Η στιγμή της ισοφάρισης του ΠΑΣ με το πέναλτι του Κάργα
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Δεν ήταν καλός ο ΠΑΣ, τον….αποτελείωσε και ο Παπαπέτρου!

Κύπελλο τέλος για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς στο πρώτο παιχνίδι του θεσμού αποκλείστηκε στη Λάρισα από την ΑΕΛ στη διαδικασία των πέναλτι.

Η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταξη έληξαν με σκορ 1-1 και στα πέναλτι κέρδισαν οι Θεσσαλοί με σκορ 3-1. Έτσι η ΑΕΛ πέρασε στους «16» του Κυπέλλου, ενώ ο ΠΑΣ που παραπαίει τον τελευταίο καιρό, θα πρέπει να βρει τον σωστό προσανατολισμό για το πρωτάθλημα. Προηγήθηκε στο 47’ η ΑΕΛ με πέναλτι του Μαυριά και ισοφάρισε ο ΠΑΣ στο 60’ σε 1-1 με πέναλτι του Κάργα. Στη «ρουλέτα» των πέναλτι από τη Λάρισα ευστόχησαν οι Ακούνια, Ηλιάδης, Κολομπίνο και αστόχησε ο Μπέρτος. Από τον ΠΑΣ ευστόχησε μόνο ο Πίρσμαν και αστόχησαν οι Σάλιακας, Κάργας, Παντελάκης.

Ένας καθοριστικός παράγοντας για τον αποκλεισμό του ΠΑΣ ήταν ο διαιτητής Παπαπέτρου. Στο 47’ έδωσε την εσχάτη των ποινών σε βάρος του ΠΑΣ σε μια ξεκάθαρη φάση όπου σε σουτ του Όγκμποε η μπάλα βρήκε το πρόσωπο του Γκαρντάφσκι. Ο ρέφερι σωστά σε πρώτο χρόνο έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, έχοντας εικόνα της φάσης. Ξαφνικά αλλάζει απόφαση και δίνει πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον Γκαρντάφσκι! Προφανώς ο επόπτης ή ο τέταρτος ρέφερι τον πήραν στον λαιμό τους, αφού σε αυτή τη φάση του Κυπέλλου δεν υπάρχει VAR στους αγώνες. Το τραγικό είναι ότι επί δύο με τρία λεπτά είχε διακοπεί το παιχνίδι γιατί με το χτύπημα της μπάλας στο πρόσωπο του Γκαρντάφσκι, αυτός έπεσε στο έδαφος ζαλισμένος. Ο Παπαπέτρου ήταν από πάνω του, είδε το χτυπημένο πρόσωπο από τη μπάλα και παρ’ όλα αυτά περίμενε να σηκωθεί για να τον αποβάλει! Είναι ανεπίτρεπτο διεθνής ρέφερι να χάνει τέτοια φάση. Έκανε διπλό έγκλημα, ανύπαρκτο πέναλτι και άδικη αποβολή. Ότι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για μια ομάδα, χωρίς να κάνει παράβαση, από το 47’ να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 1-0 και να μένει με 10 παίκτες.

Εκτός από τη διαιτησία Παπαπέτρου και ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν ήταν αυτός που έπρεπε στη Λάρισα. Πήγε εντελώς απροετοίμαστος, έχοντας την εντύπωση ότι θα περάσει χωρίς δυσκολία. Και οι αλλαγές που έκανε ο Μεταξάς για να ξεκουράσει παίκτες ήταν λανθασμένες. Σε ένα τέτοιο ματς ειδικών συνθηκών, που το ήθελε πολύ και ο κόσμος, δεν αφήνεις τον Πίρσμαν εκτός, ούτε βάζεις στο α’ ημίχρονο δύο αμυντικά χαφ (Σιόντη, Καραχάλιο) που μπερδεύονταν μεταξύ τους, κανέναν δημιουργικό παίκτη παρά μόνο τον Γκαρντάφσκι και τρεις επιθετικούς που έπαιζαν μεταξύ τους για πρώτη φορά το 4-3-3. Ο Πίρσμαν μπήκε στο 67’ στη θέση του Ρίζου, ενώ ήταν ορατό από πολύ νωρίς ότι η αριστερή πλευρά του ΠΑΣ έμπαζε από παντού και ήταν πηγή κινδύνου για την εστία του Λοντίγκιν. Ο Πίρσμαν έπρεπε να μπει νωρίτερα, αφού μόλις μπήκε βοήθησε σημαντικά. Στη συνέχεια ο κόουτς διόρθωσε κάποια πράγματα, αλλά η ομάδα του δεν ήταν σε καλή μέρα. Επαναλαμβάνουμε, πήγε απροετοίμαστη σε ένα παιχνίδι ντέρμπι, ειδικών συνθηκών.

Ο ΠΑΣ πέταξε στα σκουπίδια ένα ολόκληρο ημίχρονο. Αναφερόμαστε στο διάστημα του πρώτου 45λεπτου. Τόσο κακή εμφάνιση δεν έκανε ούτε στα φιλικά παιχνίδια. Ούτε ένας συνδυασμός δεν βγήκε της προκοπής, ούτε μια φάση ουσίας, ούτε μια κίνηση τακτικής. Η Λάρισα ήταν καλύτερη, με μεγαλύτερη ποιότητα, καίτοι έπαιζε αρχικά πολύ φοβισμένη. Οι περισσότεροι παίκτες του ΠΑΣ ήταν κάτω του μετρίου και ορισμένοι ήταν σαν να μη υπήρχαν στο γήπεδο. Αντί να φορτσάρει με όλα τα ατού από την αρχή για ένα γκολ που θα του έδινε σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης, η τοπική ομάδα πέταξε στα σκουπίδια το πρώτο ημίχρονο. Η δραστηριότητά της ήταν δύο μακρινά σουτ από Σάλιακα και Καραχάλιο που δεν προκάλεσαν κανένα κίνδυνο στην ΑΕΛ. Ούτε οι γηπεδούχοι έκαναν κάτι καλύτερο, αλλά είχαν καλύτερη κυκλοφορία μπάλας και είχαν μια καλή κεφαλιά του Νικολιά που μπλόκαρε ο Λοντίγκιν.
Στην επανάληψη ο Μεταξάς πήγε να ανακατώσει την τράπουλα, γύρισε το σύστημα από 4-3-3 σε 4-4-2 αλλά πριν στρώσει η ομάδα του ήρθε το πέναλτι και η αποβολή του Γκαρντάφσκι στο 47’ που έριξε τον ΠΑΣ στο καναβάτσο. Στο 47’ η ΑΕΛ έκανε το 1-0 με πέναλτι που εκτέλεσε ο Μαυριάς. Είναι αλήθεια ότι η αδικία πείσμωσε τους παίκτες του ΠΑΣ. Για ένα 20λεπτο είχαν κλείσει τη Λάρισα πίσω και κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1-1 με πέναλτι που εκτέλεσε στο 60’ ο Κάργας. Η εσχάτη των ποινών καταλογίστηκε σε ανατροπή του Περέα από τον Ηλιάδη. Μετά το 70’ έπεσε ο ρυθμός του παιχνιδιού και η κούραση άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια κυρίως στην ομάδα των Ιωαννίνων. Στο β’ ημίχρονο το παιχνίδι είχε καλύτερο ρυθμό, αλλά όχι μεγάλες φάσεις και ευκαιρίες.

Από τη στιγμή που το ματς έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1 και πήγε στην παράταση, το πλεονέκτημα ήταν με τους γηπεδούχους που είχαν παραπάνω παίκτη στον αγωνιστικό χώρο. Δεν άλλαξε κάτι και στο έξτρα ημίωρο. Στην εκπνοή της παράτασης ο ΠΑΣ είχε μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη με πλασέ του Σνάιντερ που απέκρουσε θαυμάσια ο τερματοφύλακας Θεοδωρόπουλος. Ήταν καλή ευκαιρία που αν γινόταν γκολ θα έφερνε τα πάνω κάτω. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, δηλαδή στη ρουλέτα. Εκεί είναι θέμα τύχης, ικανότητας, ευστοχίας, ψυχραιμίας. Πιο τεχνίτες οι παίκτες της ΑΕΛ πήραν τη νίκη πρόκριση με σκορ 3-1. Η Λάρισα, μπορεί να είχε ένα μεγάλο δώρο από τον Παπαπέτρου με το ανύπαρκτο πέναλτι και την αποβολή Γκαρντάφσκι, αλλά έκανε καλύτερη εμφάνιση από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η διαδικασία των πέναλτι

Σάλιακας (ΠΑΣ) απέκρουσε ασθενώς ο τερματοφύλακας και η μπάλα βρήκε το αριστερό δοκάρι της ΑΕΛ φεύγοντας άουτ.
Ακούνια (ΑΕΛ) 1-0
Κάργας (ΠΑΣ) σούταρε αψυχολόγητα πολλά μέτρα πάνω από την εστία της ΑΕΛ
Ηλιάδης (ΑΕΛ): 2-0
Πίρσμαν (ΠΑΣ) 2-1
Μπέρτος (ΑΕΛ) απέκρουσε ο Λοντίγκιν
Παντελάκης (ΠΑΣ) πάνω από τα δοκάρια άουτ
Κολομπίνο (ΑΕΛ) 3-1.

Να συνέλθει ο ΠΑΣ

Ο ΠΑΣ θα πρέπει να συνέλθει. Συνεχώς χάνει έδαφος τον τελευταίο καιρό και δείχνει αγωνιστικές αδυναμίες. Από τη μέση και μπροστά έχει πολλά προβλήματα. Αν συνεχίσει έτσι θα έχει μεγάλες δυσκολίες στη συνέχεια. Στο Αλκαζάρ θα ξεχωρίσουμε την αγωνιστικότητα των Σάλιακα, Κάργα, Παντελάκη, για ορισμένα διαστήματα τον Περέα και τον Πίρσμαν στο β’ μέρος. Οι υπόλοιποι παίκτες δεν πιάνουν ούτε καν τη βάση. Εξαιρείται ο Λοντίγκιν που όσες φορές χρειάστηκε ήταν θετικός.
Η ΑΕΛ μόνο ομάδα Β’ Εθνικής δεν θύμιζε. Βέβαια δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η εξέλιξη αν ο Παπαπέτρου δεν έκανε το εγκληματικό λάθος στο 47’, αλλά απ’ αυτό που είδαμε η ΑΕΛ έχει καλή ομάδα που μπορεί να κάνει περίπατο στο πρωτάθλημα. Οι περισσότεροι παίκτες είναι επιπέδου Σούπερ Λίγκας. Ξεχώρισαν ο τερματοφύλακας Θεοδωρόπουλος και οι Μπαντιμανγκά, Ακούνια, Μπέρτος, Ηλιάδης, Κολομπίνο.

Η διαιτησία

Διαιτητής ο Παπαπέτρου (Αττικής). Τα είπαμε παραπάνω γι’ αυτόν. Βοηθοί οι Πετρόπουλος (Αρκαδίας), Σπυρόπουλος (Ανατολικής Αττικής). Τέταρτος διαιτητής Καλατζής (Αχαίας), παρατηρητής Βλάχος (Γρεβενών). Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Ηλιάδης, Περέα.

Οι συνθέσεις

ΑΕΛ: Θεοδωρόπουλος, Μπέρτος, Ομάρ, Ηλιάδης, Μαξιμέντο, Παπαγεωργίου, Κολομπίνο, Νικολιάς (66’ Γιάκος), Όγκμποε (66’ Ακούνια), Μαυριάς (91’ Γλυνός), Μπαντιμπανγκά.
ΠΑΣ: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Ρίζος (67’ Πίρσμαν), Καραχάλιος (91’ Λιάσος), Σιόντης (83’ Μορέιρα), Γκαρντάφσκι, Μίνα (46’ Σνάιντερ), Περέα, Μιλιντσεάνου (46’ Τριάδης).

Ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα

Πριν ακόμα λήξει το παιχνίδι Κυπέλλου με τη Λάρισα η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το ανύπαρκτο πέναλτι που έδωσε ο Παπαπέτρου και την άδικη αποβολή του Γκαρντάφσκι. Η ανακοίνωση: “Δυστυχώς για ακόμα μία φορά η διαιτησία είναι κάτω του μετρίου με ξεκάθαρη αλλοίωση της εξέλιξης του αγώνα. Ακόμα απορούμε με την απόφαση του διαιτητή σε μία φάση με καθαρή οπτική από την πλευρά του, για πέναλτι που δήθεν έγινε και οδήγησε σε αποβολή του ποδοσφαιριστή μας, μετά τις πρώτες βοήθειες βέβαια που δέχτηκε γιατί η μπάλα τον βρήκε στο πρόσωπο και όχι στο χέρι».

Δηλώσεις προπονητών

ΗΛΙΑΣ ΦΥΝΤΑΝΗΣ (ΑΕΛ): : «Η ΑΕΛ έχει ιστορία, έχει δύο κύπελλα, θα κυνηγήσουμε και το κύπελλο αν και ξέρουμε ότι ο θεσμός είναι δύσκολος. Έχουν μείνει καλές ομάδες, με τέτοια εμφάνιση κόντρα σε τέτοια ομάδα που παίζει καλό ποδόσφαιρο μας δίνει ώθηση να προχωρήσουμε».
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ (ΠΑΣ): «Δεν την είδα ακόμη τη φάση, μου λένε ότι δεν ήταν χέρι, μου φαίνεται περίεργο που δεν υπάρχει VAR, ο διαιτητής προχώρησε το παιχνίδι και μετά άλλαξε τη γνώμη του, γίνονται αυτά και μετά θες 1-2 γκολ για να ανατρέψεις το παιχνίδι. H αντίδραση μας ήταν πάρα πολύ καλή, παίζαμε με έναν παίκτη λιγότερο, στην αρχή παίζαμε πολύ χαλαρά, περιμέναμε από το πουθενά να έρθει κάτι, με 10 όμως το παλέψαμε, είχαμε ευκαιρίες με την κεφαλιά του Σάλιακα και τη φάση του Σνάιντερ στο φινάλε όμως μετά τα πέναλτι είναι λαχείο. είμαστε από την αρχή αυτό που είμαστε, παλεύουμε με τις δυνάμεις που έχουμε για το καλύτερο, στα πρώτα παιχνίδια είχαμε αποτέλεσμα, στα τελευταία όχι αλλά θα γυρίσει πάλι ο τροχός».

Σχετικά άρθρα

Ανοιχτούς λογαριασμούς έχουν στο Κύπελλο ΠΑΣ και ΑΕΛ

Βαγγέλης Γυφτόπουλος