Αθλητικά

Στην Α’ Εθνική και επίσημα ο ΠΑΣ Γιάννινα

Αποφασίστηκε χθες επίσημα διακοπή του πρωταθλήματος. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ανακηρύχθηκε πρωταθλητής

Ο ΠΑΣ Γιάννινα από χθες ανέβηκε και επίσημα στην Α’ Εθνική κατηγορία (Σούπερ Λιγκ 1), καθώς η διοργανώτρια αρχή της Σούπερ Λιγκ 2 αποφάσισε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, επικυρώνοντας την βαθμολογία της 20ης αγωνιστικής, όπως διαμορφώθηκε στην προ κορωνοϊού εποχή.

Έτσι, δεν ισχύει προηγούμενη απόφαση της διοργανώτριας αρχής για να γίνουν οι δύο τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Μετά την επικύρωση της βαθμολογίας, ο «Άγιαξ της Ηπείρου» ως πρωταθλητής ανεβαίνει στην Α’ Εθνική και ο Απόλλων Σμύρνης ως δεύτερος έχει το δικαίωμα να παίξει μπαράζ με την προτελευταία ομάδα της Σούπερ Λιγκ 1. Κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, αφού οι όροι είναι άνισοι και η «Ελαφρά Ταξιαρχία» δεν ξεκίνησε καν προπονήσεις.

Είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων, με σκοπό να γίνει αναδιάρθρωση στην Α’ Εθνική και αύξηση των ομάδων από 14 σε 18. Αυτό σημαίνει ότι θα ανεβούν κατηγορία και οι ομάδες Απόλλων Σμύρνης, Χανιά, Λεβαδειακός. Το «αγκάθι» σε αυτή την ιστορία είναι το θέμα των τηλεοπτικών, γιατί η NOVA ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί αύξηση ομάδων. Αν οι «άστεγες» τηλεοπτικά ομάδες που θα προκύψουν, καλυφθούν από την ΕΡΤ ή από κάποιο άλλο κανάλι, τότε πιθανόν να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.

Η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος ελήφθη με ψήφους 11-4. Υπήρξε πρόταση από τον Λεβαδειακό και την Α.Ε. Καραϊσκάκης Άρτας για να συνεχιστούν οι αγώνες με έναν γύρο αγώνων πλέι οφ, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Κατά της διακοπής ψήφισαν οι Λεβαδειακός, Χανιά, Καραϊσκάκης και Απόλλων Λάρισας. Υπέρ της διακοπής ψήφισαν ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Εργοτέλης, Παναχαϊκή, Κέρκυρα, Απόλλων Πόντου, Πλατανιάς, πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ 2, οι εκπρόσωποι των σωματείων της φουτμπολ Λιγκ Ιάλυσος και Καβάλα. Απόντες από τη διαδικασία ήτα Δόξα Δράμας και Απόλλων Λάρισας. Στην αρχική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ένωσης Λεωνίδας Λεουτσάκος τόνισε ότι θα ταχθεί υπέρ της πλειοψηφίας, ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ο λόγος που έγινε αυτό, ήταν ξεκάθαρος από την αρχή καθώς χαρακτηριστικά ανέφερε «για να τελειώσει όλο το ζήτημα και να μην ταλανίζεται άλλο η κατηγορία».

Είναι αλήθεια ότι ήταν ουτοπία η διεξαγωγή του πρωταθλήματος μέχρι τέλος, καθώς δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια, ενώ δεν είχε νόημα η τέλεση αγώνων στις δύο τελευταίες αγωνιστικές που είχαν προγραμματιστεί, καθώς ο ΠΑΣ απείχε 7 βαθμούς από τις άλλες ομάδες και δεν άλλαζε η κατάσταση στην κορυφή. Στο φύλλο της Τετάρτης 10/6/2020 είχαμε τονίσει μεταξύ άλλων: «Αφού οι πρόεδροι της Σούπερ Λιγκ 2 συζητάνε να διακόψουν το πρωτάθλημα, τότε ποιος ο λόγος να γίνουν οι δύο τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος (21η και 22η αγωνιστική) και γιατί να υποβληθούν οι ομάδες σε αυτή την ταλαιπωρία των δαπανηρών και ειδικών προπονήσεων με μάσκες και αντισηπτικά;». Για τη λήψη της χθεσινής απόφασης διευκόλυνε και η τροπολογία Αυγενάκη προ καιρού στη Βουλή, ο ομάδες με πλειοψηφία των ¾ να έχουν δυνατότητα να τροποποιούν και εκ των υστέρων τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων.

Η ανακοίνωση για τη διακοπή

Αργά χθες το απόγευμα από τη Σούπερ Λιγκ 2 ανακοινώθηκαν τα εξής: «Ως γνωστόν, στις 3-6-2020 το Διοικητικό Συμβούλιο της SUPER LEAGUE 2 αποφάσισε την επανέναρξη του Πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE 2 στις 29-6-2020 και 5-7-2020. Όμως, η ΕΠΟ με απόφασή της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 6-6-2020 αποφάσισε να έχει ολοκληρωθεί ο αγώνας μπαράζ μεταξύ του 13ου της SUPER LEAGUE 1 και του 2ου της SUPER LEAGUE 2 στις 2-8-2020, το οποίο σημαίνει ότι οι αγώνες της SUPER LEAGUE 2 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 20-7-2020.

Μετά από αυτό η απόφαση της SUPER LEAGUE 2 για συνέχιση και ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος (play off – play out) κατέστη εν τοις πράγμασι ανέφικτη, αφού για λόγους ανωτέρας βίας οι ομάδες της SUPER LEAGUE 2 βρέθηκαν προ αυτού του τετελεσμένου αδιεξόδου. Κατόπιν όλων αυτών το Διοικητικό Συμβούλιο της SUPER LEAGUE 2 αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή του, την 22-6-2020, την διακοπή του Πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE 2 αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 και την επικύρωση της βαθμολογίας ως έχει, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που τους παρέχεται από τον Ν. 4684/2020 και ΦΕΚ Α -8620200425».

22 Ιουλίου πάει Καρπενήσι

Από τη στιγμή που ο ΠΑΣ είναι και με τη… βούλα στην Α’ Εθνική, μπορεί να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την Α’ Εθνική κατηγορία. Οι προπονήσεις εντός των ημερών θα σταματήσουν και οι παίκτες θα φύγουν για διακοπές. Ο προπονητής Αργύρης Γιαννίκης με τους συνεργάτες του, θα καταστρώσει το χρονοδιάγραμμα μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής που θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, από τα μέσα Ιουλίου και μετά μπορεί να κάνει άνετα και την προετοιμασία του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα από 22 μέχρι 31 Ιουλίου θα κάνει προετοιμασία στο Καρπενήσι και στη συνέχεια στα Γιάννινα, αρχίζοντας μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ο κύκλος των φιλικών αγώνων. Εντός των ημερών θα γίνει συνάντηση του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη με τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη για τα της προετοιμασίας και τα μεταγραφικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣ απέκτησε εμπειρίες από την 12ετή ενασχόλησή του με τα διοικητικά της ομάδας και έχει τον τρόπο να διαχειριστεί σωστά το μεταγραφικό κομμάτι που είναι το σημείο κλειδί. Ο ΠΑΣ θα χρειαστεί οπωσδήποτε ενισχύσεις για να μπορέσει του χρόνου να είναι ανταγωνιστική ομάδα στη νέα κατηγορία.

Θα κλείσει στη Nova ο ΠΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη NOVA θα βρει τηλεοπτική στέγη ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς και οι ιθύνοντες του συνδρομητικού καναλιού θέλουν συνεργασία, γνωρίζοντας τη δημοτικότητα αλλά και τη δυναμική που έχει ως ομάδα ο «Άγιαξ της Ηπείρου». Τώρα που έλαβε τέλος το σίριαλ της Β’ Εθνικής, αν θα γίνουν ή όχι οι αγώνες, θα μπορούν οι δύο πλευρές να κάνουν συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τηλεθέασης που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΡΤ, οι αγώνες του ΠΑΣ ήταν μακράν οι πρώτοι σε νούμερα τηλεθέασης. Δεν ήταν τυχαίο που η δημόσια τηλεόραση σε κάθε αγωνιστική μετέδιδε αγώνες του ΠΑΣ. Η NOVA γνωρίζει πολύ καλά από τα προηγούμενα χρόνια, τι σημαίνει για ένα συνδρομητικό κανάλι να δείχνει αγώνες ομάδων όπως ο ΠΑΣ. Πολύ σύντομα πάντως στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Ο Ολυμπιακός 3-0 τον ΠΑΣ σε ένα ματς με…άνισους όρους

Βαγγέλης Γυφτόπουλος