ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Προετοιμασία για το Παγκόσμιο Ξιφασκίας σε ανοιχτά γήπεδα και κερκίδες

Για τη μεγαλύτερη πρόκληση στη μέχρι τώρα καριέρα του ετοιμάζεται ο 16χρονος αθλητής ξιφασκίας Γιώργος Μανδέλος, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων (Κ17) ξιφασκίας, ως μέλος της Εθνικής ομάδας ξίφους μονομαχίας.

Μάλιστα, ο αθλητής στο Τμήμα Ξιφασκίας του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα, είχε κερδίσει την πρόκριση από πέρυσι, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, οι αγώνες δεν έγιναν ποτέ. «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συμμετάσχω στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα», δηλώνει ο Γιώργος Μανδέλος και προσθέτει: «Προσπαθώ να μην αγχώνομαι, καθώς πέραν του υψηλού ανταγωνισμού που θα κληθώ να αντιμετωπίσω, το μεγαλύτερο άγχος που έχω είναι ο κορωνοϊός». Το άγχος του έχει να κάνει με το ότι εάν κάποιος αθλητής βρεθεί θετικός πριν το ταξίδι στην Αίγυπτο, δε θα μπορέσει να πάρει μέρος στη διοργάνωση. Αυτός είναι και ο λόγος που ο προπονητής του Ανδρέας Καραμάνης εφιστά συνεχώς την προσοχή του, ιδιαίτερα τώρα που η ημερομηνία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων πλησιάζει.

Προπόνηση σε ακατάλληλες συνθήκες

Ένα ακόμη στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η ελλιπής προετοιμασία. Όπως εξηγεί ο κ. Καραμάνης, η τελευταία αγωνιστική δράση έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2020, έναν μήνα προτού επιβληθεί το πρώτο καθολικό lockdown. Έκτοτε δεν έχουν επιστρέψει ομαλά σε κανονικούς ρυθμούς προπονήσεων, σε αντίθεση με πολλούς από τους προσεχείς αντιπάλους του Γιώργου, οι οποίοι δε σταμάτησαν τις προπονήσεις, όπως συνέβη στην Ελλάδα.
«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι πως ο Γιώργος δε βρίσκεται σε αγωνιστική φόρμα. Αυτή η απραξία τον έχει επηρεάσει ψυχολογικά, γι’ αυτό και δεν είναι σίγουρος για την πορεία του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Είναι πολύ δύσκολο χωρίς ορθή προετοιμασία να φτάσει σε κάποια διάκριση, παρ’ όλα αυτά εδώ και δύο μήνες το παλεύουμε για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμος», αναφέρει ο κ. Καραμάνης.
Το γεγονός ότι είναι μέλος της προεθνικής ομάδας εφήβων επιτρέπει στον Γιώργο Μανδέλο να προπονείται σε καθημερινή βάση και να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στίβου ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης. Ωστόσο, ο ίδιος και ο προπονητής του δεν έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε κάποιον κλειστό χώρο κατάλληλο για ξιφασκία, παρά μόνο σε ανοιχτά γήπεδα και στις… εξέδρες των «Ζωσιμάδων». Μόνο τις τελευταίες ημέρες ο 16χρονος αθλητής μπόρεσε να προπονηθεί στην κλειστή αίθουσα στίβου, κάτω από τη μεγάλη κερκίδα του Εθνικού Σταδίου.
«Ο εξωτερικός χώρος είναι ακατάλληλος για ξιφασκία, τα παιδιά εδώ μπορούν να αθλούνται μόνο ατομικά, χωρίς να αγωνίζονται μεταξύ τους», σχολιάζει ο κ. Καραμάνης. «Ωστόσο, πάλι καλά που μας έχει επιτραπεί η είσοδος ώστε να μπορούμε να προπονούμαστε και γι’ αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ Παντελή Κολόκα. Πάντως, πιστεύω ότι για τα παιδιά που συμμετέχουν σε τέτοιες υψηλές διοργανώσεις, θα έπρεπε από την αρχή να δοθεί κάποια ειδική άδεια για να προπονούνται σε κλειστό χώρο», τονίζει.

Δε λείπει η αισιοδοξία

Ο Ανδρέας Καραμάνης είναι αισιόδοξος εν όψει της προσεχούς διοργάνωσης στην Αίγυπτο και πιστεύει ότι ο αθλητής του μπορεί να ανταπεξέλθει σημειώνοντας μια ικανοποιητική πορεία. Μπορεί στην αρχή να ήταν διστακτικός σχετικά με το αν θα έπρεπε ο Γιώργος να λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς τα χρήματα του ταξιδιού δεν καλύπτονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας ή από το κράτος, ωστόσο ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, κατέληξαν στο ότι η συμμετοχή αυτή θα είχε περισσότερα οφέλη για τον νεαρό ξιφομάχο.
Όσον αφορά τον αγωνιστικό –και όχι μόνο– χαρακτήρα του αθλητή του, ο κ. Καραμάνης κάνει λόγο για ένα πολύ ταλαντούχο και έξυπνο παιδί που μπορεί να εξελιχθεί, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει σπουδαίο μέλλον στην ξιφασκία. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι η αστείρευτη επιμονή και υπομονή που διαθέτει, καθώς δεν παρατάει ποτέ έναν αγώνα.
«Ο Γιώργος είναι ένα παιδί που έχει, όπως το λέω εγώ, “ξιφασκιακή αντίληψη”, καταλαβαίνει δηλαδή το παιχνίδι τεχνικά. Αφήνει έναν αγώνα να εξελιχθεί, πρώτα παρατηρεί και μελετά τον αντίπαλο, και μετά αρχίζει να χτίζει το παιχνίδι του», εξηγεί.
Ο Γιώργος Μανδέλος σχεδόν από όταν μετακόμισε από την Αθήνα στα Γιάννενα ασχολείται με την ξιφασκία, μετρώντας πλέον οκτώ χρόνια με το ξίφος στο χέρι, υπό την καθοδήγηση του Ανδρέα Καραμάνη. Όπως λέει και ο ίδιος, αν και στην αρχή ξεκίνησε δοκιμαστικά, στην πορεία το άθλημα τον κέρδισε. «Έφτασα μετά από χρόνια εδώ που βρίσκομαι σήμερα και προσπαθώ να παρακινήσω κι άλλα παιδιά να ασχοληθούν με την ξιφασκία. Ο πιο πολύς κόσμος κοροϊδεύει και δεν την παίρνει στα σοβαρά, εγώ όμως προσπαθώ να αποδείξω το αντίθετο», λέει χαρακτηριστικά ο 16χρονος αθλητής.
Πέρα όμως από τις αγωνιστικές του επιδόσεις, δεν έχει παρεκκλίνει από τις σχολικές του υποχρεώσεις και σε καμία περίπτωση δε βάζει σε δεύτερη μοίρα τα μαθήματά του, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να συνδυάσει παράλληλα και τα δύο όσο καλύτερα μπορεί.
Ο Γιώργος Μανδέλος φορτσάρει πλέον για την παρθενική του ευρωπαϊκή εμπειρία και αναμένεται να δώσει την πρώτη του μάχη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων ξίφους μονομαχίας στις 11 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα

Στο Παγκόσμιο Νεανίδων Ξιφασκίας η Ναυσικά Δημοσθένους

Τρια κύπελλα για τον ΠΑΣ στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο ξίφους μονομαχίας έως 14 ετών

Καταγγελία για χρήση του ονόματος του ΠΑΣ από ιδιωτική ακαδημία ποδοσφαίρου