Χουτεσιώτης και Γιαννίκης στις τελευταίες προ κορωνοϊού προπονήσεις. Εντός των ημερών, υπό άλλες συνθήκες, ξεκινούν πάλι οι προπονήσεις του ΠΑΣ
Αθλητικά

Ό,τι και αν γίνει, ο ΠΑΣ δε χάνει την άνοδο

Είτε γίνουν αγώνες είτε όχι, του χρόνου θα παίξει στην Α’ Εθνική Κατηγορία.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η πρώτη ομάδα από τη Σούπερ Λιγκ 2, η οποία ξεκινά άμεσα προπονήσεις, τηρώντας τους κανόνες που επιβάλουν σε παρόμοιες περιπτώσεις τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Χθες ανακοινώθηκε ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό βγήκαν αρνητικά, οπότε σήμερα οι παίκτες του «Άγιαξ» θα πατήσουν χόρτο μετά από δύο μήνες καραντίνας και αποχής από αγώνες και προπονήσεις. Δε θα υπάρχουν οι προπονήσεις που ξέραμε πριν και όσοι θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα στην εποχή του κορωνοϊού θα γνωρίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ασφαλώς όλες θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Οι φίλαθλοι που είχαν τη συνήθεια κάθε απόγευμα να πηγαίνουν στο ΠΕΑΚΙ για να παρακολουθούν προπονήσεις, να κρίνουν, να γράφουν σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης το τι βλέπουν, τώρα θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο για να περνούν τις ώρες τους.

Ο γυμναστής της ομάδας Γιάννης Ντουρνουντός, εδώ και μια εβδομάδα, συναντήθηκε με τους παίκτες εκεί που έκαναν ατομικές προπονήσεις σε διάφορους υπαίθριους χώρους της πόλης. Απ’ όλους έχει πάρει όλα τα στοιχεία που καταγράφηκαν σε ειδική εφαρμογή, στο δίμηνο της καραντίνας, και μελετώντας αυτά θα έχει μια εικόνα για την κατάσταση που είναι ο κάθε ποδοσφαιριστής. Για όλα αυτά ενημέρωσε τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη και από κοινού θα καθοριστεί το πρόγραμμα των πρώτων ημερών. Στην παρούσα φάση δεν μπορούν από τα πρωτόκολλα να γίνουν εργομετρικά.

Όπως γράφουμε και στην αρχή, ο ΠΑΣ είναι η πρώτη ομάδα στη Σούπερ Λιγκ 2 που ξεκινά άμεσα προπονήσεις. Και μάλιστα σε μια εποχή που όλα είναι στον αέρα και δεν είναι σίγουρο αν θα γίνουν οι αγώνες για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα. Όμως ο «Άγιαξ», ως πρωτοπόρος, θέλει να είναι έτοιμος όποια και αν είναι η εξέλιξη. Είναι ουσιαστικά με το… ενάμισι πόδι στην Α’ Εθνική (Σούπερ Λιγκ 1) και δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ρισκάρει στα υπόλοιπα παιχνίδια –αν ξεκινήσουν- τον κόπο και την προσπάθεια όλης της χρονιάς. Ξεκινά προπονήσεις και έχει ο Θεός για τη συνέχεια.

Αν τελικά ξεκινήσει το πρωτάθλημα, που προσωπικά το θεωρούμε πολύ δύσκολο, ο ΠΑΣ θα αγωνιστεί στην Άρτα με την Α.Ε. Καραϊσκάκης και στα Γιάννινα με τον Απόλλωνα Λάρισας. Και μετά θα ξεκινήσουν οι αγώνες των πλέι οφ, που, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα περιλαμβάνουν αγώνες εντός και εκτός έδρας όλων των ομάδων που θα τερματίσουν από την 1η μέχρι και την 6η θέση. Επειδή τώρα ξεκινούν οι προπονήσεις, αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα είναι προς το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου. Πότε θα διεξαχθούν οι 12 αγωνιστικές που απομένουν; Θα πλησιάσει ο Δεκαπενταύγουστος και οι ομάδες θα είναι ακόμη στους αγωνιστικούς χώρους για την τρέχουσα σεζόν. Όπως γράψαμε και άλλες φορές, με τους όρους της προκήρυξης δεν βγαίνει χρονοδιάγραμμα για τέλεση 12 αγωνιστικών. Ή θα κάνουν μονούς τους αγώνες των πλέι οφ και πλέι άουτ, έστω και σε ουδέτερα γήπεδα, ή δε θα γίνουν καν αγώνες και θα μετρήσει η υπάρχουσα βαθμολογία.

Ο «Άγιαξ της Ηπείρου», όποια απόφαση και αν παρθεί, είναι εν δυνάμει πρωταθλητής με 7 βαθμούς μπροστά από τον Απόλλωνα Σμύρνης. Και αγώνες να γίνουν, αυτός ο τίτλος δεν χάνεται για τους «κυανόλευκους». Στις αγωνιστικές που πέρασαν, έδειξε την αξία του. Είναι πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, κανείς δεν αμφισβητεί τον θρόνο του, δικαιωματικά παίρνει το εισιτήριο της ανόδου ως πρωταθλητής. Ό,τι και αν γίνει, ο ΠΑΣ ανεβαίνει κατηγορία.

Έκανε πάλι καλή επιλογή

Είναι θετικό το γεγονός ότι θα μείνει ο ίδιος προπονητής και τη νέα σεζόν. Υπήρχε διάχυτη εντύπωση ότι ο Αργύρης Γιαννίκης έχει μονοετές συμβόλαιο, αλλά τελικά υπάρχει διετές συμβόλαιο. Μια ακόμη επιλογή προπονητή που έκανε ο Χριστοβασίλης και βγήκε πολύ καλή. Το δείχνουν τα αποτελέσματα, η εικόνα της ομάδας, η πιστοποίηση της ανωτερότητάς της και η αποδοχή που έχει ο κόουτς από τον φίλαθλο κόσμο και την κοινωνία της πόλης. Ξέρει την ομάδα, τους παίκτες και μπορεί να κάνει καλύτερα τον σχεδιασμό για τη νέα σεζόν.

Λίγες και καλές μεταγραφές

Σύμφωνα με κάποιες δηλώσεις του Γιαννίκη, θα γίνουν λίγες αλλά καλές μεταγραφές. Ο κόουτς δεν ανοίγει τα χαρτιά του γι’ αυτό, αλλά ξέρει που πονά η ομάδα και τι πρέπει να γίνει για να είναι ανταγωνιστική στο νέο πρωτάθλημα. Όπως τονίσαμε και άλλες φορές, δεν είναι στις προθέσεις του να αλλάξει όλη την ομάδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει ο κορμός της. Αυτό που έκανε φέτος τον ΠΑΣ να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες, ήταν η ομοιογένεια, γιατί κράτησε τον βασικό κορμό από την προηγούμενη σεζόν. Κάπως έτσι θα κινηθεί και για τη νέα περίοδο.

Περιμένει καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο

Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, αν δεν υπάρξει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, ο ΠΑΣ προσδοκά ένα καλό συμβόλαιο με το συνδρομητικό κανάλι, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της κατηγορίας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι στη μεγάλη κατηγορία το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι η βασική πηγή εσόδων για τις μικρομεσαίες ομάδες. Από τον κανόνα αυτόν δεν ξεφεύγει και ο ΠΑΣ. Είναι δημοφιλής ομάδας, εκπροσωπώντας μια μεγάλη περιφέρεια όπως η Ήπειρος, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν.

Μέτσοβο ή Γιάννινα προετοιμασία

Επειδή φέτος είναι περίεργες οι καταστάσεις στο ποδόσφαιρο, υπάρχει πρόβλημα να κλειστεί και αθλητικό κέντρο για την προετοιμασία της νέας σεζόν. Αν βέβαια γίνει προετοιμασία. Γιατί αν γίνουν οι αγώνες κανονικά, θα τελειώσουν αρχές Αυγούστου. Θα κάνουν οι παίκτες μίνι διακοπές και μετά θα ξεκινήσουν οι αγώνες της νέας σεζόν! Αν δεν υπάρξει επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, τότε ναι, θα γίνει κανονικά προετοιμασία. Απλώς, δεν υπάρχει δυνατότητα να κλειστεί από τώρα αθλητικό κέντρο. Από το 2013 και μετά ο ΠΑΣ προτιμά το Καρπενήσι, διαμένοντας και στο ίδιο ξενοδοχείο. Αν τελικά δεν μπορέσει να πάει εκεί, μάλλον θα κάνει προετοιμασία στα Γιάννινα ή στο γειτονικό Μέτσοβο. Έχει εναλλακτική λύση ό,τι και να συμβεί.

Επί του παρόντος, προέχει το ξεκίνημα των προπονήσεων με απόλυτη ασφάλεια για την υγεία των παικτών και όλων όσοι εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία. Από εκεί και μετά έχει ο Θεός. Ό,τι και αν γίνει, ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι καβάλα στο άλογο που λένε. Με ή χωρίς αγώνες για τη συνέχεια, η πρωτιά είναι δική του, όπως και η άνοδος στη Σούπερ Λιγκ 1. Απλώς, η αναμονή έγινε κουραστική, όπως και η αβεβαιότητα που επικρατεί. Επιτέλους, ας παρθεί μια απόφαση για να ξέρει και η κάθε ομάδα πως θα χαράξει τον μελλοντικό δρόμο της.

Σχετικά άρθρα

«Κατοστάρισε» με τον ΠΑΣ στη Super League ο Παμλίδης

Κάλεσμα στήριξης του ΠΑΣ Γιάννινα από τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση