ΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Νιάτα και εμπειρία τα μεγάλα «όπλα» του ΠΑΣ

Νεανική ομάδα ο «Άγιαξ της Ηπείρου» που χτίστηκε τα δύο τελευταία χρόνια. Παλιότερος παίκτης είναι ο 19χρονος Γιώργος Γώγος.
Ο 19χρονος Γιώργος Γώγος (φωτό) και ο 20χρονος Άγγελος Λιάσος είναι οι παλιότεροι παίκτες του ΠΑΣ!

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς σε λιγότερο από δέκα ημέρες θα μπει στη μάχη του πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ 1. Μάλιστα θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις από την 3η αγωνιστική, αντιμετωπίζοντας τον Άρη στο γήπεδο Χαριλάου.

Οι αγώνες της 1ης αγωνιστικής με Απόλλωνα στη Ριζούπολη και της 2ης αγωνιστικής με ΑΕΛ στο στάδιο «Ζωσιμάδες» θα γίνουν σε εμβόλιμες ημερομηνίες, καθώς ΠΑΣ και Απόλλων πήραν παράταση έναρξης των αγώνων για να κάνουν καλύτερη προετοιμασία, καλύπτοντας την αγωνιστική απραξία που υπήρξε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αφού περάσει και αυτή η εβδομάδα της βασικής προετοιμασίας, ο Αργύρης Γιαννίκης από την ερχόμενη Δευτέρα θα βάλει την ομάδα σε ρυθμούς πρωταθλήματος, για να την ετοιμάσει για το δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι που θα δώσει στη Θεσσαλονίκη. Συνεπώς αυτές οι ημέρες είναι κρίσιμες για τον θρυλικό «Άγιαξ της Ηπείρου». Ο κόουτς Γιαννίκης και οι παίκτες θα πρέπει να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο αγωνιστικό πορτρέτο, ώστε με την έναρξη των αγώνων όλα να λειτουργήσουν με σωστό και παραγωγικό τρόπο.

Ο ΠΑΣ είναι από τις πιο νεανικές ομάδες του πρωταθλήματος και με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Είναι ομάδα που χτίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια, με μέσο όρο ηλικίας 24,4 των υπαρχόντων 26 επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, εκ των οποίων 18 είναι Έλληνες και 8 ξένοι. Πέντε παίκτες, οι Λιάσος, Γροσδάνης, Γώγος, Πήλιος, Λώλης, προέρχονται από τις ομάδες νέων. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι παλιότεροι παίκτες που υπάρχουν σήμερα στην ομάδα είναι ο 19χρονος Γιώργος Γώγος και ο 20χρονος Άγγελος Λιάσος, που υπέγραψαν επαγγελματικά συμβόλαια στις 12 Φεβρουαρίου 2018. Οι υπόλοιποι παίκτες φόρεσαν την κυανόλευκη φανέλα από το καλοκαίρι του 2018 και εντεύθεν. Είναι ομάδα που θα στηριχτεί στη δυναμική και στη φλόγα για διάκριση που βγάζουν τα νιάτα, στις φιλοδοξίες για να πάνε παραπάνω, σε συνδυασμό και με την εμπειρία που έχουν άλλοι παίκτες όπως οι Κριζμάν, Σιόντης, Παμλίδης, Ντομίνγκεθ, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε. Είναι ένα πάντρεμα νιότης και εμπειρίας που γίνεται με τη σφραγίδα του Αργύρη Γιαννίκη, για να βγει ένα δυνατό μείγμα μέσα στα γήπεδα.

Νάουμετς και Λώλης, είναι δύο παίκτες που πιστεύει πολύ ο κόουτς Αργύρης Γιαννίκης

Στα δώδεκα χρόνια που είναι πρόεδρος ο Χριστοβασίλης, είναι ίσως η πρώτη φορά, σε επίπεδο Σούπερ Λίγκας, που ο ΠΑΣ έχει στην πλειοψηφία νέους παίκτες και πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας. Όσοι γνωρίζουν καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος, σημειώνουν ότι αν ο ΠΑΣ καταφέρει και πετύχει αυτή τη δύσκολη σεζόν την παραμονή στην κατηγορία, τότε έχει έτοιμη ομάδα για άλλα τρία χρόνια. Γιατί έχει δεσμευμένους τους περισσότερους παίκτες με διετή και τριετή συμβόλαια, οι νέοι με τον καιρό θα γίνουν καλύτεροι, ορισμένοι απ’ αυτούς είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσουν και στόχο μεγαλύτερων ομάδων αποφέροντας νέα έσοδα στα ταμεία.

Όπως τονίσαμε και σε παλιότερα σημειώματα της στήλης, ο Χριστοβασίλης έπαθε και έμαθε! Στα πρώτα χρόνια δαπάνησε πολλά χρήματα σε έμπειρους παίκτες με υψηλά συμβόλαια, χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα. Κάποια στιγμή υπήρξε άνοιγμα στα οικονομικά που οδήγησε σε αδυναμία πληρωμών, με αποτέλεσμα τη μη αδειοδότηση της ΠΑΕ για τρία χρόνια, με αποκορύφωνα τον αποκλεισμό συμμετοχής της στο Γιουρόπα Λιγκ το 2013. Από τότε άλλαξε και η φιλοσοφία του μεγαλομετόχου αλλά και της ομάδας. Ο περιορισμός των μεταγραφών άνω των 24 ετών λόγω μη αδειοδότησης οδήγησε πολλούς νέους παίκτες στα Γιάννινα, προερχόμενους είτε από τις υποδομές, είτε από μικρότερες ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής Κατηγορίας. Με αυτούς και με κάποιες επιλεγμένες μεταγραφές έμπειρων παικτών από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως και με την καλή δουλειά του Γιάννη Πετράκη, ο ΠΑΣ ξεπέρασε τις δυσκολίες, άλλαξε σελίδα και έφτασε το 2016 στα σαλόνια της Ευρώπης, γράφοντας σελίδες δόξας στη νεότερη ιστορία του.

Δεξιά ο 33χρονος Στέφανος Σιόντης, ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του ΠΑΣ. Δίπλα του ο Αντώνης Οικονομόπουλος

Παράλληλα, πολλοί νέοι παίκτες μέσω του ΠΑΣ εξελίχθηκαν, ανέδειξαν το ταλέντο τους, μεταγράφηκαν σε μεγαλύτερες ομάδες, αποφέροντας σημαντικά έσοδα στην τοπική ΠΑΕ. Αυτές οι μεταγραφές, όπως των Ντε Βινσέντι, Κολοβέτσιου, Μάριου Οικονόμου, Βελλίδη, Κοροβέση, Χαρίση, Κούτρη, Μαυροπάνου, έκλεισαν τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά, διόρθωσαν τα λάθη προηγούμενων ετών και έβγαλαν τον Χριστοβασίλη από το αδιέξοδο. Ειδικά τα 2,5 εκατομμύρια που πλήρωσε η Άρσεναλ για τον Μαυροπάνο ήταν μάνα εξ ουρανού.

Μπήκαν σε τάξη τα οικονομικά της ΠΑΕ

Σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί να μην έχει τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες άλλων ομάδων, μπορεί να ακολουθεί μια σφιχτή πολιτική στα οικονομικά και να κάνει μεταγραφές και ανοίγματα μέχρι εκεί που το επιτρέπουν οι δυνατότητές της, αλλά κατάφερε να βάλει πολλά πράγματα σε σειρά και να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ό,τι χρέη απέμειναν είναι σε ρύθμιση, δεν έχει προβλήματα με προσφυγές παικτών, από το 2016 και μετά εξασφαλίζει με το πρώτο αδειοδότηση από τα θεσμικά ελεγκτικά όργανα, έδωσε μεγάλο βάρος στις ομάδες νέων και συνεχίζει το μοντέλο των μεταγραφών νέων κατά κανόνα και φιλόδοξων παικτών, σε συνδυασμό πάντοτε και με έξυπνες προσθήκες καλών παικτών που προσθέτουν στο ρόστερ ποιότητα και εμπειρία.

Στοίχημα και για τον Αργύρη Γιαννίκη

Ο ΠΑΣ έχει μπροστά του το μεγάλο «στοίχημα» της παραμονής. «Στοίχημα» και για τον Αργύρη Γιαννίκη, έναν ικανό και φιλόδοξο προπονητή, που δοκιμάζει την τύχη του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στη Σούπερ Λίγκα. Στη Γερμανία τα πήγε πολύ καλά στην Καρσλρούη, ως βοηθός προπονητή και υπεύθυνος των υποδομών, αποκόμισε γνώσεις και εμπειρία από ένα οργανωμένο ποδόσφαιρο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με ομάδες μεγάλου οικονομικού βεληνεκούς και με τεράστιες υποδομές σε εγκαταστάσεις.

Οι ανέσεις της Γερμανίας σχετικά με την οργάνωση και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως και τα οικονομικά δεδομένα, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτά δεν εκπλήσσουν τον Γιαννίκη, γιατί ως Έλληνας του εξωτερικού παρακολουθούσε το δικό μας ποδόσφαιρο και είναι γνώστης των καταστάσεων. Όπως ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, έτσι και αυτός προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του όσο το δυνατόν καλύτερα με τις υπάρχουσες δύσκολες συνθήκες, με όπλα τις γνώσεις και τη νοοτροπία που αποκόμισε στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα τον ενοχλεί που ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει αξιόλογα βοηθητικά γήπεδα για να κάνει καλύτερα προετοιμασία, αλλά προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τα υπάρχοντα μέσα.

Την περασμένη σεζόν, έκανε εντυπωσιακή παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχτισε δυνατή ομάδα που έκανε περίπατο στη Σούπερ Λιγκ 2, με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας από τους ανταγωνιστές της. Αν τα καταφέρει και φέτος, πετυχαίνοντας τον στόχο της παραμονής, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις μετοχές του και θα είναι ένα σοβαρό όνομα της κατηγορίας.

Φτάνει η… ώρα μηδέν για τον «Άγιαξ»

Η ώρα… μηδέν φτάνει σε λίγες μέρες για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Προχθές έδωσε φιλικό στα Γιάννινα, με αντίπαλο την Α.Ε. Καραϊσκάκης Άρτας, θα ακολουθήσει και το τελευταίο με τη Λάρισα το Σάββατο. Με την επικείμενη απόκτηση του 22χρονου αργεντινού επιθετικού Φαμπρίτσιο Μπρένερ από την Ατλέτικο Μπελγκράνο, σχεδόν κατά 90% ολοκληρώνει και τις μεταγραφές. Στα φιλικά έδειξε ότι είναι σε καλή κατάσταση, συνεχώς ανεβάζει στροφές, με εξαίρεση το φιλικό ειδικών συνθηκών με τον Λεβαδειακό, που δεν ήταν σε καλή μέρα. Και λέμε «ειδικών συνθηκών» γιατί υπήρχαν απουσίες, οι αντίπαλοι έπαιζαν σκληρά και το γήπεδο είχε παγίδες. Η ιστορική ομάδα μπαίνει σε τροχιά πρωταθλήματος, με τις ευχές χιλιάδων φιλάθλων να πετύχει τον στρατηγικό στόχο, που είναι η παραμονή στη Σούπερ Λιγκ.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος