ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Υπάρχουν καλοί προπονητές στο ερασιτεχνικό των Ιωαννίνων

Με την είσοδο του Αυγούστου άρχισε να γυρίζει και η ζωή στα ερασιτεχνικά γήπεδα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, καθώς οι περισσότερες ομάδες ξεκίνησαν προετοιμασία για τη νέα σεζόν.

Σε δύσκολους καιρούς και μετά από μια δεκαετή και παραπάνω οικονομική κρίση, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν όρθιες τις ομάδες, να δώσουν πνοή ζωής στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, παλεύοντας καθημερινά με τα προβλήματα που υπάρχουν. Δυστυχώς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννινα και στην Ήπειρο, τα τελευταία χρόνια είναι σε πτώση. Από χρόνο σε χρόνο μειώνονται οι ομάδες, κάποιες απ’ αυτές αδυνατούν να αγωνιστούν στα πρωταθλήματα. Κυρίως από έλλειψη οικονομικών πόρων. Σε αυτό συνετέλεσε και η πανδημία, που επί δύο χρόνια απαγόρευε τις εκδηλώσεις και τα πανηγύρια, στερώντας και τα σωματεία τη δυνατότητα να οργανώσουν το «πανηγύρι του χωριού» και να βγάλουν κάποια χρήματα.
Κόντρα στα σημεία των καιρών, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι (παίκτες, προπονητές, παράγοντες) που κάνουν τιτάνιο αγώνα για να προσφέρουν και να διατηρήσουν εν ενεργεία τις ομάδες τους. Σε αυτούς τους αφανείς ήρωες είναι αφιερωμένο το σημερινό θέμα της στήλης. Θα παρουσιάσουμε τους προπονητές των ομάδων της Α’ κατηγορίας, ο ρόλος των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και δύσκολος. Έχουν να κάνουν με ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, που δεν μπορούν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να παρακολουθήσουν όλες τις προπονήσεις. Είναι υποχρεωμένοι οι προπονητές να κάνουν ειδικά προγράμματα για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Και τι παρατηρήσεις μπορεί να κάνει ο κόουτς σε έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος από την δουλειά πάει κατευθείαν στο γήπεδο, αν δεν εκτελέσει καλά κάποια άσκηση; Όλα ξεπερνιούνται με την φιλοτιμία, τους συμβιβασμούς, τις προσπάθειες και την αγάπη για το ποδόσφαιρο.

Αλέκος Τάτσης

Αυτή την εποχή, λόγω του προβλήματος με την μη εγγραφή όλων των ομάδων στο ηλεκτρονικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για να έχουν την ειδική αθλητική αναγνώριση που απαιτεί ο αθλητικός νόμος, καθώς η διαδικασία αυτή προϋποθέτει κάποια προαπαιτούμενα (εναρμόνιση των καταστατικών με τις νέες διατάξεις κλπ) που δυσκολεύουν τα σωματεία, υπάρχει στα Γιάννινα μια περίεργη κατάσταση. Η ΕΠΣΗΠ μετέθεσε τις όποιες αποφάσεις και σχεδιασμούς για την οργάνωση των πρωταθλημάτων της νέας σεζόν, στο διάστημα μετά τις 17 Αυγούστου. Μέχρι τότε μπορούν τα σωματεία να εγγραφούν στο μητρώο και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά πρωταθλήματα. Μετά τις 17 Αυγούστου και αναλόγως με το πόσες ομάδες θα είναι εντάξει, όσον αφορά την εγγραφή στο μητρώο κλπ. θα αποφασιστεί πως θα γίνει ο σχεδιασμός της νέας σεζόν.
Από τις 22 ομάδες που είναι στην Α’ κατηγορία, οι 19 εξέφρασαν την επιθυμία να αγωνιστούν. Πήραν προπονητές, έκαναν και κάνουν μεταγραφές, έκλεισαν φιλικά παιχνίδια και οι περισσότερες ξεκίνησαν προετοιμασία. Τρεις από τις είκοσι δύο ομάδες, ΠΑΣ Κράψης, ΠΑΣ Πηγών Λούρου και Πασσαρών Ροδοτοπίου, δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Χαρακτηριστική της κρίσης που υπάρχει η περίπτωση του ΠΑΣ Κράψης. Πέρυσι κατέκτησε την πρώτη θέση του α’ ομίλου και έχασε στα πλέι οφ το δικαίωμα συμμετοχής στα μπαράζ, ενώ κατέκτησε και το κύπελλο της ΕΠΣΗΠ. Φέτος δεν θα κατέβει να αγωνιστεί. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος και ιδρυτής της Γιάννης Πασιάς, εξελέγη στη νέα διοίκηση της ΕΠΣΗΠ και θα συνεχίσει από εκεί την ενασχόλησή του.
Ας επιστρέψουμε πάλι στο θέμα μας που είναι η παρουσίαση των κυρίων που θα καθίσουν στους πάγκους των ομάδων Α’ κατηγορίας της ΕΠΣΗΠ για τη νέα σεζόν. Υπάρχει μια πολύ καλή φουρνιά προπονητών, όλοι τους νέοι σχετικά σε ηλικία, που παρακολουθούν σεμινάρια, άλλοι τελείωσαν τα ΤΕΦΑ και άλλοι έπαιξαν ποδόσφαιρο στην Α’ Εθνική, κουβαλώντας και στα μικρά γήπεδα τις εμπειρίες τους. Πολλοί φόρεσαν και τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα. Η σειρά παρουσίασης των, είναι σύμφωνα με τη βαθμολογική θέση των ομάδων την περασμένη σεζόν. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τους τεχνικούς ηγέτες των ομάδων της Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας. Την ιστορική Πίνδο Κόνιτσας ανέλαβε ο Χρήστος Βαζάτης. Παίκτης για πολλά χρόνια των ομάδων νέων του ΠΑΣ αλλά και άλλων ομάδων της περιοχής. Εθήτευσε ως προπονητής σε Μικρασιάτες, Ζωοδόχο, Κόντσικα, ΑΠΟΕΛ. Ξεκίνησε η προετοιμασία με στόχο η Πίνδος να έχει και τη νέα σεζόν καλή πορεία.

Χρήστος Βαζάτης

Στην Α. Ε. Χουλιαράδων που συνεργάζεται με την ακαδημία Άτλας, θα συνεχίσει και τη νέα σεζόν ο Αντώνης Δημητρίου με εκπαιδευτή τερματοφυλάκων τον Νίκο Γκορτζή και συνεργάτη τον Γιώργο Πανούση. Η προετοιμασία είναι σε εξέλιξη με πολύ καλές προϋποθέσεις και με προτίμηση σε παίκτες μικρής ηλικίας. Στον Α. Ο. Σταυρακίου επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία ο Ανδρέας Στάμος. Ξέρει την ομάδα και έχει καλή συνεργασία με την διοίκηση του Σπύρου Γώγου. Ο Α. Ο. Σταυρακίου με τις θαυμάσιες εγκαταστάσεις που έχει στο αθλητικό κέντρο «Λέανδρος Καμηνάς», έχει και καλές ακαδημίες, καθώς είναι ομάδα με παράδοση στην ανάδειξη καλών ποδοσφαιριστών.

Ο Μ. Μπόλος στο Νησί της κυρά Φροσύνης

Μιχάλης Μπόλος

Στον Αετό Νήσου συνεχίζει και τη νέα σεζόν ο αξιόλογος Μιχάλης Μπόλος. Ως ποδοσφαιριστής πέρασε από τον ΠΑΣ, αγωνίστηκε με τον Άρη στην Ευρώπη, με πέρασμα από Καλαμαριά, Καλαμάτα, Αστέρα Τρίπολης και Νίκη Βόλου. Ως προπονητής ο Μπόλος έκανε σπουδαία δουλειά τα τελευταία χρόνια στις ομάδες Νέων Κ15 και Κ17 του ΠΑΣ Γιάννινα. Το ξαφνικό τέλος της συνεργασίας στα μέσα της περυσινής σεζόν ήταν ένα «έγκλημα» για τις υποδομές του ΠΑΣ. Είναι αντίθετο σε κάθε ποδοσφαιρική λογική να σταματάς έναν προπονητή που έβγαλε παίκτες και είχε ψηλά την ομάδα. Απορούμε, πως ο έμπειρος Γιώργος Χριστοβασίλης οδηγήθηκε σε μια τόσο λανθασμένη απόφαση. Στον Αετό Νήσου έχει δουλέψει με επιτυχία και προ εξαετίας.

Κώστας Ναθαναήλ

Στη νέα γενιά των προπονητών ανήκει και ο πολλά υποσχόμενος Κώστας Ναθαναήλ που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Α. Ο. Νεοχωρόπουλου. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, κάτοχος διπλωμάτων UEFA C και Β , διετέλεσε προπονητής σε ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων και γυμναστής στις αναπτυξιακές ομάδες του ΠΑΣ Γιάννινα. Ήδη έπιασε δουλειά, καθώς ξεκίνησε η προετοιμασία.

 

 

Γιάννης Καραφέρης

Ένας πολύ γνώριμος των γιαννιώτικων γηπέδων είναι στον πάγκο της Αγίας Μαρίνας. Ο λόγος για τον Γιάννη Καραφέρη που έχει δουλέψει με επιτυχία τα τελευταία 15 χρόνια σε πολλές ομάδες του τοπικού χώρου, κερδίζοντας και τίτλους.

Από τους καλούς και έμπειρους προπονητές. Η Θύελλα Ελεούσας συνεχίζει με Μανώλη Σκούφαλη στην τεχνική ηγεσία. Δεν χρειάζονται συστάσεις. Σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής στην Α’ Εθνική σε ερασιτέχνες της ΑΕΚ, Ακράτητο, Πανιώνιο, Κέρκυρα, ΠΑΣ Γιάννινα.

 

 

Μανώλης Σκούφαλης

Γίνεται μια καλή προσπάθεια στην ιστορική ομάδα της Ελεούσας να ξαναγίνει πάλι δυνατή, με σωστή δουλειά στις ακαδημίες, υπεύθυνος των οποίων είναι ο παλιός εμβληματικός αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Γιώργος Ντάσιος. Ο Σκούφαλης έχει να δώσει πολλά στη Θύελλα και στο τοπικό ποδόσφαιρο.

 

 

Ανανέωσε και ο Αγροτικός Καστρίτσας

Απόστολος Τόλης

Ο Αγροτικός Καστρίτσας, που πέρυσι κατέκτησε την 1η θέση στον β’ όμιλο της Α’ κατηγορίας αλλά έχασε τον τίτλο στα πλέι οφ από τη Θύελλα Κατσικά, ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στον Απόστολο Τόλη. Ο Τόλης έχει καλά περάσματα από πάγκους ομάδων και από ακαδημίες της περιοχής. Πνεύμα ανανέωσης φυσά ενόψει της νέας σεζόν στην Καστρίτσα.

 

 

Η ιστορική Θύελλα και πάλι δυνατή

Νίκος Γκούρας

Στην θρυλική Θύελλα Κατσικά για 3η σεζόν θα είναι προπονητής ο Νίκος Γκούρας. Προέρχεται από την ομάδα αυτή, έχει την ίδια χημεία, όπως και καλή συνεργασία με τους παίκτες και την διοίκηση. Διετέλεσε προπονητής σε αρκετές ομάδες, είναι από αυτούς που ξεχωρίζουν στον τοπικό χώρο. Η δε Θύελλα, διατηρεί την δυναμική της και αυτό οφείλεται περισσότερο στην διοίκηση του Αλέξη Βαρτζιώτη. Πρόπερσι αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική, υποβιβάστηκε λόγω της πανδημίας και την περασμένη περίοδο από λεπτομέρειες έχασε στα μπαράζ με πρωταθλητές άλλων Ενώσεων, την επιστροφή στη Γ’ Εθνική. Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η προετοιμασία, με μίνι αναδιάρθρωση του ρόστερ, έχοντας πάλι πρωταγωνιστικούς στόχους. Ο πάγκος του Α. Ο. Ανατολής πηγαίνει πολύ στον παλιό άσσο του ΠΑΣ, της Προοδευτικής και του Ολυμπιακού Αλέκο Τάτση, καθώς ανανέωσε την συνεργασία. Φιλοσοφία του ιστορικού συλλόγου τα τελευταία χρόνια, μετά τον εκούσιο υποβιβασμό από τη Γ’ Εθνική, είναι η προώθηση νέων παικτών. Ο Αλέκος Τάτσης είναι από τα καλά ονόματα του χώρου, με παρουσία σε πολλές ομάδες και με άνοδο στη Γ’ Εθνική ως προπονητής του Θρίαμβου Σερβιανών.

Στο Μέτσοβο «έδεσαν» τον Κοντοδήμα

Πέτρος Κοντοδήμας

Στο γραφικό Μέτσοβο, που θα «βουλιάξει» από επισκέπτες στο ερχόμενο τριήμερο της Παναγίας, επανεξελέγη στον τοπικό ΠΑΣ η διοίκηση του Στέργιου Ταλάρη. Πρώτη κίνηση ήταν η ανανέωση της συνεργασίας με τον παλιό άσσο του «Άγιαξ της Ηπείρου» Πέτρο Κοντοδήμα. Ο κόουτς άφησε το αποτύπωμα της καλής δουλειάς και στο Μέτσοβο, μετά το πετυχημένο πέρασμα από τη Θύελλα Κατσικά την σεζόν 2019-20, με αποκορύφωμα την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Προχθές ξεκίνησε η προετοιμασία για τη νέα σεζόν ώστε να φτάσει πιο ψηλά η τοπική ομάδα.

Παναγιώτης Γκίτσης

Και ο Τιτάν Λογγάδων θα συνεχίσει με προπονητή τον παλιό άσσο της μεγάλης Παναχαϊκής Παναγιώτη Γκίτση. Αρκετά ώριμοι δείχνουν οι παράγοντες που δεν αλλάζουν εύκολα και με το παραμικρό προπονητές, δίνοντας τον ανάλογο χρόνο για να φανεί η δουλειά τους. Πέρυσι ο Τιτάν τα πήγε πολύ καλά, ένεκα και της καλής δουλειάς του κόουτς Παναγιώτη Γκίτση, ο οποίος με τις εμπειρίες, τις παραστάσεις από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων. Στην Κοσμηρά ανέλαβε προπονητής ο Μιχάλης Νίτας, πτυχιούχος των ΤΕΦΑ Κομοτηνής και με καλή παρουσία ως προπονητής της Κ14 του ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα. Στον πάγκο της Α. Ε. Μικρασιατών θα είναι ο Θανάσης Μηλιώνης, με συνεργάτη τον παλιό κανονιέρη του ΠΑΣ και του Πιερικού Νίκο Παπανικολάου. Ήταν από τους πρώτους στη δεκαετία του ’90 που ίδρυσε ακαδημία ποδοσφαίρου στα Γιάννινα, δείχνοντας έναν άνθρωπο με γνώσεις και δημιουργία. Στόχος είναι να κατεβεί η ομάδα στο πρωτάθλημα με μικρό μέσο όρο ηλικίας ποδοσφαιριστών. Αντικαταστάθηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Χρήστο Αντωνίου.

Σταύρος Παπαβασιλείου

Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στην τεχνική ηγεσία του Παντελεήμονα Δροσοχωρίου. Αποχώρησε ο Χρήστος Αντωνίου και τη θέση του πήρε ο παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα και του Α. Ο. Βελισσαρίου (στις καλές εποχές) Σταύρος Παπαβασιλείου. Έμπειρος τεχνικός, με ένσημα σε πολλές ομάδες των Ιωαννίνων και ιδιαίτερα στον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά, ομάδα η οποία ανέστειλε από πέρυσι την αγωνιστική δραστηριότητά της.

 

 

 

 

Υπάρχει και ο… «Δογορίνιο»!

Σωτήρης Δογορίτης

Πάμε να γνωρίσουμε και τους προπονητές των νεοφώτιστων ομάδων της Α’ Κατηγορίας. Προπονητής στον Αστέρα Αμφιθέας είναι ο Μανώλης Λιαπάκης. Ως ποδοσφαιριστής γύρισε τη μισή Ελλάδα, αγωνιζόμενος σε Παναχαϊκή, Αιγάλεω, ΠΑΣ Γιάννινα, Θρασύβουλο Φυλής, Σκόντα Ξάνθη, Ολυμπιακό Βόλου, ΟΦΗ, Πανθρακικό, Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Λάρισα, Νέα Σαλαμίνα Κύπρου, Δόξα Δράμας, Αχαρναϊκό. Με τόσες εμπειρίες (κάθε ομάδα είναι και ένα σχολείο) σίγουρα έχει να διδάξει πολλά και ως προπονητής. Άλλος ένας πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα, θα είναι σε πάγκο ομάδας. Ο λόγος για τον παλιό αμυντικό Γιώργο Πότση που ανέλαβε την Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου. Κατάγεται από το ίδιο χωριό, ξέρει τον χώρο, καθώς πέρασε τα προηγούμενα χρόνια από Πωγωνάτο Δελβινακίου, Αμπελόκηπους, Κληματιά. Στην Αναγέννηση αντικατέστησε τον Μπάμπη Ρούντα, με τον οποίο η ομάδα κέρδισε την άνοδο στην Α’ κατηγορία.

