Αθλητικά

Η «ακτινογραφία» της φετινής πορείας

Ξεκίνησε καλά, έπεσε, σηκώθηκε, εντυπωσίασε στο Κύπελλο, διασύρθηκε στα πλέι άουτ

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγωνιστική διαδρομή του ΠΑΣ στη σεζόν που ολοκληρώθηκε την προπερασμένη Τετάρτη, θα δούμε καλές και άσχημες στιγμές, με έντονο κοντράστ συναισθημάτων.

Άνοιξε καλά την αυλαία των αγώνων, με εντυπωσιακές εμφανίσεις, πέρασε στη συνέχεια παρατεταμένη κάμψη τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, ώσπου μετά τα μέσα Ιανουαρίου, πήρε πάλι μπροστά η μηχανή, κλείνοντας με καλές εμφανίσεις την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και με καταπληκτική πορεία στο Κύπελλο, φτάνοντας μέχρι την ημιτελική φάση. Ειδικά οι τρεις νίκες επί του Παναθηναϊκού σε διάστημα 17 ημερών προκάλεσαν θαυμασμό σε όλη την Ελλάδα. Οι διπλοί αγώνες Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και τα όνειρα πρόκρισης στον τελικό αποπροσανατόλισαν τους παίκτες, με συνέπεια η ομάδα να μην έχει καλά αποτελέσματα. Προς το τέλος των αγώνων, υπήρξαν και δέκα κρούσματα παικτών με κορωνοϊό και στα δύο τελευταία παιχνίδια με Λάρισα και Απόλλωνα με το ζόρι συμπληρώθηκε ενδεκάδα.
Ο ΠΑΣ μπήκε στη μάχη του πρωταθλήματος από την 3η αγωνιστική, καθώς στις δύο ομάδες που ανέβηκαν από τη Β’ Εθνική (η άλλη ομάδα ήταν ο Απόλλων), δόθηκε παράταση χρόνου για μεγαλύτερη περίοδο προετοιμασίας, επειδή είχαν μεγάλη αγωνιστική απραξία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Έκανε πρεμιέρα στο πρωτάθλημα στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, παίρνοντας ισοπαλία 2-2 στο Χαριλάου με τον Άρη. Ξεκίνησε με θετικό αποτέλεσμα και με καλή εμφάνιση. Οι καλές εμφανίσεις αλλά και το ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιξε, συνεχίστηκαν και στα επόμενα παιχνίδια. Με τον Ολυμπιακό έφερε ισοπαλία 1-1 στα Γιάννινα, ενώ έχασε 2-1 στον Βόλο από δικά του λάθη και όχι γιατί ήταν καλύτερη η γηπεδούχος ομάδα. Ακολούθησε η νίκη με 2-1 στη Ριζούπολη επί του Απόλλωνα που συνοδεύτηκε με καλή εμφάνιση. Στο επόμενο ματς με την ΑΕΚ στα Γιάννινα ο «Άγιαξ» έχασε 1-0 με κάλπικο πέναλτι που έδωσε το VAR προς έκπληξη όλων. Παρά την ήττα, φαινόταν η ποιότητα του ΠΑΣ, κάτι που επαληθεύτηκε μια εβδομάδα μετά, με τη νίκη 2-0 επί του Ατρόμητου στο γήπεδο Περιστερίου. Σε αυτό το ματς, που έγινε τέλος Οκτωβρίου 2020, ο ΠΑΣ κέρδισε τον θαυμασμό όλων.

Όμως από το παιχνίδι αυτό και μετά έκανε πολύ καιρό να σηκώσει κεφάλι. Στις 4 Νοεμβρίου έχασε στα Γιάννινα 2-1 από τη Λάρισα στο εξ αναβολής παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής. Ακολούθησε η ισοπαλία 0-0 με τον Παναιτωλικό στα Γιάννινα, δύο ήττες εκτός έδρας με σκορ 2-1 στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ και στο Ηράκλειο από τον ΟΦΗ. Πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα στις 6 Δεκεμβρίου, όταν κέρδισε 2-0 τη Λαμία στα Γιάννινα. Ακολούθησε νέος κύκλος χωρίς τη χαρά της νίκης. Όμως σταδιακά η ομάδα ανέβαινε, αλλά δεν μπορούσε να κρατήσει αποτέλεσμα. Μέσα στον Δεκέμβριο έχασε 2-0 στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό, έφερε ισοπαλία 2-2 με τον Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννινα, για να ακολουθήσει η διακοπή της αγωνιστικής δράσης λόγω Χριστουγέννων.

Εντός του Ιανουαρίου είχε να δώσει σειρά κρίσιμων αγώνων, σε ένα πολύ σφιχτό από αγωνιστική δράση πρόγραμμα. Ήταν άσχημες και οι καιρικές συνθήκες, με βροχή, κρύο, κακούς αγωνιστικούς χώρους που δυσκόλευαν και την προετοιμασία. Δεν έκανε καλό ποδαρικό στο 2021, καθώς έχασε με σκορ 3-1 στα Γιάννινα από τον Απόλλωνα με κακή εμφάνιση. Κάπως καλύτερα ήταν τα πράγματα στη συνέχεια. Έφερε ισοπαλία 0-0 στο Αλκαζάρ με τη Λάρισα και πάλι ισοπαλία 0-0 στο στάδιο «Ζωσιμάδες» με τον Άρη κάτω από δυνατή βροχή. Δεν κέρδισε αλλά τουλάχιστον πήρε κάτι. Σταδιακά η ομάδα έδειχνε σημεία βελτίωσης στο αγωνιστικό της πρόσωπο. Στις 17 Ιανουαρίου έβαλε τον Ολυμπιακό στα σχοινιά μέσα στο Καραϊσκάκη. Έχασε στο 93’ από κεφαλιά του Χασάν, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις. Ακολούθησε το ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, που έληξε ισόπαλο 2-2 στα Γιάννινα, και λίγες ημέρες μετά ήττα πάλι στα Γιάννινα 1-0 από τον Βόλο με ένα… χαζό γκολ από λάθη του ΠΑΣ. Ήταν κάτι σαν χαρακίρι. Κόντευε να βγει ο Ιανουάριος και η ομάδα ήταν με μια νίκη από τις 6 Δεκεμβρίου επί της Λαμίας. Στις 27 Ιανουαρίου έσπασε η γκίνια και κέρδισε 2-0 στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ. Δεύτερη νίκη μετά από 31 χρόνια επί του «Δικέφαλου» στην Αθήνα. Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο ΠΑΣ έχασε 1-0 στα Γιάννινα από τον Ατρόμητο, αλλά τρεις ημέρες μετά, στις 3 Φεβρουαρίου, τον κέρδισε 3-2 μέσα στο Περιστέρι και τον έθεσε νοκ άουτ από το Κύπελλο. Η συνέχεια ήταν καλύτερη. Νίκη με 2-1 στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού, ήττα από τον ΠΑΟΚ ως μια κακή παρένθεση στο ουδέτερο γήπεδο Περιστερίου με σκορ 2-0, νίκη επί του ΟΦΗ με 1-0 στα Γιάννινα, ισοπαλία 0-0 στη Λαμία και ένα ονειρεμένο 17νθήμερο με τρεις νίκες επί του Παναθηναϊκού σε Κύπελλο και πρωτάθλημα. Στο Κύπελλο νίκες με 2-1 στο Αγρίνιο (εκεί έστειλε η ΕΠΟ τον ΠΑΣ) και στη Λεωφόρο, και στο πρωτάθλημα νίκη με 1-0 στα Γιάννινα στην προτελευταία αγωνιστική. Και ο κύκλος των επίσημων αγώνων έκλεισε την ημέρα της Αποκριάς, όταν ο «Άγιαξ της Ηπείρου» κέρδισε 1-0 στην Τρίπολη τον Αστέρα, κλείνοντας με θετικό πρόσωπο την αυλαία της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Για τα πλέι άουτ, τα είπαμε παραπάνω. Ο ΠΑΣ κέρδισε μόνο το πρώτο παιχνίδι με τον Ατρόμητο που του εξασφάλισε την παραμονή στην κατηγορία, και στη συνέχεια τα δύο ματς της ημιτελικής φάσης με τον Ολυμπιακό (1-1 στα Γιάννινα, 3-1 στο Καραϊσκάκη) τράβηξαν όλο το ενδιαφέρον. Στα πλέι άουτ ήταν απογοητευτικός, με μία νίκη, μία ισοπαλία και πέντε ήττες.

Ο χρόνος συμμετοχής των παικτών

Μάρβιν Πίρσμαν 2380’
Γιώργος Παμλίδης 1980’
Επαμεινώνδας Παντελάκης 1958’
Μανώλης Σάλιακας 1944’
Αλέξανδρος Καρτάλης 1755’
Ροντρίγκο Εραμούσπε 1743’
Γιάννης Κάργας 1676’
Λευτέρης Χουτεσιώτης 1675’
Χουάν Ντομίνγκεθ 1535’
Χρήστος Ελευθεριάδης 1437’
Στέφανος Σιόντης 1350’
Σάντι Κριζμάν 1301’
Λεό Μπατίστ 1290’
Φάμπρι Κάστρο 1245’
Γιούρι Λοντίγκιν 758’
Φαμπρίτσιο Μπρένερ 744’
Άγγελος Λιάσος 668’
Αντώνης Οικονομόπουλος 531’
Βλάντισλαβ Νάουμετς 495’
Νικολάε Μιλιντσεάνου 308’
Αλέξανδρος Λώλης 202’
Σταύρος Πήλιος 101’
Βασίλης Αθανασίου 49’
Γιώργος Δούμτσης 42’
Παντελής Πανουργιάς 10’
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο χρόνος συμμετοχής είναι για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, χωρίς τους 7 αγώνες των πλέι άουτ

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Αντί να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία ο ΠΑΣ, διαμαρτυρήθηκε ο ΝΠΣ Βόλος!

Βαγγέλης Γυφτόπουλος