Ο Κριζμάν προσπαθεί να αποφύγει τον Σεμέδο, ενώ αριστερά παρακολουθεί ο Ραφίνια
Αθλητικά

Τίποτα δεν είναι τυχαίο φέτος στον ΠΑΣ

Πιάνει τόπο η καλή δουλειά του Γιαννίκη και των παικτών, δικαιώνοντας και τον Χριστοβασίλη για τις επιλογές του

Πριν ξεκινήσει ο ΠΑΣ τις αγωνιστικές υποχρεώσεις, ποιος θα πίστευε ότι θα έπαιρνε δύο βαθμούς στα παιχνίδια με Άρη (εκτός) και Ολυμπιακό (εντός);

Ποιος θα πίστευε ότι θα έβαζε δύο γκολ στο Χαριλάου, σε ένα γήπεδο που σκόραρε κάθε πέντε χρόνια, και θα έριχνε στα σχοινιά τον Άρη; Ποιος θα πίστευε ότι θα έπαιζε τόσο καταπληκτικά απέναντι στον Ολυμπιακό, που τον αντιμετώπισε ως ίσος προς ίσον; Ποιος θα πίστευε ότι θα έβαζε γκολ, θα είχε δοκάρι, 2-3 καλές ευκαιρίες για γκολ απέναντι στην πανίσχυρη ομάδα του Ευρωπαίου Ολυμπιακού; Ποιος θα πίστευε ότι θα έβλεπε ένα γκολ που μοιάζει με… ποίημα, καθώς, πριν πάει η μπάλα στον σκόρερ Παμλίδη, οι παίκτες του Γιαννίκη άλλαξαν πέντε φορές την μπάλα στα καρέ του Ολυμπιακού, που και στα παιχνίδια της Ευρώπης δύσκολα δέχεται γκολ;

Κι όμως συνέβησαν, ξεπερνώντας ο ΠΑΣ τις προσδοκίες και των πλέον αισιόδοξων οπαδών του. Όσοι παρακολούθησαν προπονήσεις και φιλικά παιχνίδια, δεν αιφνιδιάστηκαν από τον καλό ΠΑΣ των δύο πρώτων αγωνιστικών. Όπως λέει κι ο λαός, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Όταν άρχισε κάπως να ρολάρει η ομάδα, καλύπτοντας έστω και μέσω των προπονήσεων της προετοιμασίας και με τα φιλικά τη μεγάλη αγωνιστική απραξία που είχε από αρχές Μαρτίου, λόγω του κορωνοϊού, άρχισε να δείχνει και τις αρετές της.

Μετά τη νίκη στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού στις 5 Σεπτεμβρίου 2020, στη στήλη της 9ης Σεπτεμβρίου είχαμε γράψει για την εικόνα του ΠΑΣ: «Ο “Άγιαξ της Ηπείρου’’ δείχνει να είναι σε καλό δρόμο. Θα σταθούμε λίγο στα όσα είδαμε στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, που έγινε το περασμένο Σάββατο. Εξελίσσεται σε μια ομάδα που παίζει πειθαρχημένα, βάσει συγκεκριμένου αγωνιστικού πλάνου. Δεν παίζει με αυτοσχεδιασμούς των παικτών της, δε στηρίζεται σε ατομικές ενέργειες, αλλά παίζει μπάλα σαν ομάδα, σαν σύνολο, με συγκεκριμένους ρόλους ο κάθε ποδοσφαιριστής στον αγωνιστικό χώρο. Το γκολ της νίκης προήλθε από οργανωμένη επίθεση, από δουλεμένη φάση στις προπονήσεις. Το ίδιο έγινε και σε άλλες δύο καλές φάσεις. Άρεσε ο ΠΑΣ στο Αγρίνιο, γιατί έπαιξε απλό ποδόσφαιρο, με μυαλό, όχι περιττές κινήσεις και ταλαιπωρία της μπάλας. Ο κάθε παίκτης ήξερε που θα κινηθεί, που θα δώσει την μπάλα, πώς θα αμυνθεί και πώς θα βγει μπροστά για τον αιφνιδιασμό. Όλα βέβαια δεν έγιναν σωστά, υπήρξαν και λάθη, σε κάποια διαστήματα φάνηκαν αδυναμίες. Στην παρούσα φάση, σημασία έχει η προσπάθεια και ότι η ομάδα κατεβαίνει διαβασμένη στο γήπεδο, παρότι προέρχεται από μεγάλη αγωνιστική απραξία, παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν πολλά φιλικά. Τα υπόλοιπα θα διορθωθούν στην πορεία».

Όπως ακριβώς περιγράψαμε πριν από ένα μήνα τα πράγματα, έτσι ακριβώς βγήκαν και στην πορεία. Ο ΠΑΣ δείχνει να είναι καλή και δουλεμένη ομάδα, με πολλά περιθώρια βελτίωσης. Με τον καιρό θα γίνεται καλύτερος και όσο θα δίνει αγώνες, τόσο θα βελτιώνει την αγωνιστική εικόνα του. Όπως μας είχε εκμυστηρευτεί ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης στη διάρκεια της προετοιμασίας στο Καρπενήσι, το μόνο που τον φόβιζε, ήταν η μεγάλη αγωνιστική απραξία, αφού η ομάδα είχε να παίξει επίσημο παιχνίδι από τις 8 Μαρτίου, όταν είχε κερδίσει την Κέρκυρα και στη συνέχεια διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω κορωνοϊού. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε εν μέρει με τα φιλικά και τις καθημερινές προπονήσεις. Και όπως δήλωσε μετέπειτα, από τον Νοέμβριο και μετά η ομάδα θα δείξει το πραγματικό πρόσωπό της, αφού μέχρι τότε με τα επίσημα παιχνίδια θα αποκτήσει καλύτερο ρυθμό.

Αυτοί που έκλεψαν την παράσταση μέχρι τώρα, είναι οι ποδοσφαιριστές, αλλά εμείς θα στρέψουμε τα φώτα και στον πάγκο της ομάδας, όπου υπάρχει ο εξαιρετικός προπονητής Αργύρης Γιαννίκης, με τους επίσης ικανούς συνεργάτες του Νίκο Μπαδήμα, Γιάννη Ντουρουντό και Σπύρο Χριστόπουλο. Η καλή ομάδα μοιάζει με ορχήστρα, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει και ο μαέστρος. Οι παίκτες ασφαλώς βγάζουν ποιότητα και δύναμη στο χόρτο, αλλά κάποιος τους καθοδηγεί, κάποιος φροντίζει για τη σωστή εκγύμναση, για τη σωστή τακτική. Αυτός είναι ο προπονητής με τους συνεργάτες του. Τις ικανότητες του Γιαννίκη είχαμε επισημάνει από πέρσι και όχι τώρα. Στη στήλη της 29ης Απριλίου, γράφοντας τον «δωδεκάλογο» της επιτυχίας του ΠΑΣ στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής, πριν ακόμη κριθεί οριστικά η άνοδος, για το κεφάλαιο «προπονητής», επισημάναμε: «Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο Χριστοβασίλης διαλέγει καλούς προπονητές που του βγαίνουν. Το όνομα του Γιαννίκη δεν υπήρχε στην προπονητολογία του περασμένου καλοκαιριού. Στα Γιάννινα ακούστηκε για πρώτη φορά όταν εκδόθηκε η ανακοίνωση πρόσληψής του στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ! Έκανε καλή δουλειά στην ομάδα και αυτό φαίνεται από την καλή πορεία στο πρωτάθλημα. Μεγάλωσε στη Γερμανία και γαλουχήθηκε με τους κανόνες του εκεί ποδοσφαίρου. Δεν είχε εύκολο έργο, καθώς δεν γνώριζε στην αρχή καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, τις συνήθειες που υπάρχουν, τη νοοτροπία των παικτών. Όμως έδειξε φοβερά αντανακλαστικά. Μπήκε στο πνεύμα της ομάδας πολύ γρήγορα και με τη βοήθεια των συνεργατών του κατάφερε να οδηγήσει τον ΠΑΣ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Είναι ένας ιδιαίτερα ευγενής και ήρεμος άνθρωπος, με πολλές γνώσεις, καλός στη δουλειά του, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στα Γιάννινα. Γι’ αυτό και η παραμονή του και τη νέα σεζόν είχε πολύ καλό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη».

Τα εύσημα και στον Χριστοβασίλη

Όλοι αυτοί οι καλοί προπονητές που πέρασαν την τελευταία δεκαετία από τον ΠΑΣ, και όλοι αυτοί οι ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που κλέβουν φέτος την παράσταση, δεν ήρθαν με… αλεξίπτωτο. Κάποιος τους επέλεξε, κάποιος τους πλήρωσε, κάποιος ανέλαβε το ρίσκο αν κάτι δεν πήγαινε καλά, κάποιος τους έφερε στην ομάδα, κάποιος τους στήριξε στα δύσκολα. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο Γιώργο Χριστοβασίλη και τους συνεργάτες του. Ασυζητητί είναι από τους κορυφαίους προέδρους στην ιστορία του ΠΑΣ, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες, οι οποίες έδωσαν κύρος και οντότητα στην τοπική ομάδα. Είτε αυτό αρέσει, είτε δεν αρέσει σε κάποιους, τα γεγονότα είναι αυτά που κρίνουν τα δημόσια πρόσωπα. Αν δεν ξεκινούσε καλά ο ΠΑΣ, ο πρώτος που θα δεχόταν κριτική και ανάθεμα, θα ήταν ο πρόεδρος. Κάποιοι τον… περιμένουν στη γωνία. Τώρα που η ομάδα δείχνει να βγάζει υγεία, να είναι σε καλό δρόμο και να γίνεται σωστή δουλειά, ένας καλός λόγος είναι επιβεβλημένος και για τον κ. Χριστοβασίλη.

Προσοχή στα παιχνίδια με μικρότερες ομάδες

Παίζοντας ο ΠΑΣ με τον φιλόδοξο Άρη και τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, είχε καλή αγωνιστική παρουσία. Ακολουθεί το εκτός έδρας παιχνίδι στον Βόλο, το παιχνίδι με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, που είχε αναβληθεί την 1η αγωνιστική, και μετά έρχεται η ΑΕΚ στα Γιάννινα.

Με τους μεγάλους ο «Άγιαξ» τα πήγε καλά, έχοντας οι παίκτες και το κίνητρο της προσωπικής διάκρισης, καθώς τα παιχνίδια αυτά μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας. Το επόμενο στοίχημα είναι πώς θα συμπεριφερθεί αγωνιστικά ο ΠΑΣ και πως θα διαχειριστεί τα παιχνίδια με ομάδες που έχουν και τον ίδιο στόχο. Με τον τρόπο που λειτουργεί η τοπική ομάδα, είναι δύσκολο να χάσει την πυξίδα και το μέτρο σοβαρότητας, αλλά θα δούμε στη συνέχεια και στην πράξη. Οι πρώτες αγωνιστικές έδειξαν ότι όλα τα ματς είναι δύσκολα, όλα είναι απρόβλεπτα και έχουμε σε εξέλιξη ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Επιβάλλεται στον ΠΑΣ να γίνει πράξη αυτό που είπε ο Γιαννίκης μετά το τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό: «Ας μείνουμε ταπεινοί». Έχει αρκετούς νεαρούς παίκτες ο ΠΑΣ που εύκολα μπορούν να πάρουν τα μυαλά αέρα, ενώ και οι επιτυχίες μερικές φορές δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες. Το «μεθύσι» της επιτυχίας και της υπέρμετρης δημοσιότητας μπορούν να παρασύρει ακόμη και μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δε θα συμβεί στον ΠΑΣ και θα συνεχιστεί η καλή δουλειά, με σοβαρότητα, χαμηλούς τόνους και πολλή όρεξη. Έγινε η καλή αρχή, απομένει και η εξίσου καλή συνέχεια. Και ειδικά στα δύσκολα, όταν έρθουν και τα άσχημα αποτελέσματα που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, αφού δεν μπορεί η ομάδα να είναι συνεχώς σε τοπ επίπεδα, τότε χρειάζεται περισσότερο ψυχραιμία και καλή διαχείριση των καταστάσεων.

Σχετικά άρθρα

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

Στα Γιάννινα με 22 ποδοσφαιριστές ο Ολυμπιακός

Με 20 παίκτες η αποστολή του ΠΑΣ για το ματς με Ολυμπιακό