Σπύρος Τασιούλας

Στον ΠΑΟ Κουτσελιού δεν έχουν λόγο να χαλάσουν την πετυχημένη συνταγή με τον κόουτς Σπύρο Τασιούλα, Με συνομιλίες…ενός λεπτού ανανέωσαν τη συνεργασία. Πέρυσι ο ΠΑΟ Κουτσελιού ήταν από τις εντυπωσιακές ομάδες στο ερασιτεχνικό των Ιωαννίνων, κατακτώντας αέρα τον τίτλο, με 21 νίκες και 1 ισοπαλία σε σύνολο 22 αγώνων! Παράλληλα έφτασε μέχρι τον τελικό της ΕΠΣΗΠ χάνοντας το τρόπαιο από την έμπειρη ομάδα του ΠΑΣ Κράψης. Ο Σπύρος Τασιούλας όπου πάει ριζώνει και κάνει καλή δουλειά. Στην Α. Ε. Χουλιαράδων κάθισε για οκτώ συνεχόμενα χρόνια, ως ο «Γκέραντ των Ιωαννίνων». Η ιστορία αυτή μπορεί να επαναληφθεί και στο Κουτσελιό, που λόγω αποχώρησης από την ενεργό δράση του ΠΑΣ Κράψης, δήλωσε συμμετοχή μέσω ΕΠΟ και στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Τέλος, στον ΠΑΟ Ηλιόκαλης συνεχίζει και τη νέα σεζόν ο Σωτήρης Δογορίτης. Πτυχιούχος ΤΕΦΑ, γνώστης του αντικειμένου, ατακαδόρος και από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα του χώρου. Πολλοί τον φωνάζουν «Δογορίνιο», όπως λέμε….Μουρίνιο! Κάποια βίντεο με τις ατάκες του από τον πάγκο έγιναν Viral στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα αγαπητός στους παίκτες και τους προπονητές του ΠΑΣ Γιάννινα. Αδυναμία του ο Γιάννης Πετράκης. Ο Σωτήρης Δογορίτης είναι από τα αξιόλογα παιδιά του χώρου, με γνώσεις, ήθος και σπουδαία δουλειά. Τον παθιάζει αυτό που κάνει.

Προβληματισμός για το αθλητικό μητρώο

Οι παραπάνω κύριοι θα σηκώσουν το βάρος των μεγάλων υποχρεώσεων που θα έχουν τη νέα σεζόν 2022-23 ως προπονητές των ομάδων Α’ ερασιτεχνικής κατηγορίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου. Όσων οι ομάδες εγγράφηκαν στο ηλεκτρονικό μητρώο της ΓΓΑ ή θα προλάβουν να εγγραφούν μέχρι στις 17 Αυγούστου 2022 που είναι η τελευταία προθεσμία. Και αν δεν προλάβουν να εγγραφούν μέχρι τότε, τι θα γίνει; Θα απαγορευτεί η συμμετοχή τους στα τοπικά πρωταθλήματα; Η προετοιμασία, οι μεταγραφές, τα έξοδα που έκαναν μέχρι τώρα θα πάνε στράφι; Και αν εμείνει η ΓΓΑ στον αποκλεισμό των ομάδων από διοργανώσεις, σε περίπτωση που δεν εγγραφούν στο μητρώο, ποιος θα είναι ωφελημένος και ποιος ζημιωμένος; Το βέβαιο είναι ότι αν οι ομάδες αποκλειστούν και τους απαγορευτεί η συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα, με μαθηματική ακρίβεια θα πάνε για διάλυση. Ήδη τα ενεργά σωματεία στην Ήπειρο τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων και παραγόντων. Πολλά απ’ αυτά τρομάζουν κάθε καλοκαίρι να βγάλουν διοικήσεις. Σε τόσο δύσκολους καιρούς, ποιος έχει διάθεση αλλά και δυνατότητα να ξοδεύει χρόνο και χρήματα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Αν έρθει και ο αποκλεισμός λόγω μητρώου και ειδικής αθλητικής αναγνώρισης από τη ΓΓΑ, θα μειωθούν περισσότερο οι ομάδες. Χώρια που οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων των μικρών νομών, δεν θα έχουν ομάδες για να οργανώσουν τα πρωταθλήματα. Το είδαμε και αυτό πέρυσι, πρωταθλήματα με έξι και οκτώ ομάδες. Μην το δούμε και σε χειρότερη εκδοχή. Ασφαλώς και θα πρέπει να μπουν κανόνες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για να εκλείψουν τα σωματεία – σφραγίδες, αλλά μην πάμε στο αντίθετο άκρο. Μια μέση λύση, με δέσμευση εγγραφής από τα σωματεία σε ένα καθοριζόμενο από κοινού χρονοδιάγραμμα, ίσως ήταν καλύτερο από το τελεσίγραφο εγγραφής μέχρι 17 Αυγούστου. Κλείνοντας, ευχές για μια καλή και παραγωγική σεζόν στις ομάδες και τους προπονητές. Πάνω απ’ όλα υγεία. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται.
ΥΓ. Ευχαριστούμε τους δημοσιογράφους Χρήστο Καλύβα και Ανδρέα Φιλιππούση για την βοήθεια. Φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τις ιστοσελίδες passports.gr, ioannina-arena.blogspot.gr