Η Θύελλα σε ένα από τα νικηφόρα παιχνίδια της. Όρθιοι από αριστερά: Κοκκώνης, Καβαλλάρης, Ζοτάϊ, Μακρής, Στασινός, Τσιούνης. Καθιστοί: Κοσυφαρίνης, Χρηστογιάννης, Τζαμαλής, Μπαρλαγιάννης, Βασίλας.
Αθλητικά

Πανηγύρια στο Μοναστηράκι και σε όλο το Ξηρόμερο

Αφιέρωμα στη Θύελλα 2015 που ανέβηκε στη Γ’ Εθνική και θα είναι ένας από τους αντιπάλους της Κατσικάς.

Σήμερα η στήλη θα σας ταξιδέψει σε ένα πολύ όμορφο μέρος στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, που εδώ και λίγες μέρες ντύθηκε στα γιορτινά του, καθώς η τοπική Θύελλα πέτυχε τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της, ανεβαίνοντας στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Πάμε στο Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας, ένα ζωντανό χωριό της πρώην επαρχίας Ξηρομέρου, με πάνω από 1500 μόνιμους κατοίκους, σκαρφαλωμένο στα Ακαρνανικά όρη, σε μια καταπράσινη περιοχή και με απέραντη θέα τον Αμβρακικό κόλπο. Χάνεται το μάτι σου όταν κοιτάς από ψηλά την περιοχή. Σαν να βρίσκεσαι σε μπαλκόνι πάνω από τον Αμβρακικό κόλπο φτάνοντας το βλέμμα μέχρι την Άρτα, τα Τζουμέρκα, τα βουνά του Σουλίου και την Πρέβεζα. Πολλοί νέοι έμειναν στον τόπο τους, ασχολούμενοι με την κτηνοτροφία, τις βιολογικές καλλιέργειες, με βιοτεχνικές μονάδες, ενώ άλλοι είναι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις της περιοχής. Εκεί εδρεύει η γνωστή βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού «Κορπή», που ενισχύει οικονομικά υπό μορφή χορηγίας και την τοπική ομάδα Θύελλα 2015, η οποία ανήλθε φέτος στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το Μοναστηράκι διοικητικά ανήκει στον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. Απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα. Κοντά είναι η Πάλαιρος, η Λευκάδα, η Πρέβεζα και άλλα τουριστικά θέρετρα, όπως και το αεροδρόμιο του Ακτίου. Η περιοχή φημίζεται για τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και για το καταπληκτικό τοπίο που μπορεί να συναντήσει ο κάθε επισκέπτης. Να βάλουμε σαν ετικέτα και το ξακουστό πανηγύρι που γίνεται επί τρεις ημέρες κάθε Αύγουστο. Μεγάλα ονόματα από τις αθηναϊκές πίστες, αλλά και δημοτικοί τραγουδιστές έχουν περάσει από το πάλκο του ξακουστού πανηγυριού της περιοχής.

Αφού σας ξεναγήσαμε στην περιοχή, πάμε τώρα να γνωρίσουμε και το ποδοσφαιρικό καμάρι της που είναι η Θύελλα 2015. Μια καταπληκτική ομάδα, με έμπειρους αλλά και νέους παίκτες, που μετέτρεψε σε παράσταση για έναν ρόλο τη μάχη του πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας. Τέσσερις αγωνιστικές πριν από το φινάλε, όταν έγινε η διακοπή του πρωταθλήματος λόγω κορωνοϊού, η Θύελλα είχε 61 βαθμούς, αφήνοντας πολύ πίσω άλλες ιστορικές ομάδες, όπως τον Εθνικό Φιλιππιάδας και τον Απόλλωνα Πάργας που είχαν 50 βαθμούς και τον Πανλευκάδιο Λευκάδας που είχε 46 βαθμούς. Συνεπώς και να γίνονταν τα υπόλοιπα παιχνίδια, δε θα άλλαζε κάτι. Απλώς ο κορωνοϊός στέρησε το δικαίωμα από τη Θύελλα να σπάσει το φράγμα των 100 γκολ! Σε 24 παιχνίδια σημείωσε 94 γκολ και δέχτηκε 21. Περίπου τέσσερα γκολ σε κάθε παιχνίδι, με αρχισκόρερ τον Αποστόλη Τσιούνη, που έβαλε τα μισά και παραπάνω τέρματα της ομάδας του.

Συντριπτική η υπεροχή της Θύελλας έναντι των αντιπάλων της. Δικαίως ανέβηκε στη Γ’ Εθνική. Είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία που καταγράφηκε στη βίβλο της ιστορίας της. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία και για το ποδόσφαιρο της περιοχής. Το ταξίδι δε σταματά εδώ, θα έχει και συνέχεια. Υπάρχουν γι’ αυτό όλες οι προϋποθέσεις. Η Θύελλα έχει ένα καταπληκτικό γήπεδο με χόρτο και δίπλα ακριβώς υπάρχει και γήπεδο 8Χ8 με πλαστικό τάπητα για τις προπονήσεις, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, θα γίνουν τα έργα που πρέπει για να πληρούνται οι προϋποθέσεις τέλεσης αγώνων Γ’ Εθνικής. Όταν με το καλό ξεκαθαρίσει το τοπίο, για το πώς θα λειτουργήσει τη νέα σεζόν αυτή η κατηγορία, θα γίνει και ο σχεδιασμός.

Και μια χρήσιμη διευκρίνιση: δίπλα στο όνομα της Θύελλας υπάρχει το έτος 2015. Πολλοί μπερδεύονται και νομίζουν ότι πρόκειται για ένα νέο σωματείο. Όπως μας εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος, η ομάδα ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με το ίδιο όνομα. Αρχικά ανήκε στην ΕΠΣ Ηπείρου, μετά το 1981 εντάχθηκε στην ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας και τα τελευταία χρόνια είναι στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας. Η Ένωση αυτή είναι μοναδική στην Ελλάδα που διοργανώνει πρωταθλήματα με συμμετοχή ομάδων από τρεις νομούς, ήτοι Πρέβεζας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας. Στη διαδρομή των χρόνων συνέβη μετονομασία της ομάδας σε Α.Ο. Μοναστηρακίου. Αυτό όμως δεν άρεσε σε πολλούς και το 2015 το ιστορικό σωματείο πήρε πάλι την παλιά ονομασία ΠΑΣ Θύελλα Μοναστηρακίου, προσθέτοντας και το έτος της αλλαγής.

Πριν από μερικά χρόνια, η Θύελλα ήταν στη Β’ ερασιτεχνική κατηγορία. Βρέθηκαν στη διοίκηση κάποιοι άνθρωποι με εμπειρία στο ποδόσφαιρο αλλά και με όραμα, που σε μια διετία πέτυχαν αυτό που άλλες εποχές έμοιαζε ακατόρθωτο. Εμπιστεύθηκαν την ομάδα στον παλιό άσο της Αναγέννησης Άρτας Ηρακλή Στασινό, που τον κράτησαν για δεύτερη φορά, πήραν τους καλύτερους παίκτες της περιοχής, έχοντας οι περισσότεροι παραστάσεις από Β’ και Γ’ Εθνική, και προχώρησαν με κανόνες σωστής ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας. Έβαλαν σε τάξη τα οικονομικά για να υπάρχει συνέπεια και εμπιστοσύνη, στήριξαν την ομάδα στα δύσκολα, δημιούργησαν ένα καλό οικογενειακό κλίμα με άριστα αποδυτήρια, κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον του κόσμου, με συνέπεια η ομάδα να αλλάξει επίπεδο και να κάνει πορεία θριάμβου προς τη Γ’ Εθνική. Προσπερνώντας και αφήνοντας πίσω ιστορικά σωματεία, παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο, με γκολ και θέαμα στα περισσότερα παιχνίδια, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον των φιλάθλων που ακολουθούσαν τη Θύελλα και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Δικαίως το Μοναστηράκι καμαρώνει για την ομάδα του, η οποία θα εκπροσωπεί στη Γ’ Εθνική τον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου.

Η ταυτότητα της Θύελλας 2015 Μοναστηρακίου

ΙΔΡΥΣΗ: Το καταστατικό του σωματείου επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Λευκάδας με την ονομασία «ΠΑΣ Θύελλα» στις αρχές δεκαετίας του ’60.

ΣΗΜΑ: Ένα πλατανόφυλλο σε μπλε χρώμα, που δείχνει τα πλατάνια και τη βλάστηση της περιοχής.

ΕΔΡΑ: Το δημοτικό γήπεδο Μοναστηρακίου, με κερκίδες και θαυμάσιο τάπητα με φυσικό χόρτο. Κατασκευάστηκε πέρσι και φιλοξένησε τον περασμένο Αύγουστο το Σούπερ Καπ της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Πρόεδρος Παναγιώτης Πετρόπουλος, γενικός γραμματέας Γεώργιος Αθήνης, γενικός αρχηγός Αθανάσιος Γότσης, ταμίας Δημήτριος Τραυλοστάθης, έφορος Σωτήριος Λιούτας, μέλη Μιχάλης Καλαντζής, Δημήτριος Αψόμωτος.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ηρακλής Στασινός, που αγωνίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στη μεγάλη Αναγέννηση Άρτας με Μήτσο και Τάσο Νταλάκα, Βασίλη Γούλα, Κώστα Δήμα, Πάνο Μπακόλα, Θωμά Δημητρίου, Μπουλιέρη, Ζυγουβέλη και άλλους.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΙΜ: Η Θύελλα λειτούργησε σε επαγγελματικά πρότυπα. Συνεργάτες του κόουτς Ηρακλή Στασινού ήταν οι γυμναστές Χρήστος Μπενέκος, Νίκος Λεκατσάς και εκπαιδευτής τερματοφυλάκων ο Κώστας Φωτόπουλος.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Ο Σπύρος Αποστολάκης, που είναι χρόνια στη Θύελλα, ενώ έχει αγωνιστεί και σε άλλες ομάδες της περιοχής, είναι ο πρώτος αρχηγός. Υπαρχηγοί είναι οι Ανδρέας Κουτρουλός και Αποστόλης Τσιούνης.

ΑΡΧΙΣΚΟΡΕΡ: Ο Αποστόλης Τσιούνης, από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές της περιοχής. Γεννήθηκε το 1990 στην Αμφιλοχία, ξεκίνησε από τον Αμφίλοχο και στη συνέχεια μεταγράφηκε στην ομάδα Νέων του Παναιτωλικού, υπογράφοντας και επαγγελματικό συμβόλαιο. Αγωνίστηκε στη συνέχεια στη Γ’ Εθνική σε Α.Ε. Μεσολογγίου, Πύδνα Κίτρους, Νέο Αμφίλοχο Αμφιλοχίας.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ: Ανδρέας Κουτρουλός, Περικλής Φουρλής, Νίκος Καποτής, Δημήτρης Γουρούνας, Θανάσης Καβαλλάρης, Βαγγέλης Μπαρλαγιάννης, Γιάννης Φουρλής, Τζουλιάνο Ζοτάι, Γιάννης Βασιλλάρης, Χρήστος Κοσυφαρίνης, Φίλιππος Μπαρλαγιάννης, Βαγγέλης Κοκώνης, Άκης Στασινός, Παντελής Γκρέκος, Αποστόλης Τσιούνης, Θωμάς Δριβάκος, Πάνος Τσούκας, Σπύρος Αποστολάκης, Πάνος Μακρής, Στάθης Τζαμαλής, Νίκος Βασίλας, Αντώνης Χρηστογιάννης, Ανδρέας Χουλιάρας, Κώστας Τσούκας.

Σχετικά άρθρα

Έχασε 2-0 στα Τρίκαλα και υποβιβάστηκε η Θύελλα Κατσικά

Καταιγίδα η Θύελλα Κατσικά 4-0 τον Βατανιακό Κατερίνης

Ευχές για καλή πορεία της Θύελλας στην κοπή της πίτας

Βαγγέλης Γυφτόπουλος