Οι παίκτες του ΠΑΣ πανηγυρίζουν το γκολ του Γκαρντάφσκι
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Αδίστακτος ο ΠΑΣ, έπνιξε τον Παναθηναϊκό στη λίμνη

Αδίστακτος για μια ακόμα φορά ο ΠΑΣ Γιάννινα «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό στα Γιάννινα και τον πέταξε στη λίμνη. Το καταπληκτικό γκολ του Γκαρντάφσκι στο 5ο λεπτό με φωτοβολίδα έξω από τη μεγάλη περιοχή έδωσε τη νίκη και τους τρεις βαθμούς στον «Άγιαξ της Ηπείρου» που φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Έξι βαθμοί στις δύο πρώτες αγωνιστικές, με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, δεν το φαντάζονταν ούτε ο καλύτερος σεναριογράφος. Όμως το πίστεψαν οι παίκτες και ο Ηρακλής Μεταξάς. Και επειδή τα καλύτερα σενάρια τα γράφει η ζωή, η Ιστορία γράφτηκε στους αγωνιστικούς χώρους, εκεί που κρίνονται τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Νίκη με 1-0 στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ, νίκη και σήμερα με 1-0 επί του Παναθηναϊκού. Οι Παναθηναϊκοί θα ακούνε ΠΑΣ Γιάννινα και θα ψάχνουν τούνελ για να κρυφτούν!Τόσο μεγάλο κάζο, σαν αυτό που έπαθε από τον ΠΑΣ, δεν νομίζουμε να έχει πάθει από άλλη ομάδα. Από το 2017 συνεχώς χάνει στο πρωτάθλημα, συν οι δύο ήττες που υπέστη πέρσι στο Κύπελλο. Πραγματικά ο μεγαλύτερος «δήμιος» του Παναθηναϊκού είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα.
Το σημερινό παιχνίδι είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Περίπου πέντε χιλιάδες φίλαθλοι μετά από ενάμιση χρόνο βρέθηκαν στους «Ζωσιμάδες» πανηγυρίζοντας μια τεράστια νίκη. Αν δεν υπήρχε ο σοβαρός τραυματισμός του Πέδρο Κόντε, θα ήταν μια μαγική βραδιά για τα Γιάννινα. Ο Ισπανός φορ στο 36’ πήγε να κάνει γυριστό σουτ σε σέντρα του Περέα, εκεί κάπου σκάλωσε το αριστερό πόδι και έπαθε ζημιά. Εκφράζονται φόβοι για κάκωση μηνίσκου ή ακόμη και για ρήξη χιαστού. Αύριο ή την Δευτέρα θα κάνει μαγνητική για να φανεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς και πόσο καιρό θα απουσιάσει από τους αγωνιστικούς χώρους. Ας σταθεί λίγο τυχερός μέσα στην ατυχία του, να είναι ο τραυματισμός όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνος. Είχαμε και μια λιποθυμία φιλάθλου στη μικρή σκεπαστή που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ευτυχώς συνήλθε και είναι καλά στην υγεία του. Υπήρξε και κάποια ταλαιπωρία φιλάθλων που πήγαν στο γήπεδο, καθώς ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού κλπ προκάλεσε ουρές έξω από τις θύρες. Κατά τα άλλα, όλα πήγαν καλά.
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, ο Ηρακλής Μεταξάς παρέταξε την ενδεκάδα που κέρδισε τον ΠΑΟΚ και ακολούθησε περίπου την ίδια τακτική, με 4-4-2 δίνοντας χώρο στον Παναθηναϊκό για να βγαίνει ψηλά και να τον απειλεί με αντεπιθέσεις, κυρίως με τον ταχύτατο Περέα που ήταν ο καλύτερος του γηπέδου. Πολλοί απορούσαν πως άφησε ο Παναθηναϊκός ελεύθερο έναν τόσο σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Ο κόουτς είχε και αυτό το παιχνίδι πολύ καλά διαβασμένο. Ζήτησε από τους παίκτες να πιέσουν από την αρχή τον Παναθηναϊκό, να αιφνιδιάσουν με το καλησπέρα, όπως και έγινε. Η πρώτη προειδοποιητική βολή ήταν με το σουτ του Πίρσμαν μέσα από την περιοχή στο 2’ που έφυγε μόλις άουτ, για να ακολουθήσει το βολέ του Γκαρντάφσκι που κόντεψε να τρυπήσει τα δίχτυα του Διούδη. Μέχρι το ημίωρο ο ΠΑΣ είχε βάλει μέσα σε δίχτυα τον Παναθηναϊκό και τον άφηνε να κινείται υπό πλήρη έλεγχο και χωρίς να του επιτρέπει να τελειώνει φάσεις. Σε κάποια διαστήματα του β’ ημιχρόνου οι πράσινοι κάπως φάνηκαν απειλητικοί, αλλά η δεμένη άμυνα του ΠΑΣ, η σταθερότητα και εγγύηση του Λοντίγκιν και τα τρεξίματα των μέσων, όχι μόνο κράτησαν το υπέρ τους σκορ αλλά λίγο έλειψε να βάλουν και δεύτερο γκολ. Σε μια φάση αρχικά ο Παπαδόπουλος έδωσε πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ σε χέρι του Αιτόρ, αλλά μετά πήρε πίσω την απόφαση αφού είδε ο ίδιος το βίντεο.
Γενικά ο ΠΑΣ στάθηκε πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο, είχε καλή τακτική, πρόσεξε την άμυνα και έβγαινε πολύ καλά στις αντεπιθέσεις. Όσο περισσότερο δένουν οι ξένοι παίκτες, τόσο βελτιώνεται και η απόδοση της ομάδας. Μιλάμε για τη μεσαία και επιθετική γραμμή, εκεί που υπήρξαν αλλαγές προσώπων. Για την άμυνα δεν γίνεται λόγος, γιατί είναι ίδια με πέρυσι. Το ευχάριστο για τον ΠΑΣ είναι ότι έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Οι παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι με τον χρόνο δείχνουν τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν. Στα φιλικά υπήρχαν δυσκολίες, γιατί δεν υπήρχε ομοιογένεια. Είχε δίκαιο ο Μεταξάς που ζητούσε υπομονή και δουλειά. Κάτι περισσότερο ήξερε που δεν ξέραμε όλοι εμείς…
Ο Παναθηναϊκός τα βρήκε πάλι σκούρα στα Γιάννινα. Έχασε πανηγυρικά το παιχνίδι, λίγες φορές ήταν απειλητικός και γενικά ήταν μια μέτρια ομάδα, παρά τα διθυραμβικά ρεπορτάζ που γράφτηκαν στην Αθήνα αυτές τις μέρες, επειδή κέρδισε με 4-1 τον Απόλλωνα. Δεν είναι όλες οι ομάδες ίδιες. Εδώ είναι Γιάννινα και «Ζωσιμάδες». Όλοι οι παίκτες του ΠΑΣ έκαναν κατάθεση ψυχής και διακρίθηκαμ, άλλος πολύ και άλλος λίγο. Κορυφαίος είναι ο Περέα, όχι μόνο του ΠΑΣ αλλά και του αγώνα. Ούτε μαραθωνοδρόμος να ήταν δεν θα έκανε τόσο τρέξιμο.

ΤΑ ΓΚΟΛ

5’: Το 1-0 για τον ΠΑΣ με φοβερή βολίδα του Γκαρντάφσκι που άφησε άναυδο τον Διούδη. Σαν σφαίρα η μπάλα καρφώθηκε στα δίχτυα.

ΦΑΣΕΙΣ

2’: Ευκαιρία για τον ΠΑΣ όταν σε κόρνερ του Σάλιακα το σουτ του Πίρσμαν από κοντά έφυγε πάλι κόρνερ καθώς βρήκε το  μα του Πέρεθ.

31’: Διαγώνια μπαλιά του Περέα για τον Κόντε πρόλαβε και έδιωξε ο Σαρλέα.

37’: Ο Περέα από δεξιά άδεια σε τον Χουάνκαρ έκανε σέντρα παράλληλη προς την εστία του Διούδη, λίγο δυνατή απ΄ οτι θα έπρεπε, ο Κόντε στην προσπάθειά του να κάνει γυριστό σουτ παραπάτησε με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τραυματίας.

41’: Ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό όταν κοντινό σουτ του Αϊτόρ έφυγε άουτ σε μεταβίβαση από αριστερά του Χουάνκαρ.

44’: Καλή ευκαιρία για τον ΠΑΣ όταν ο Μορέιρα έφυγε με δύναμη από αριστερά, έκανε σέντρα παράλληλη, κινήθηκε στην πορεία της μπάλας ο Περέα αλλά δεν μπόρεσε να πλασάρει.

45’:  κοντά στο γκολ έφτασε ο Παναθηναϊκός όταν σε σέντρα του Χουάνκαρ, ο προωθημένος Βέλεθ έπιασε την κεφαλιά ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του ΠΑΣ.

49’: Σέντρα από δεξιά του Αιτόρ βγήκε και απέκρουσε ο Λοντίγκιν.

52’: Ο Περέα πήγε να ξαφνιάσει τον Διούδη με σουτ έξω από την περιοχή που πέρασε άουτ

54: Καλή εκτέλεση κόρνερ Λόντγκβιστ ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια.

59’: Ο Πίρσμαν αφού άλλαξε τη μπάλα με τον Μορέιρα μπήκε στα καρέ του Παναθηναϊκού από αριστερά, έκανε τη σέντρα, η μπάλα βρήκε το χέρι του Αϊτόρ, ο διαιτητής Παπαδόπουλος έδειξε αρχικά πέναλτι αλλά βλέποοντας τη φάση στο VAR ανακάλεσε την απόφαση.

63’: Ο Περέα μπήκε στα καρέ του Παναθηναϊκού αλλά το σουτ έφυγε άουτ.

72′: Κόρνερ για τον Παναθηναϊκό με τον Βιγιαφάνιες από τα αριστερά, η μπάλα απομακρύνεται εύκολα.

85′: Ο Χατζηγιοβάνης σεντράρει από τα δεξιά, ο Κάργας άθελα του κόρνερ επικίνδυνα προς την εστία του ΠΑΣ, κόρνερ εν τελεί με επέμβαση του γκολκίπερ των γηπεδούχων.

90′: Σέντρα Χατζηγιοβάνη από τα δεξιά, κεφαλιά υπό πίεση Μακέντα, άουτ

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ο Γιάννης Παπαδόπουλος του συνδέσμου Μακεδονίας με βοηθούς τους Μεϊντανά (Αχαίας), Χρηστάκογλου (Χαλκιδικής). Τετάρτος ο Ευάγγελος Γρατσάνης (Τρικάλων). Ο ρέφερι έκανε κάποια λάθη, αλλά δεν έχασε τον έλεγχο του παιχνιδιού και τα σφυρίγματά του δεν θα συζητηθούν. Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν Σάλιακας, Κόντε, Λοντίγκιν (ΠΑΣ), Καρλίτος (Παναθηναϊκού).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε, Καραχάλιος (70’ Σιόντης), Ντομίνγκεθ, Γκαρντάφσκι, Σνάιντερ, Περέα και Κόντε (42’ Μορέιρα – 86’ Μιλιντσεάνου)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Διούδης, Κώτσιρας, Χουανκάρ, Βέλεθ, Πέρεθ, Λούνγκβιστ (56’ Ιωαννίδης), Μαουρίτσιο (70’ Βιγιαφάνες), Αϊτόρ (70’ Παλάσιος), Βιτάλ (79’ Χατζηγιοβάνης), Πέρεθ, Καρλίτος (79’ Μακέντα)

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος