμένεις μεγάλα πράγματα. Πολύ περισσότερο στον ΠΑΣ που πορεύεται με χαμηλό μπάτζετ και δεν ξοδεύει εύκολα χρήματα. Ο κόσμος, όπως φάνηκε και στα φιλικά παιχνίδια, δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα. Θα χρειαστεί να οπλιστεί με υπομονή και ειδικότερα να στηρίξει παίκτες και Στάικο στις δύσκολες στιγμές και στα άσχημα αποτελέσματα, που πάντα υπάρχουν στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος. Παράλληλα η γιαννιώτικη ομάδα θα χρειαστεί τύχη (βοηθά πολύ στο ποδόσφαιρο) αλλά και ένα καλό ξεκίνημα, στις έξι πρώτες αγωνιστικές να είναι σε τέτοια βαθμολογική θέση ώστε το ποτήρι να φαίνεται μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Ο Στάικος, στις κατά καιρούς δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει και πάλι ο ΠΑΣ ανταγωνιστική ομάδα στο πρωτάθλημα, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. «Άλλαξε το 80% του ρόστερ μας και μετά από τόσο καλή σεζόν πέρυσι είναι δύσκολο να επαναλάβουμε. Το πρώτο μας μέλημα, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο με ομοιογένεια και βήμα βήμα θα δούμε τι μπορούμε να διεκδικήσουμε στο φετινό πρωτάθλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Με την έναρξη του πρωταθλήματος, φτάνει και η ώρα της κρίσης. Από εδώ και πέρα θα φανούν τα έργα. Αρχίζουν τα ματς, μετρούν οι βαθμοί και τα αποτελέσματα. Και εκεί, στην αρένα των αγώνων θα φανεί τι μπορεί να πετύχουν οι ομάδες, όπως και ο ιστορικός «Άγιαξ της Ηπείρου».

Σχετικά άρθρα

Περιμένοντας στα Γιάννινα ….επενδυτές που ακόμα δεν φάνηκαν!

Ξεκίνησε προπονήσεις ο Τούτου αλλά πάλι αποχώρησε με ενοχλήσεις

Πικρός υποβιβασμός και αβέβαιο μέλλον του ΠΑΣ Γιάννινα

Βαγγέλης Γυφτόπουλος