Με τον Ντόμπρομιρ Ζέτσεφ προπονητή πήγε για πρώτη φορά σε προετοιμασία εκτός Ελλάδος ο ΠΑΣ
ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Το 1976 με Ζέτσεφ η πρώτη έξοδος του ΠΑΣ

Ο «Η.Α» παρουσιάζει τις προετοιμασίες στο εξωτερικό και τα απρόοπτα με συλλήψεις παικτών!

Μετά από πολλά χρόνια ο ΠΑΣ θα κάνει προετοιμασία στο εξωτερικό.

Από τις 11 έως και 22 Ιουλίου θα είναι στο Κίελτσε της Πολωνίας, όπου ο Ηρακλής Μεταξάς θα βάλει τις βάσεις για τη νέα σεζόν. Παράλληλα, θα γίνουν και φιλικά παιχνίδια με ομάδες που προετοιμάζονται εκεί.

Το Κίελτσε έχει πληθυσμό 195.774 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2019. Είναι η 17η πόλη της Πολωνίας σε πληθυσμό. Η πόλη είναι κτισμένη στο κέντρο των ορών Σβιετοκρίσκιε (όρη του Αγίου Σταυρού), στο βόρειο τμήμα της ιστορικής πολωνικής επαρχίας της Ελάσσονος Πολωνίας. Στην πόλη υπάρχει δημοτικό στάδιο 15.000 θέσεων, ενώ η τοπική ομάδα Κορόνα ανήκει στη Β’ Εθνική Πολωνίας. Αγωνίστηκε και στην Α’ Εθνική, κατακτώντας δύο φορές τη 2η θέση, ενώ αγωνίστηκε και σε τελικό Κυπέλλου. Από εκεί ξεκίνησε ο Γιάροσλαβ Σβιερτσέφσκι, που αγωνίστηκε πολλά χρόνια ως αρχηγός της Εθνικής Πολωνίας, με καριέρα σε Λεχ Πόζναν, Σεντ Ετιέν, Μπαστιά, Μπέρμιγχαμ και άλλες.
Για πρώτη φορά οι παίκτες του ΠΑΣ έβγαλαν διαβατήριο το καλοκαίρι του 1976. Τότε ο πρόεδρος Χριστόφορος Παπαδόπουλος πήγε την ομάδα στη Βουλγαρία για φιλικά παιχνίδια, αφού έκανε το βασικό στάδιο προετοιμασίας στη Βοβούσα της περιοχής Ζαγορίου. Βοήθησε σ’ αυτό και ο προπονητής Ντόμπρομιρ Ζέτσεφ, επί σειρά ετών αρχηγός της Εθνικής Βουλγαρίας, την οποία οδήγησε σε τρία Μουντιάλ.

Πάλι η Βουλγαρία ήταν ο προορισμός του ΠΑΣ, το καλοκαίρι του 1986, με πρόεδρο τον Χρήστο Μήτση και προπονητή τον Γκερντ Πρόκοπ. Μετά από τέσσερα χρόνια, το καλοκαίρι του 1990, ο ΠΑΣ ανέβηκε στην Α’ Εθνική και πήγε για προετοιμασία στη Γερμανία. Πρόεδρος ο Κώστας Χρηστίδης και προπονητής ο Φριβάλσκι. Στη δεκαετία του ’90 πήγε στη Γιουγκοσλαβία με προπονητή τον γερμανό παλιό άσο της ΑΕΚ Τίμο Τσανλάιτερ. Το καλοκαίρι του 1998 ο ΠΑΣ έκανε προετοιμασία στην Ιταλία, με προπονητή τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο και πρόεδρο τον Μάνθο Κολέμπα. Στην επιστροφή, δύο ξένοι παίκτες της ομάδας δεν είχαν όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα και συνελήφθησαν ως… λαθρομετανάστες από όργανα του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Μέχρι οι δικηγόροι του ΠΑΣ να πάνε τα νομιμοποιητικά έγγραφα και να ξεμπλέξει το κουβάρι, οι δύο παίκτες ήταν υπό κράτηση!

Στην εποχή Χριστοβασίλη, από το 2008 μέχρι τώρα, συνήθως ο ΠΑΣ προτιμούσε ελληνικές περιοχές για προετοιμασία. Την πρώτη χρονιά πήγε στο Μέτσοβο, τρεις φορές στο Ελατοχώρι Πιερίας, μία φορά στα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας και τα τελευταία οκτώ χρόνια στο Καρπενήσι. Το 2011, μετά το βασικό στάδιο προετοιμασίας στο Ελατοχώρι, με προπονητή τον Στεφάν Ντεμόλ πήγε στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, δίνοντας φιλικά παιχνίδια με τη Χόμουφ Τσεχίας, την Αραβική Αλ Άϊ, τη Σίβασπορ Τουρκίας και τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Φέτος, όχι μόνο ο ΠΑΣ αλλά και άλλες μικρομεσαίες ομάδες, θα κάνουν προετοιμασία στο εξωτερικό. Οι δέκα από τις δεκατέσσερις ομάδες της Σούπερ Λιγκ 1 θα γεμίσουν μπαταρίες εκτός ελληνικών συνόρων. Στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο ο Αστέρας Τρίπολης (δε θα πάει τελικά Ολλανδία), η Λαμία, ο Παναιτωλικός και ο Ιωνικός. Στην Αυστρία είναι ο Ολυμπιακός, στην Ολλανδία η ΑΕΚ, ενώ αναμένεται να πάνε ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία, ο Άρης στην Αυστρία, οι Παναθηναϊκός, ΟΦΗ και Βόλος στην Ολλανδία, ο Ατρόμητος στην Ισπανία, ο ΠΑΣ στο Κίελτσε της Πολωνίας και ο Απόλλων Σμύρνης στη Βουλγαρία.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος