Ο «Η.Α.» στο φύλλο 18-1-1977 περιγράφει την πρώτη νίκη του ΠΑΣ στην Α’ Εθνική επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο
Αθλητικά

Με αργεντίνικα κανόνια οι πρώτες νίκες

Με τέρματα των Όσκαρ Αλβαρέζ και Σέργιο Εσπινόζα ο ΠΑΣ σημείωσε ανά κατηγορία τις πρώτες νίκες επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Την Κυριακή θα γίνει η 25η αναμέτρηση του ΠΑΣ με τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ». Στα προηγούμενα 24 παιχνίδια καταγράφονται 16 νίκες του ΟΦΗ, τέσσερις ισοπαλίες και τέσσερις νίκες του ΠΑΣ.

Δε συμπεριλαμβάνονται οι αγώνες μπαράζ που έγιναν τη σεζόν 2000-01 στη Ρόδο και στα Γιάννινα. Στον αντίποδα, στις τέσσερις νίκες του ΠΑΣ συμπεριλαμβάνεται και αυτή που πήρε στα χαρτιά τη σεζόν 2014-15, όταν η ομάδα της Κρήτης αποχώρησε πρόωρα από το πρωτάθλημα λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Το ματς που δεν έγινε, ήταν προγραμματισμένο το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015. Ο ΟΦΗ είχε μείνει με τον Αναστόπουλο και με 13 παίκτες, οι οποίοι, μετά την ήττα από τον Πανθρακικό στο «Γεντί Κουλέ», δεν προπονήθηκαν όλη την εβδομάδα. Όμως ο ΠΑΣ ταξίδεψε κανονικά στο Ηράκλειο, συντάχθηκε φύλλο αγώνος και στη συνέχεια οι ομάδες αποχώρησαν. Οι παίκτες του ΟΦΗ βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να χαιρετήσουν τον κόσμο και στη συνέχεια γύρισαν στα αποδυτήρια. Στο ρεπορτάζ του «Η.Α» σημειώναμε μεταξύ άλλων: «Η διοίκηση της Κρητικής ομάδας αποφάσισε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα και να μη συνεχίσει μέχρι το τέλος. Υπό το βάρος των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων, αποφάσισαν να αποχαιρετήσουν πρόωρα τη Σούπερ λίγκα, για να ακολουθήσουν προφανώς το μοντέλο της ΑΕΚ, του Άρη και άλλων ομάδων να ξεχρεωθούν στην Γ’ Εθνική. Έτσι το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ και οι διαιτητές παρατάχτηκαν κανονικά στο “Γεντί Κουλέ”, συντάχθηκε το φύλλο αγώνος, αλλά έκλεισε μετά από 20 λεπτά με τις παρατηρήσεις ότι ο ΟΦΗ δεν προσήλθε να αγωνιστεί. Θα ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία. Το φύλλο αγώνος θα πάει στην πειθαρχική επιτροπή και εκεί το ματς θα κατακυρωθεί υπέρ του ΠΑΣ με σκορ 3-0. Στον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκαν οι εναπομείναντες παίκτες του ΟΦΗ και ο Νίκος Αναστόπουλος που σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρέτησαν τους 1000 περίπου φιλάθλους που πήγαν στο γήπεδο. Ο ΠΑΣ αφού έκανε ελαφρά προπόνηση στο “Γεντί Κουλέ”, αποχώρησε και το βράδυ της Κυριακής επέστρεψε στα Γιάννινα».

Ο ΠΑΣ εξέφρασε τη συμπαράστασή του για την περιπέτεια του ΟΦΗ, με τον αρχηγό της ομάδας Γιώργο Ντάσιο να δηλώνει τα εξής: «Είναι κρίμα γι’ αυτή την ομάδα, κρίμα γι’ αυτά τα παιδιά, τα οποία έχουν αντέξει πολύ, χωρίς να έχουν κάτι από πίσω τους. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Είναι το επάγγελμά μας, από αυτό ζούμε και μπορώ να τους καταλάβω. Κι εγώ από επαρχιακή ομάδα με κόσμο είμαι. Ο ΟΦΗ θα βρει τον δρόμο του. Βίωσα παρόμοιο γεγονός. Θεωρώ ότι η ομάδα θα βρει πάλι τον δρόμο της».
Όμως η ζωή κύκλους κάνει και οι ομάδες με κόσμο και ιστορία δε χάνονται ποτέ. Ο ΟΦΗ κατέβηκε μέχρι τη Γ’ Εθνική, άλλαξε ΑΦΜ και ξαναγύρισε στη Σούπερ Λιγκ. Οι δρόμοι των δύο ομάδων ξανάσμιξαν πάλι στη μεγάλη κατηγορία. Για τη σεζόν 2018-19 το παιχνίδι έγινε στο Ηράκλειο το Σάββατο 6 Απριλίου 2019. Ο ΠΑΣ ήταν 4 βαθμούς πιο πάνω από τον ΟΦΗ, που ήταν στην καυτή ζώνη του υποβιβασμού. Ο ΟΦΗ σε αυτό το αποφασιστικό παιχνίδι κέρδισε με σκορ 1-0, με γκολ στο 20’ του Βαζ. Η διαφορά μειώθηκε στον έναν βαθμό. Ο ΠΑΣ ήταν στη ζώνη των μπαράζ με τη 2η ομάδα της Β’ Εθνικής και ο ΟΦΗ στη ζώνη του υποβιβασμού. Όμως η κρητική ομάδα, με δύο εντυπωσιακές εκτός έδρας νίκες επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ και επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι, έριξε τον ΠΑΣ στην κόκκινη ζώνη του υποβιβασμού και αυτή διασφάλισε την παραμονή σε διπλό μπαράζ με τον Πλατανιά. Συνέπεσε χρονικά, μόλις η ομάδα της Κρήτης βγήκε από τη ζώνη του υποβιβασμού στο τέλος του πρωταθλήματος, να εφαρμοστεί και το αποτυχημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, με τη δημιουργία της Σούπερ Λιγκ 2, δίνοντας τη χαριστική βολή στον ΠΑΣ.

Η πρώτη αναμέτρηση

Η πρώτη αναμέτρηση στα χρονικά των δύο ομάδων στο Ηράκλειο έγινε το Σάββατο 12 Μαρτίου 1966 για την αγωνιστική σαιζόν 1966-1967 του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής και έληξε με σκορ 3-0 υπέρ των γηπεδούχων. Δύο γκολ πέτυχε ο Λεμονής και ένα ο Γιάννης Βουζουνεράκης, που λίγα χρόνια αργότερα πήγε με μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, στα χνάρια του οποίου βάδισε αρκετά χρόνια μετά ο Γιάννης Δαμανάκης από τα Χανιά. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Πασχαλίδης.

ΟΦΗ: Αδαμάκης, Παπαθεοφάνους, Τσακίρογλου, Ξενικάκης, Μπουρδαμής, Κιουσέντερλης, Μαυρής, Βουζουνεράκης, Θεμελής, Λεμονής, Βακάλογλου.

ΠΑΣ: Τσιώλης, Μπρίκος, Αναστασίου, Τζαμάκος, Παπλιάκος, Μαυριδόπουλος, Ζαφείρης, Καραμανωλάκης, Τσόμπας, Γραμμενιάτης, Τσουρλίδας.

Η πρώτη νίκη του «Άγιαξ»

Η πρώτη νίκη του ΠΑΣ μέσα στο Ηράκλειο, σημειώθηκε στις 15-4-1973 (σαιζόν 72-73) με σκορ 1-0 και με γκολ που σημείωσε ο Όσκαρ Αλβαρέζ με ένα καταπληκτικό σουτ στο 60ο λεπτό. Προπονητής στον ΠΑΣ ήταν ο Γκομέζ Ντε Φαρία. «Υπέταξε τον κακό του δαίμονα», έγραφε ο «Ηπειρωτικός Αγών». Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Μουμτζής από την Αθήνα, που λίγα χρόνια μετά ήταν και στους πίνακες της Α’ Εθνικής.

ΟΦΗ: Πατηνιώτης, Πίτσος, Τσακίρογλου, Μαστοράκης, Αλεξανδρής, Τσαγγαράκης, Τζιράκης (80’ Μαραγκουδάκης),Αρίστου, Γραβιάς, Μαχλάς, Παπαδόπουλος.

ΠΑΣ: Λίσα, Γραμμενιάτης (31’ Θαυμαστός), Τσουρλίδας, Σιόντης, Βέργος, Μάντος, Κοντογιωργάκης, Μοντέζ, Αλβαρέζ (82’ Οικονομίδης), Παστερνάκης, Γκλασμάνης.

Η πρώτη νίκη στην Α’ Εθνική

Από το 1974 και μετά άρχισαν οι αγώνες των δύο ομάδων στην Α’ Εθνική. Την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 1977 (σεζόν 1976-77), ο ΠΑΣ κέρδισε 2-1 στο «Γεντί Κουλέ» και η νίκη αυτή ήταν η πρώτη στη μεγάλη κατηγορία για τον «Άγιαξ». Ο ΟΦΗ προηγήθηκε στο 19΄με τον Παπαδόπουλο, αλλά ο ΠΑΣ έκανε την ανατροπή με δύο γκολ του Σέργιο Εσπινόζα (εκείνη τη χρονιά είχε αποκτηθεί από τον Ατρόμητο για να αντικαταστήσει τον Όσκαρ Αλβαρέζ που πήγε στον Παναθηναϊκό) στο 50’ και 84’. Ο ΟΦΗ είχε δοκάρι με τον Γιαλαμά. Διαιτητής ο Αρμόδωρος.

ΟΦΗ: Πανακάκης, Ρέλλης, Βλάχος, Ιβάντα, Βασιλείου, Γιαλαμάς, Παμπουλής, Καραϊσκος, Αλεξανδρής (76’ Τσαγγαράκης), Τζιράκης (46’ Ροδιτάκης), Παπαδόπουλος.

ΠΑΣ: Παντελίδης, Χατζηαντωνίου, Τσουρλίδας, Χατζηκαπετάνης, Μπάγιας, Μάντος, Κοντογιωργάκης (83’ Παπαχρήστου), Μοντέζ, Εσπινόζα, Γκλασμάνης, Λιάκος (76’ Δ. Σεϊταρίδης).

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος