ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Σπουδαία νίκη με… καρδιοχτύπια στη Ριζούπολη

Σπουδαία νίκη με σκορ 2-1 επί του Απόλλωνα στη Ριζούπολη σημείωσε σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση του στον βαθμολογικό πίνακα.

Τα τρίποντα σε εκτός έδρας παιχνίδια είναι υπερπολύτιμα και χτίζουν στόχους. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» παρουσίασε ακριβώς την ίδια αγωνιστική ταυτότητα, όπως και στα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια με Άρη και Βόλο. Είχε ένα καταπληκτικό α’ ημίχρονο, πετυχαίνοντας λίγο πριν την εκπνοή του 45λέπτου τα δύο γκολ με Παμλίδη στο 44’ και Ελευθεριάδη στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων. Ενώ είχε το αβαντάζ της διαφοράς του σκορ, παραλίγο να «αυτοκτονήσει» στο β’ ημίχρονο, καθώς κατέβασε στροφές, έχασε έδαφος, υποχώρησε και έδωσε την ευκαιρία στον Απόλλωνα να προσπαθήσει για την ισοφάριση αλλά και για την ανατροπή. Βέβαια, ο ΠΑΣ είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες στο α’ ημίχρονο (7’ με Ελευθεριάδη, 18’ με Σάλιακα) και μία στην επανάληψη με τον Κριζμάν να κάνει το 0-3 και να κάνει πιο όμορφη την βραδιά στη Ριζούπολη. Δεν μπήκαν αυτά τα γκολ και λίγο έλειψε στο β’ ημίχρονο να έρθουν τα πάνω κάτω. Ο Απόλλων στο 48’ έχασε πέναλτι με τον Φατιόν, το πρώτο στην καριέρα του, σε δύο τρεις περιπτώσεις ο Χουτεσιώτης έκανε καταπληκτικές αποκρούσεις και στο 96’ λίγο έλειψε να σπάσουν οι καρδιές, όταν δόθηκε έμμεσο στην περιοχή του ΠΑΣ, κοντά στη γραμμή της μικρής περιοχής σε γύρισμα της μπάλας από τον Σάλιακα. Ευτυχώς και στη φάση αυτή, το σουτ του Ντάουντα βρήκε το σώμα του Χουτεσιώτη.
Το τι παθαίνει ο ΠΑΣ και παθαίνει «μπλακ άουτ» στο β’ ημίχρονο, ενώ ξεκινά εντυπωσιακά τα παιχνίδια, είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον Γιαννίκη και τους παίκτες. Εκεί που είχε πατημένο το κεφάλι στο έδαφος του Απόλλωνα και δεν τον άφηνε να πάρει ανάσα στο α’ ημίχρονο, αντί να τον αποτελειώσει μια και καλή, τον «ανέστησε» στην επανάληψη και του έδωσε το δικαίωμα να πιστέψει ότι μπορεί να κάνει ανατροπή. Όμως έστω και έτσι, έστω και με καρδιοχτύπια αποδόθηκε δικαιοσύνη. Κέρδισε η ομάδα που ήταν καλύτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Στο α’ ημίχρονο ελάχιστες φορές οι γηπεδούχοι μπόρεσαν να πατήσουν στην περιοχή του Χουτεσιώτη. Με το σταγονόμετρο και οι φάσεις που δημιούργησαν. Όπως θα δείτε και στο φιλμ του αγώνα, ο ΠΑΣ έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να δώσει στη νίκη διαστάσεις θριάμβου. Στην επανάληψη ναι μεν πίεσε σε κάποια διαστήματα ο Απόλλωνας, έχασε το πέναλτι, αλλά και τότε ο ΠΑΣ πάλι είχε ευκαιρίες να κάνει το 0-3. Αν δούμε την συνολική εικόνα του αγώνα, ο ΠΑΣ υπερέχει του αντιπάλου του, ήταν καλύτερος, είχε περισσότερες ευκαιρίες και τελικές προσπάθειες. Συνεπώς κέρδισε δίκαια. Δε νομίζουμε ότι μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.
Ο Αργύρης έκανε τρεις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι στον Βόλο. Στο κέντρο της άμυνας έβαλε τον Κάργα αντί του Εραμούσπε και στο κέντρο τον Ελευθεριάδη αντί του Νάουμετς και τον Λεό αντί του Καρτάλη. Θέλησε να δώσει επιθετικότερο σχήμα στην ομάδα, αφού στα πλάνα ήταν να χτυπήσει τη νίκη, όπως και έγινε. Ξεκίνησε με 4-4-2 που μερικές φορές, με την προώθηση του Παμλίδη έπαιρνε μορφή 4-3-3. Κορυφαίος ήταν ο γκολκίπερ Χουτεσιώτης. Σταθερός και με καλές επεμβάσεις σε καίριες φάσεις. Πολύ καλός ο Σιόντης, όπως και ο Κάργας, δραστήριος ο Λεό, βοήθησε ο Νάουμετς στην επανάληψη. Ο Παμλίδης όταν χρειάστηκε έβαλε το γκολ, χωρίς να είναι τόσο καλός στο υπόλοιπο διάστημα.
Αντίθετα με τον ΠΑΣ, ο Απόλλων έδειξε ότι είναι ομάδα β’ ημιχρόνου. Με τη Λάρισα κέρδισε 1-0 στην εκπνοή του αγώνα και με τον Άρη το περασμένο Σάββατο στο στάδιο «Ζωσιμάδες» στην επανάληψη λίγο έλειψε να ισοφαρίσει 1-1. Στο α’ μέρος ήταν τυχερός που δεν του τρύπησε περισσότερο τα δίχτυα ο ΠΑΣ και να τον διασύρει. Όμως στην επανάληψη η «Ελαφρά ταξιαρχία», βοηθούμενη και με τις αλλαγές που έκανε ο Παράσχος ανέβασε κατά πολύ την απόδοσή της και απείλησε με ισοφάριση τον ΠΑΣ. Από τους γηπεδούχους ξεχώρισαν μόνο στο β’ ημίχρονο οι Μουνιέ, Ντάουντα, Τσαμπούρης, Μπεντινέλι.

ΤΑ ΓΚΟΛ
44’: Ο Κριζμάν κατέβασε τη μπάλα στην περιοχή του Απόλλωνα, με σουτ-κεραυνό βρήκε το οριζόντιο δοκάρι, στην επαναφορά βρέθηκε στην τροχιά της μπάλας ο Παμλίδης που με κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα κάνοντας το 0-1.
45+2’: Ο Λεό από αριστερά άδειασε με προσποίηση δύο αντιπάλους, έδωσε στον Πίρσμαν που με αριστοτεχνικό τρόπο πέρασε τη μπάλα πάνω από τον Τσαμπούρη, την έστρωσε δεξιά στον Ελευθεριάδη που με κοντινό σουτ έγραψε το 0-2.
81’: Ο Ντάουντα πήγε να πλασάρει, έγινε η κόντρα σε αμυντικό του ΠΑΣ, η μπάλα πήγε στον Ιωαννίδη που με συρτό αριστερό σουτ την έστειλε στα δίχτυα μειώνοντας το σκορ σε 1-2.

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ
48’: Αυστηρό πέναλτι υπέρ του Απόλλωνα έδωσε ο Βάτσιος, σε προβολή του Κάργα στον Μπετινέλι. Το πέναλτι εκτέλεσε άτσαλα ο Φατιόν πάνω από τα δοκάρια του ΠΑΣ

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ
3’: Σουτ Παμλίδη από ύψος περιοχής πάνω από τα δοκάρια.
5’: Πλασέ του Φερνάντες πέρασε άουτ χωρίς να ανησυχήσει τον Χουτεσιώτη.
7’: Μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΣ, όταν ο Ελευθεριάδης δεν μπόρεσε να πλασάρει από κοντά, η μπάλα αποκρούσθηκε από αμυντικό και πήγε στον Παμλίδη, αυτός γλίστρησε κοντά στην εστία, ο Λεό πήγε να κάνει το πλασέ από δεξιά πλάγια θέση χωρίς αποτέλεσμα.
15’: Μακρινό σουτ του Σάλιακα πάνω από τα δοκάρια.
18’: Νέα μεγάλη ευκαιρία για ΠΑΣ, όταν σουτ του Σάλιακα ο γκολκίπερ Κότσαρης έμεινε άναυδος, αλλά απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Φατιόν.
55’: Ο Λεό πάσαρε στον Κριζμάν που ήταν σε καλή θέση για γκολ, άργησε να σουτάρει και έδιωξε ο Μπαξεβανίδης.
58’: Καλό σουτ του Τσαμπούρη βρήκε την πλάτη του Κάστρο και έφυγε κόρνερ.
69’: Καταπληκτική απόκρουση του Χουτεσιώτη σε χτύπημα φάουλ του Μουνιέ.
70’: Σε κόρνερ του Ντάουντα ο Λισγάρας έκανε την κεφαλιά σε κοντινή απόσταση αλλά δεν είχε δύναμη και έπιασε την μπάλα ο γκολκίπερ του ΠΑΣ.
75’: Καταπληκτική ευκαιρία για τον ΠΑΣ να κάνει το 0-3 και να τελειώσει εκεί το παιχνίδι. Ο Νάουμετς έκανε επέλαση από αριστερά, έδωσε τη μπάλα στον αμαρκάριστο Κριζμάν που καθυστερημένα έκανε το σουτ, το οποίο απέκρουσε πριν από τη γραμμή ο Λισγάρας. Ακολούθησε νέο σουτ του Λεό στην αγκαλιά του Κότσαρη.
96’: Κόντεψαν να σπάσουν καρδιές, όταν ο Σάλιακας προσπάθησε να διώξει την μπάλα και αυτή γύρισε πίσω στον Χουτεσιώτη και την μπλόκαρε. Δόθηκε έμμεσο στο ύψος περίπου της μικρής περιοχής, αλλά το σουτ του Μουνιέ πάλι απέκρουσε ο Χουτεσιώτης.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Ο Αριστείδης Βάτσιος (Δ. Αττικής) ελέγχεται σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον έπρεπε να αποβάλει τον Φατιόν στο 45’ με 2η κίτρινη κάρτα όταν χτύπησε στο πρόσωπο τον Ελευθεριάδη και δεύτερον δεν έπρεπε να καταλογίσει το έμμεσο στο 96’ καθώς ήταν τυφλό γύρισμα της μπάλας και όχι σκόπιμο γύρισμα στον τερματοφύλακα. Καλοί οι επόπτες Μιχαήλ Δημόπουλος (Δ. Αττικής), Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος (Κορινθίας). Τέταρτος τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Κοτσάνης (Δράμας). Στο VAR θα είναι ο Τάσος Παπαπέτρου (Αθηνών) και AVAR ο Ανδρέας Φωτόπουλος (Αθηνών).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Κότσαρης (46’ Βέρχουλτς), Τσαμπούρης, Βιτλής (46’ Μουνιέ), Ντομίνγκες, Λισγάρας, Φατιόν (71’ Κολ), Σλίβκα, Μπαξεβανίδης, Φερνάντεθ (46’ Ντάουντα), Τσιλούλης (76’ Ιωαννίδης), Μπεντινέλι.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Χουτεσιώτης, Σάλιακας, Πρίσμαν, Κάργας, Παντελάκης, Κάστρο, Σιόντης (89’ Εραμούσπε), Ελευθεριάδης (58’ Νάουμετς), Μπαπτίστ, Κριζμάν (76’ Μπρένερ), Παμλίδης (58’ Καρτάλης).

Γιαννίκης: Είχαμε στόχο τη νίκη και την πήραμε

Ο προπονητής του ΠΑΣ Αργύρης Γιαννίκης δήλωσε τα εξής: «Δε θα έλεγα ότι μας έγινε ολοκληρωτικά μάθημα, είχαμε πάλι θέματα στο παιχνίδι μας. Πιστεύω όμως ότι στόχος ήταν η νίκη, το καταφέραμε, προηγηθήκαμε στο α’ ημίχρονο και το σκορ θα μπορούσε να είναι και στο 0-3. Λογικά μετά ο αντίπαλος μάς πίεσε και λογικό είναι να βγάλει φάσεις. Αν βγάλουμε την τελευταία φάση (έμμεσο φάουλ) θα έλεγα ότι τα πήγαμε εντάξει».
Για την τελευταία φάση και αν χτυπούσαν δυνατά οι καρδιές: «Ναι, και μετά θα λέγαμε για τον νόμο ότι αν χάνεις πολλές ευκαιρίες η μπάλα σε τιμωρεί. Εν τέλει ωραία η νίκη, μάς ευχαριστεί. Για τους παίκτες δεν είναι εύκολο να παίζουν Σάββατο-Τετάρτη, με την ένταση κιόλας που βγάζουμε στα παιχνίδια μας , αλλά πήραμε τη νίκη».
Για τις ευκαιρίες που χάθηκαν από τον ΠΑΣ στο β’ ημίχρονο: «Παραλίγο να γίνει πάλι η ζημιά. Αν δεν πετυχαίνεις το 0-3. Βάλαμε μυαλό μόνο επειδή πήραμε το αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, δεν γίνεται μέσα σε τρεις μέρες να σβήσουμε όλα τα λάθη, αλλά κάναμε ένα βήμα μπροστά, κάναμε πιο πολλές ευκαιρίες σήμερα, θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμα πιο άνετοι, είμαστε σε δρόμο εξέλιξης και συνεχίζουμε».
Για το τι κρατάει από το ματς: «Κρατώ το πάρα πολύ καλό α’ ημίχρονο, πετύχαμε δύο γκολ και μπορούσαμε κι άλλα πιο πριν και κρατάω ότι σε κάθε δυσκολία ξαναβρίσκουμε τον δρόμο μας».

Παράσχος: Ήμασταν άτυχοι που δε βάλαμε το πέναλτι

Ο προπονητής του Απόλλωνα Γιώργος Παράσχος δήλωσε τα εξής: «Είχαμε δύο πρόσωπα, ένα α’ ημίχρονο που πραγματικά ο ΠΑΣ Γιάννινα μάς πίεσε πάρα πολύ. Δεν είχαμε την ηρεμία, δεν είχαμε την υπομονή και καταφέραμε στα τελευταία 2 λεπτά του α’ ημιχρόνου δυστυχώς να δεχτούμε δύο γκολ. Από εκεί και πέρα αλλάξαμε εικόνα στο β’ ημίχρονο, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι αλλαγές που κάναμε. Ήμασταν άτυχοι που δε βάλαμε το πέναλτι, γιατί μπορούσαμε ακόμα και τη νίκη. Θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την απόδοσή μας όσο θα περνάει ο καιρός και από εκεί και πέρα να βρούμε κι έναν μόνιμο κορμό, να παίζουμε καλύτερα».
Για την επιλογή του να εκτελέσει το πέναλτι ο Φατιόν: «Είχε 14 στα 14 γι’ αυτό και τον φώναξα. Δεν είχε χάσει πέναλτι εδώ και χρόνια, αλλά δυστυχώς κάποτε χάνεις».
Για το τι κρατάει από το ματς: «Κρατάμε το β ημίχρονο. Πρέπει να βρούμε το φάρμακο για καλύτερη κυκλοφορία και καλύτερη εικόνα απ’ αυτή που δείξαμε σήμερα».

Σάλιακας: Κρατάμε τους 3 βαθμούς και βλέπουμε την ΑΕΚ

Μαχητικός ήταν ο δεξιός αμυντικός του ΠΑΣ Μανώλης Σάλιακας που στο τέλος του αγώνα δήλωσε τα εξής: «Μπήκαμε πολύ καλά στο α’ ημίχρονο, δημιουργήσαμε πολλές φάσεις, δεν απειληθήκαμε καθόλου. Στο β’ ημίχρονο δώσαμε χώρο, δεν έπρεπε, αλλά ευτυχώς δεν το πληρώσαμε. Κρατάμε τους 3 βαθμούς και κοιτάμε την ΑΕΚ».
Για την πίεση του Απόλλωνα στο β’ ημίχρονο: «Σίγουρα, ο Απόλλωνας έκανε πιο επιθετικό το σχήμα του, αλλά αφού πήραμε τους 3 βαθμούς αυτό έχει σημασία».
Για το τι είχε ο ΠΑΣ που δεν το είχε ο Απόλλωνας: «Ήμασταν καλά διαβασμένοι, μας είχε προετοιμάσει πολύ καλά ο προπονητής, είχαμε δουλέψει στην επιθετική ανάπτυξη γι’ αυτό και βγήκε αυτή η πάρα πολύ όμορφη εικόνα. Έτσι παίζουμε πάντα, επιθετικό ποδόσφαιρο

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος